Έρευνα: Απολύτως ασφαλής ο εμβολιασμός της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Δημοσιεύθηκε στις

Καθ'όλα ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για τα βρέφη είναι ο εμβολιασμός της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού υποστηρίζει νέα έρευνα.

Με αφορμή το συνεχιζόμενο κίνημα κατά του εμβολιασμού, ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Breastfeeding Medicine παρέχει μια συνολική εικόνα γύρω από τους πιθανούς κινδύνους του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν.


Σύμφωνα με τη μελέτη στην οποία βασίστηκε το άρθρο, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού, είναι τα μόνα που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των βρεφών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Philip Anderson από τη Φαρμακευτική Σχολή του Skaggs στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασε τους πιο κοινούς τύπους εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των αδρανοποιημένων όσο και των εξασθενημένων εμβολίων, για να βγάλει ένα πόρισμα σχετικά με την – αβάσιμη όπως αποδείχθηκε – ανησυχία ότι μπορεί να είναι επικίνδυνα για ένα βρέφος που θηλάζει ή να να αποδειχθούν εμπόδιο στην ανταπόκριση του παιδιού στους μετέπειτα εμβολιασμούς της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

 

Έρευνα: Απολύτως ασφαλής ο εμβολιασμός της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού

 

Στη μελέτη ανασκόπησης του Δρ. Anderson περιλήφθηκαν εμβόλια ρουτίνας όπως το εμβόλιο της γρίπης, το εμβόλιο διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη, το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς και ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς. Το άρθρο επικεντρώνεται επίσης σε εμβόλια που σχετίζονται με τη γενικότερη έκθεση ή σε ειδικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηπατίτιδα Α ή η ηπατίτιδα Β, καθώς και σε ειδικά εμβόλια για τη χολέρα, τον κίτρινο πυρετό, την ευλογιά, τη λύσσα και τον τυφοειδή πυρετό.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος που να συνδέει την καθημερινότητα του εμβολιασμού των μητέρων που θηλάζουν, με τα περισσότερα τυπικά εμβόλια, όπως αυτό της ιλαράς. Στην πραγματικότητα υπάρχουν οφέλη τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη», σχολιάζει ο Δρ. Anderson. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν τη μετάδοση αντισωμάτων από τη μητέρα στο βρέφος, την ενισχυμένη ανταπόκριση των αντισωμάτων αυτών και τον χαμηλότερο πυρετό που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό των βρεφών.

Ο Δρ. Anderson επισημαίνει, τέλος, ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χορήγηση εμβολίων ρουτίνας σε μητέρες που θηλάζουν, αλλά οι γυναίκες αυτές μπορεί και πρέπει να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε έκτακτη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς».

 

Διαβάστε επίσης: Οι 25 πιο συχνές απορίες των μαμάδων για το θηλασμό (Α' μέρος)!

 

 

tags:






tags: