Οι 25 πιο συχνές απορίες των μαμάδων για το θηλασμό (Α' μέρος)!

Δημοσιεύθηκε στις

Παρόλο που ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, η τεχνική του μαθαίνεται και μπορεί να χρειαστεί χρόνος και υπομονή για εσάς και το μωρό σας μέχρι να τα καταφέρετε. Οι απορίες σας σίγουρα θα είναι πολλές. Εδώ, λοιπόν, σας απαντάμε στις 25 πιο συχνές απορίες που μπορεί να ταλανίζουν το κεφάλι σας σχετικά με το θηλασμό!

 


 

1.ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ;

Συχνά αναφέρεται ως "υγρός χρυσός". Το πρωτόγαλα είναι το παχύ (και ελαφρώς κιτρινωπό) γάλα που προέρχεται από το στήθος σας στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αντισώματα για να κρατήσει το μωρό σας υγιές. Δεν παράγετε μεγάλες ποσότητες τέτοιου γάλακτος, αλλά η ποσότητα είναι αρκετή, ώστε να διατρέφετε το νεογέννητό σας στις πρώτες μέρες της ζωής του.

2. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ;

Βασικά, το πρωτόγαλα είναι εξαιρετικό, επειδή δεν παρέχει μόνο την τέλεια ποσότητα διατροφής. Περιέχει, επίσης, μια μεγάλη ποσότητα ζωντανών κυττάρων που βοηθούν στην προστασία του μωρού σας από επιβλαβείς παράγοντες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Θα πρέπει να το θεωρήσετε ως ένα φυσικό (και εντελώς ασφαλές) εμβόλιο. Πρακτικά, το πρωτόγαλα θα βοηθήσει, επίσης, το μωρό σας να αποτρέψει τον ίκτερο και να σφραγίσει τον γαστρεντερικό σωλήνα.

3. ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΟΥ;

Συνήθως, λίγες μέρες μετά τον τοκετό θα αρχίσετε να βλέπετε το πρωτόγαλα και μέρα με τη μέρα θα γίνεται όλο και πιο λευκό. Ταΐζοντας το μωρό σας 8 και 12 φορές το 24ωρο είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό για να έχετε μεγάλη παραγωγή γάλακτος, όπως επισημαίνει η παιδίατρος Kelly Mom.

4. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΪΖΩ ΤΟ ΜΩΡΟ;

Τον πρώτο μήνα, θα πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας κάθε δύο ή τρεις ώρες μέσα στη μέρα και κάθε τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα κι αν πρέπει να το ξυπνήσετε για να φάει, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων. Να θυμάστε ότι τα μωρά μπορούν να θηλάζουν ακόμα κι αν είναι νυσταγμένα, οπότε δεν χρειάζεται να τα ξυπνάτε για τα καλά όταν πρόκειται να φάνε.

5. ΟΙ ΘΗΛΕΣ ΜΟΥ ΠΟΝΑΝΕ. ΓΙΑΤΙ;

Αυτό συμβαίνει τα πρώτα 20 με 30 δευτερόλεπτα του θηλασμού και μετά σιγά σιγά περνάει. Επίσης, πρόκειται για ένα σημάδι προσαρμογής των θηλών σας, αν και το επίπεδο του πόνου είναι υποκειμενικό και ποικίλει από μαμά σε μαμά, όπως αναφέρει η Kelly Mom.

Οι 25 πιο συχνές απορίες των μαμάδων για το θηλασμό (Α' μέρος)!

6. ΟΙ ΘΗΛΕΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΑΝΙΑΣΕΙ. ΓΙΑΤΙ;

Οι μελανιασμένες θηλές μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το μωρό σας γαντζώνεται στη θηλή. Τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο θα πρέπει να του μάθετε πώς να τρώει από τις θηλές σας. Αν δεν του το μάθετε από την αρχή αυτό, όχι μόνο θα γεμίσετε μελανιές, αλλά μπορεί να σας προκαλέσει φουσκάλες και αιμορραγία.

7. ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΤΑΣΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ;

Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης συστήνει να κάθεστε σε μία άνετη πολυθρόνα με κάποιο μαξιλαράκι από πίσω σας για να πετύχετε την καλύτερη θέση θηλασμού. Μετά, χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι θηλασμού, τοποθετήστε το μωρό σας, έτσι ώστε να κάθεται στην κοιλιά σας. Έπειτα, καθοδηγήστε το στο στήθος σας, σε σημείο που να έχει τη μυτούλα του απέναντι από τη θηλή σας. Θα βοηθούσε, επίσης, να σχηματίζατε ένα ''C'', στο στήθος σας καθώς ετοιμάζεστε να ταΐσετε το μωράκι σας.

8. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ  ΚΡΑΤΗΜΑ ''C'' ;

Για να σχηματίσετε ένα ''C'', τοποθετήστε τέσσερα δάχτυλα κάτω από το στήθος με το οποίο θα θηλάσετε και βάλτε τον αντίχειρα από πάνω, καθώς δίνετε τη θηλή σας στο μωρό. Με άλλα λόγια, σχηματίστε ένα ''C'' με το χέρι σας.

9.  ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ;

Αν το στόμα του κλείνει γύρω από τη θηλή σας και ξεκινά να θηλάζει σταθερά, τότε μείνετε ήσυχη. Αλλά, αν νιώθετε οποιονδήποτε πόνο μετά και το πρώτο λεπτό ή και παραπάνω, θα πρέπει να σταματήσετε και να ξεκινήσετε από την αρχή.

10. ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΝ ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ;

Αν είστε ανήσυχη, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας, ή μπορείτε να μιλήσετε σε έναν σύμβουλο θηλασμού που μπορεί να σας δείξει πώς να θηλάζετε σωστά. Εκτός αυτού, μπορείτε πάντα να μιλάτε και με άλλες μαμάδες, ώστε να ανταλλάσσετε ιδέες και εμπειρίες.

Οι 25 πιο συχνές απορίες των μαμάδων για το θηλασμό (Α' μέρος)!

11. ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΙΤΣΑ ΤΟΥ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ;

Συνήθως, στο μαιευτήριο θα εντοπιστεί ένα μικρό θεματάκι με τη γλώσσα του τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, αλλά σε περίπτωση που έχετε περιέργεια, αυτό συμβαίνει όταν η γλώσσα του μωρού σας διπλώνεται στη βάση του στόματος, προκαλώντας έλλειψη κίνησης. Πολλές φορές, μπορεί να δείτε φουσκάλες στα χείλη του μωρού, αλλά και να ακούσετε κάποιους ήχους κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

12. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ;

Όχι. Απλώς, μιλήστε στο γιατρό σας στο μαιευτήριο ή στον παιδίατρο και θα σας προτείνουν θεραπεία. Κάποιοι θα σας προτείνουν να χρησιμοποιήσετε χειρουργικό ψαλίδι για να απελευθερώσετε τη γλώσσα ή απλά να περιμένετε λίγο και με τον καιρό θα θεραπευτεί.

13. ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΘΗΛΑΣΜΟΣ;

Δεν υπάρχει μέσος όρος διάρκειας για κάθε θηλασμό, ωστόσο το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας προτείνει το λιγότερο δέκα λεπτά σε κάθε στήθος. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να σας δίνει το σύνθημα το μωρό σας. Όσο το βλέπετε να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία, αφήστε το να θηλάζει. Και όταν σταματήσει, βάλτε το να θηλάσει στο άλλο στήθος.

14. ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ; 

Το γάλα που βγαίνει στο τέλος κάθε θηλασμού είναι πλούσιο σε λιπαρά και σε θερμίδες και απαραίτητο για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας. Στην αρχή του θηλασμού, το γάλα σας είναι κάπως πιο νερουλό, αλλά καθώς το στήθος σας αρχίζει να αδειάζει, η ποσότητα λιπαρών στο γάλα αυξάνεται, σύμφωνα με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας. Ιδανικά, θα ήταν καλό να μη μένει ίχνος γάλακτος στο ένα στήθος όταν ετοιμάζεστε να θηλάσετε το μωρό σας στο άλλο στήθος, ώστε να παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά.

15. ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΤΡΩΕΙ ΑΡΚΕΤΑ;

Το σημάδι σας θα είναι οι πάνες. Τις πρώτες 6 εβδομάδες, θα πρέπει να περιμένετε το λιγότερο 5 με 6 υγρές πάνες τη μέρα, συν 3 με 4 πάνες με κακά του μωρού μέσα στη μέρα. Η αύξηση του βάρους του είναι ακόμη ένα σημάδι. Ένα μέσο νεογέννητο παίρνει περίπου 170 γραμμάρια την εβδομάδα.

Οι 25 πιο συχνές απορίες των μαμάδων για το θηλασμό (Α' μέρος)!

16. ΠΟΙΟ ΣΤΗΘΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΠΡΩΤΑ;

Όποιο θέλετε εσείς.  Απλά, φροντίστε κάθε φορά που θηλάζετε να εναλλάσσετε το στήθος από το οποίο ξεκινάτε.

17. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΟΥΤΙΕΝ ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑ ΘΗΛΑΣΜΟ Ή 
    ΣΟΥΤΙΕΝ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ;

Αν  θέλετε εσείς ειδικό σουτιέν για το θηλασμό, αγοράστε το. Σιγουρευτείτε, όμως, ότι είναι άνετο, μαλακό και χαλαρό και ότι δεν πιέζει τα στήθη σας. Φροντίστε να μην έχει μπανέλα, διότι είναι πιθανό να αυξήσει την πιθανότητα μαστίτιδας. Όσον αφορά το σουτιέν άντλησης γάλακτος, εξαρτάται από τον τύπο της αντλίας στήθους που επιλέγετε.

18. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ;

Για τη δική σας ευκολία, θα χρειαστείτε κρέμα λανολίνης, η οποία μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τις πληγές σας. Ακόμη, μπορείτε να αγοράσετε ειδικά ρούχα με κάλυψη στα στήθη, αν και δεν είναι εντελώς αναγκαίο.

19. ''ΤΡΕΧΕΙ'' ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΜΟΥ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, είναι σύνηθες να παράγετε περισσότερο γάλα από όσο χρειάζεται το μωρό σας. Κατά συνέπεια, θα υπάρχουν στιγμές που θα "τρέχει" γάλα από το στήθος σας. Υπάρχουν ειδικά μαξιλαράκια που μπορείτε να βάλετε στα στήθη σας για να προλαβαίνετε οποιαδήποτε...διαρροή.

20.  ΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ;

Θα μπορούσατε να αγοράσετε ειδικά μαντηλάκια για να καθαρίζετε τα στήθη σας μετά από το θηλασμό, ένα ψυγειάκι για τις μετακινήσεις σας, καθώς επίσης και σακούλες και μπουκάλια συλλογής γάλακτος.

 

Οι 25 πιο συχνές απορίες των μαμάδων για το θηλασμό (Α' μέρος)!

 

21. ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟ ΓΑΛΑ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Θυμηθείτε, αν αυξάνεται το βάρος του μωρού σας, η ποσότητα του γάλακτός σας δεν είναι απαραίτητα ελλιπής. Αλλά, αν ανησυχείτε, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα προσπαθώντας να θηλάζετε περισσότερο το μωρό σας, δηλαδή περισσότερες φορές μέσα στη μέρα και τη νύχτα και να κοιμάστε περισσότερο.

22. ΒΓΑΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΑΛΑ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Αν το μωρό σας δεν μπορεί να φάει άλλο όταν το θηλάζετε, προσπαθήστε να προσαρμόσετε τη στάση του, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον πνιγμό.

23. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΟΦΗ ΟΣΟ ΘΗΛΑΖΩ;

Θα πρέπει να αποφεύγετε το ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, τα πικάντικα φαγητά και την καφεΐνη, - αν και οι έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για μύθο.

24. ΗΠΙΑ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙ. ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ;

Ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα δεν πειράζει αν έχουν περάσει δύο ώρες από την κατανάλωσή τους. Σύμφωνα με μελέτες, μάλιστα, η μαύρη μπύρα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση παραγωγής γάλακτος.

25. ΗΠΙΑ ΤΡΙΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΚΡΑΣΙ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ;

Καλύτερα όχι. Τα μωρά - ειδικά τα νεογέννητα - αποτοξινώνουν το οινόπνευμα μόνο στο ήμισυ του ποσοστού των ενηλίκων. Και ενώ λιγότερο από το 2% του αλκοόλ φτάνει στο αίμα και το γάλα της μητέρας, αυτό είναι ικανό να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού.

Διαβάστε εδώ  τις 50 πιο συχνές απορίες για τους πρώτους μήνες με το μωρό!

tags:


tags: