Eπιλέγοντας ιδιωτικό παιδικό σταθμό στο παραπέντε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Διαβάστε μερικά κριτήρια που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή σας

Αν δεν  σας πήραν σε παιδικό σταθμό ούτε μέσω ΕΣΠΑ ούτε εκτός ή αν απλώς θέλετε να επιλέξετε έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό και όλο αυτό να το έχετε προγραμματίσει χθες, μην πανικοβάλλεστε.


Με ψυχραιμία και μέθοδο, μπορείτε να επιλέξετε γρήγορα και σωστά.

Αφού έχετε ξεκαθαρίσει τι ζητάτε από έναν παιδικό σταθμό, τί ωράριο σας εξυπηρετεί, τι δραστηριότητες θέλετε να έχει και γενικότερα τι είναι ιεραρχικά σημαντικό για εσάς (το οικονομικό, η απόσταση, η διατροφή, το προσωπικό κλπ.)

ιδού μερικές ερωτήσεις-κλειδιά οι απαντήσεις των οποίων, θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε:

1. Δίδακτρα: Τί ακριβώς περιλαμβάνουν; Η  μεταφορά με σχολικό, η  γραφική ύλη, η συμμετοχή στις γιορτές και στις  δραστηριότητες του σταθμού χρεώνονται έξτρα και αν ναι πόσο; (σημ: για παράδειγμα πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί χρεώνουν την γραφική ύλη από 50-80 ευρώ πλέον των διδάκτρων, με αποτέλεσμα η πραγματική μηνιαία καταβολή να ξεπερνά κατά πολύ το αρχικό ποσό. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε να αγοράσετε μόνοι σας τη γραφική ύλη, πράγμα που-πιστέψτε μας-θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο!).

2. Τρόπος πληρωμής: Πώς ορίζεται; Τα δίδακτρα καταβάλλονται ανά μήνα ή σε δόσεις και αν ναι σε πόσες; Αν για οποιοδήποτε λόγο επιθυμείτε να διακόψετε στη μέση της χρονιάς, το υπόλοιπο των διδάκτρων που έχετε ήδη καταβάλλει, σας επιστρέφεται; (αν στο τελευταίο ερώτημα η απάντηση που σας δώσουν είναι θετική, ζητήστε την εγγράφως).

3. Άδεια λειτουργίας: Ζητήστε να τη δείτε.

4. Δραστηριότητες: Ποιες είναι αυτές; Κάθε πότε και πώς βγαίνουν τα παιδιά στην αυλή, όλα μαζί ή ανά τμήματα; Πώς απασχολούνται σε περίπτωση που βρέχει και πρέπει να μείνουν μέσα; Είναι η τηλεόραση μέρος των δραστηριοτήτων; Ζητήστε διευκρινίσεις και αξιολογήστε αναλόγως.

5. Επιστημονικοί συνεργάτες: Συνεργάζεται η επιχείρηση με επιστημονικό προσωπικό; (σημ: εάν το διαζύγιο ή η απώλεια του/της συντρόφου είναι πρόσφατη ή βρίσκετε ακόμη σε έντονη διαμάχη με τον/την πρώην σύζυγο, η τακτική παρουσία ψυχολόγου στο σταθμό ,ειδικά για την περίπτωσή σας, είναι ένα σύν).

6. Διατροφικό πρόγραμμα: Διαμορφώνεται στην περίπτωση που το παιδί έχει κάποια τροφική αλλεργία; Πώς χειρίζονται ένα παιδί , δύσκολο στο φαγητό;

7. Παιδικές αρρώστιες: Δέχονται το παιδί ακόμη κι αν είναι άρρωστο; (εδώ η σωστή απάντηση είναι «Όχι»).

8. Πειθαρχία: Πώς αντιμετωπίζεται η επιθετικότητα; Τι κάνουν οι παιδαγωγοί σε περίπτωση που το παιδί σας χτυπήσει ή χτυπηθεί; Ποιος είναι ο τρόπος πειθαρχίας που εφαρμόζουν; Ταυτίζεται ο τρόπος αυτός, με τις βασικές σας αρχές;

9. Μονογονεική οικογένεια:  Χειρίζονται ιδιαίτερα το παιδί που προέρχεται από μονογονεική οικογένεια; (Πιθανόν να σας απαντήσουν ότι το αντιμετωπίζουν ισότιμα και πιθανότερο είναι, να το εννοούν. Το πόσο εκπαιδευμένοι είναι, πόση εμπειρία έχουν στη συγκεκριμένη μορφή οικογένειας και με τί μάτι τη βλέπουν, είναι κάτι που θα το δείτε στην πορεία. Παρ’ όλα αυτά, η ερωτησή σας θα σας βοηθήσει να τσεκάρετε αντιδράσεις).

10. Παιδαγωγοί: Πόσες απασχολούνται; (το ιδανικό είναι μία παιδαγωγός ανά 7-8 παιδιά ηλικίας από 3-5 ετών και μία παιδαγωγός ανά 4-5 παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών).

11.Το να κόψεις την πάνα: Πρέπει το παιδί να έχει κόψει την πάνα για να γίνει δεκτό στον σταθμό και αν όχι, πώς και πόσο βοηθούν οι παιδαγωγοί σε αυτή τη διαδικασία;

12. Επείγοντα: Τι γίνεται σε περίπτωση που ένα παιδί χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο;

13. Προσαρμογή: Πώς γίνεται και για πόσες ημέρες; (σημ: κάθε σταθμός έχει τη δική του μέθοδο αλλά καλό είναι να ταυτίζεται με τη δική σας, ώστε ο «αποχωρισμός» να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά όχι μόνο για το παιδί αλλά και για εσάς!). Σε όλες τις παραπάνω-κατά τη γνώμη μας-καίριες ερωτήσεις, μπορείτε να προσθέσετε και τις δικές σας, εκείνες που θεωρείτε το ίδιο ή πιο σημαντικές και να τις γράψετε σε ένα χαρτί ώστε να μην τις ξεχάσετε. Όσες περισσότερες απορίες τόσο το καλύτερο.