Οι νέες κατηγορίες που επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Προτεραιότητα της  κυβέρνησης είναι ένα πλήρες πλέγμα προστασίας της μητρότητας τόνισε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», του OPEN TV.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοινωσε την επέκταση του επιδόματος μητρότητας και μάλιστα αναδρομικά, από το Νοέμβριο του 2022, και σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων.


Όπως επεσήμανε η Υπουργός

  • το 2022 η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε από τους έξι στους εννέα μήνες,
  • το 2023 διευρύνθηκε η παροχή και συμπεριλήφθηκαν οι αυτοαπασχολούμενες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες,
  • και τώρα η ρύθμιση επεκτείνεται στις εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει αυτό το ενιάμηνο προστασίας και σε αυτές τις κατηγορίες των μητέρων» ανέφερε η κ. Κεραμέως διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η ρύθμιση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία ενός πλήρους πλέγματος προστασίας της μητρότητας και γι’ αυτό έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση, για την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Η Υπουργός αναφέρθηκε συνολικά σε πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και κεντρικά από την Κυβέρνηση για τρία επίπεδα προστασίας της μητρότητας: 1) την άδεια κύησης και λοχείας, 2) το επίδομα γέννησης, και 3) η επιπλέον άδεια μητρότητας.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το συνολικό δίχτυ προστασίας της μητρότητας είναι πάνω απο 13.000 ευρώ για κάθε γέννηση.

'Οπως είπε η κ. Κεραμέως, υπήρχαν δεκάδες αιτήματα από μητέρες που έμεναν εκτός και τώρα ρυθμίστηκε το θέμα. «Είναι ένα μέτρο που δουλευε και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, κι εμείς το πιάσαμε αμέσως γιατί είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας η προστασία της μητρότητας. Θα οδεύσει στο υπουργείο Οικονομικών και μετά θα πάρει ΦΕΚ».

Για τις εκπαιδευτικούς, για τις οποίες υπάρχει διαφορετικό καθεστώς, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας.