Περισσότερες υιοθεσίες στην Ελλάδα – Ποιες ηλικίες παιδιών καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Κάθε υιοθεσία κρύβει πίσω της μια νέα αρχή, μια οικογένεια που μεγαλώνει και μια διαφορετικήδιαδρομήζωής που ξεκινά. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2025 δείχνουν ότι οι υιοθεσίες στην Ελλάδααυξήθηκανσημαντικά, με 378 παιδιά και ενήλικες να αποκτούν θετούς γονείς, έναντι 301 το 2024.Πρόκειται γιαάνοδο 25,6%, με αξιοσημείωτες μεταβολές τόσο στις ηλικίες των υιοθετούμενων όσο καιστιςοικογενειακές συνθήκες των θετών γονέων.
Περισσότερες υιοθεσίες κοριτσιών και αγοριών
Από το σύνολο των 378 υιοθεσιών που καταγράφηκαν πέρυσι, οι 191 αφορούσαν κορίτσια και οι 187αγόρια.Σε σύγκριση με το 2024, οι υιοθεσίες θηλέων αυξήθηκαν κατά 48,1%, ενώ εκείνες των αρρένωνκατά 40,6%.
Ποιοι γίνονται θετοί γονείς
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, οι περισσότερες υιοθεσίες πραγματοποιούνται από δύοσυζύγους.Συγκεκριμένα, η κατηγορία αυτή κατέγραψε αύξηση 18,8%, καθώς οι σχετικές πράξεις από 186 το2024έφτασαν τις 221 το 2025.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η μεταβολή στις περιπτώσεις όπου θετός γονέας είναι ο σύζυγος του ενόςβιολογικούγονέα. Οι υιοθεσίες αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 180%, από 40 σε 112. Αύξηση120%, από 5 σε 11περιπτώσεις, σημειώθηκε και στις υιοθεσίες από μονογονεϊκές οικογένειες με θετόγονέα πατέρα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που αφορούν το νομικό καθεστώς των παιδιών πριν απότηνυιοθεσία. Η μεγαλύτερη κατηγορία αφορά παιδιά που είχαν γεννηθεί εντός γάμου.
Ειδικότερα, οι υιοθεσίες παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου αυξήθηκαν κατά 38,5%, φτάνοντας τις187από 135 το 2024. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στην κατηγορία των παιδιών που γεννήθηκανεντόςγάμου, όπου οι σχετικές πράξεις διαμορφώθηκαν σε 191, έναντι 123 την προηγούμενηχρονιά,σημειώνοντας αύξηση 55,3%.
Ποιες ηλικίες αφορούν οι περισσότερες υιοθεσίες
Ως προς την ηλικία, τα παιδιά από 0 έως 5 ετών συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό τωνυιοθεσιών,αντιπροσωπεύοντας το 38,1% του συνόλου το 2025.
Παράλληλα, σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Οι υιοθεσίεςπαιδιώνηλικίας 11 έως 18 ετών αυξήθηκαν κατά 75%, ενώ άνοδος 46,8% σημειώθηκε στις υιοθεσίεςατόμων ηλικίας19 ετών και άνω.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν μια αξιοσημείωτη αύξηση των υιοθεσιών στην Ελλάδα, αλλά και τη διεύρυνσητωνπεριπτώσεων στις οποίες δημιουργούνται νέοι οικογενειακοί δεσμοί, ακόμη και σε μεγαλύτερεςηλικίες.








