Νέες συσκευές επιτρέπουν στους μπαμπάδες να ... θηλάζουν

Δημοσιεύθηκε στις

Νέες συσκευές επιτρέπουν στους μπαμπάδες να ... θηλάζουν

Ακόμη και όταν και οι δυο γονείς θέλουν να μοιράζονται μεταξύ τους τα καθήκοντα της γονικής μέριμνας, ο θηλασμός μπορεί να το κάνει αυτό πολύ δύσκολο. Γιατί πολύ απλά δεν είναι δυνατό για τους μπαμπάδες να αναλάβουν το κομμάτι του θηλασμού. Δε θα ήταν, όμως, τέλεια ιδέα να μπορούν να κάνουν και αυτό;


Στο φεστιβάλ SXSW στο Ώστιν του Τέξας, η Dentsu (μια εταιρία ιατρικών ειδών από την Ιαπωνία) παρουσίασε το νέο σύστημα θηλασμού που είναι γνωστό ως Βοηθός Θηλασμού του Πατέρα.

 

Νέες συσκευές επιτρέπουν στους μπαμπάδες να ... θηλάζουν

 

Η συσκευή, η οποία μπορεί να φορεθεί, επιτρέπει στους μπαμπάδες να ταΐζουν το μωρό τους όπως η μαμά και προάγει την επαφή του δέρματος μεταξύ πατεράδων και βρεφών. Ένα από τα ψεύτικα "στήθη" κρατά το γάλα ή τη φόρμουλα και το άλλο περιέχει το σύστημα των θηλών, οπότε το μωρό μπορεί να φάει μόνο από τη μία πλευρά. Η συσκευή δεν ταΐζει μόνο το μωρό, αλλά παρακολουθεί επίσης δεδομένα σχετικά με τις περιόδους θηλασμού του μωρού και μεταδίδει τις πληροφορίες στο smartphone του μπαμπά.

 

Νέες συσκευές επιτρέπουν στους μπαμπάδες να ... θηλάζουν

 

Σύμφωνα με την εταιρεία Dentsu, η συσκευή δημιουργήθηκε με "συμβουλές από παιδίατρους και babysitters, οι οποίοι λένε ότι τα μωρά τείνουν να αγγίζουν το στήθος με τα χέρια τους όταν τρώνε και ότι αυτή η απαλότητα φαίνεται να τα καταπραΰνει μιας και το προϊόν έχει διαμορφωθεί για να μοιάζει με το στήθος μιας γυναίκας".

Το πρωτοποριακό προϊόν δεν είναι ακόμη προς πώληση, αλλά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν η εμφάνιση της συσκευής θα αποτελέσει καινοτομία στα συστήματα δέρματος για τους μπαμπάδες.

Εν τω μεταξύ, μία φοιτήτρια σχεδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Marie-Claire Springham, εφηύρε ένα κιτ "θωρακικό" που θα μπορούσε να βοηθήσει τους μπαμπάδες να προκαλέσουν τη γαλουχία και να θηλάζουν τα μωρά τους. Η εφεύρεση κέρδισε το βραβείο Grand Trophy στα Meaning Centred Design Awards του 2018 και η Springham ελπίζει ότι το δημιούργημά της θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών εντός πέντε ετών.

Το κιτ περιέχει μια αντλία και ένα γιλέκο συμπίεσης καθώς επίσης και ορμόνες. Οι μελλοντικοί πατέρες θα αρχίσουν να παίρνουν προγεστερόνη μόλις μάθουν ότι πρόκειται να γίνουν μπαμπάδες και έξι εβδομάδες πριν από την ημερομηνία τοκετού θα αρχίσουν να παίρνουν ντομπεριδόνη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την παραγωγή ορμονών για να ξεκινήσει η παραγωγή γάλακτος.

Όταν γεννηθεί το μωρό, η μαμά και ο μπαμπάς θα μπορούν πλέον να μοιράζονται το θηλασμό του μωρού τους.

 

Νέες συσκευές επιτρέπουν στους μπαμπάδες να ... θηλάζουν

 

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης τηλεοπτικής εμφάνισης στο Good Morning, η Βρετανίδα Springham εξήγησε ότι σχεδίασε το κιτ ως ένα εργαλείο ενσυναίσθησης. «Έψαχνα για την κατάθλιψη μετά τη γέννα και έμαθα τόσα πολλά, ειδικότερα ότι συμβαίνει στους άντρες και η κύρια αιτία είναι ότι υπάρχει το αίσθημα της απουσίας», εξήγησε.

«Διάβασα πολλά εγκάρδια posts, όπως ότι ο μπαμπάς έρχεται στο σπίτι έτοιμος και θέλει να είναι ο Super Dad και το μωρό δεν ενδιαφέρεται, επειδή το ελκύει μόνο η μυρωδιά του μητρικού γάλακτος και ζητάει τη μαμά του», συνέχισε.

Η Springham έχει δεχθεί πολλές αντιδράσεις σχετικά με την εφεύρεσή της, με προσωπικότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Piers Morgan (η οποία είναι επίσης αρκετά γνωστή για την ενάντια συμπεριφορά της απέναντι στους μπαμπάδες που φορούν θήλαστρο), οι οποίες πολλές φορές την έχουν λοιδορήσει.

Αλλά η Julie Jenson Bennett, διευθύνουσα σύμβουλος της Precipice Design και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Meaning Centred Design Awards εντυπωσιάστηκε από το κιτ της Springham και βλέπει ότι θα έχει μια δυναμική στην αγορά μελλοντικά. «Προκαλεί τις θεμελιώδεις έννοιες των ανδρών και των γυναικών, του πατέρα και της μητέρας, του γονέα και του παιδιού. Σε μια εποχή που χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο ορμόνες, φάρμακα και τεχνολογία για να αλλάξουμε τις επιλογές ζωής που διαθέτουμε, η ιδέα σχεδιασμού της Marie-Claire πηγαίνει στην καρδιά των ταμπού μας», λέει η Bennett.

Η ιδέα να λαμβάνουν οι μπαμπάδες ορμόνες για την πρόκληση της παραγωγής γάλακτος μπορεί να είναι καινούρια, αλλά τα οφέλη των πατεράδων που θηλάζουν και συνδέονται με τα μωρά τους μέσω της επαφής του δέρματος δεν είναι.

 

Νέες συσκευές επιτρέπουν στους μπαμπάδες να ... θηλάζουν

 

Η Springham εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια μέχρι η συσκευασία της να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παιχνίδι αλλαγής για τις οικογένειες που αγωνίζονται με τη διατροφή των παιδιών.

Δεν πρόκειται να προσελκύσει όλους τους μπαμπάδες, αλλά θα ήταν πολύ cool να έχουν την επιλογή αυτή εάν θέλουν να το δοκιμάσουν.

Εν τω μεταξύ, οι μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν τις συντρόφους τους υποστηρίζοντάς τες και μόνο. Πώς; Απλά μπορούν να κάθονται μαζί τους, να τους φέρνουν ένα ποτήρι νερό ή να βάζουν κανένα πλυντήριο μιας και δεν μπορούν να τα κάνουν όλα πια οι μαμάδες. Χρειάζονται μια υποστήριξη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «οι πατροπαράδοτες συναισθηματικές, πρακτικές και φυσικές υποστηρίξεις έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικοί παράγοντες για την προώθηση του επιτυχούς θηλασμού και για τον εμπλουτισμό της εμπειρίας για τη μητέρα και στη συνέχεια για τον πατέρα».

Η εγκεκριμένη μαία CJ Blennerhassett είπε στο παρελθόν ότι ενώ τα ζευγάρια συχνά φαντάζονται ότι πρέπει να μοιράζονται τα καθήκοντα του μωρού εξίσου, στην πραγματικότητα η μαμά που θηλάζει είναι αυτή που θα κάνει την πλειοψηφία των εργασιών που εμπλέκονται με τη σίτιση του μωρού. «Οι μπαμπάδες και τα άλλα μέλη της οικογένειας μπορούν να βρουν άλλους τρόπους για να υποστηρίξουν αυτό το φόρτο εργασίας», λέει η Blennerhasset.

 

Διαβάστε επίσης: Θηλασμός: 4 τρόποι για να νιώθετε κοντά τον σύζυγό σας ενώ εσείς θηλάζετε!

 

 

tags:


tags: