Τα βασικά πλεονεκτήματα του θηλασμού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μητρικός θηλασμός. ‘Ένα θέμα που έχει προκαλέσεις πολλές συζητήσεις αλλά και  αρκετό άγχος σε πολλές νέες μανούλες. Η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας  αποτελεί ένα ιδιαίτερο και μοναδικό κομμάτι στην ζωή της κάθε γυναίκας. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι έντονες και το άγχος για το πρωτόγνωρο πολλές φορές ανεξέλεγκτο. Ας μη μιλήσουμε για τις ορμόνες που πραγματικά κάνουν «πάρτι».

Μια από τις μεγαλύτερες στενοχώριες και απογοητεύσεις που μπορεί να βιώσει μία νέα μαμά είναι να μην μπορεί να θηλάσει το μωρό της. Και αυτό συμβαίνει συχνά! Επικρατεί η αντίληψη ότι η διαδικασία του θηλασμού είναι πάντα τέλεια. Και όταν δεν είναι τέλεια, γι' αυτό φταίει η γυναίκα. Αυτό, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, διότι κάθε φυσιολογική διαδικασία έχει και ένα ποσοστό αποτυχίας.


Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες υπογραμμίζεται η σημασία του θηλασμού, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού, αλλά και τη συνέχισή του τουλάχιστον μέχρι τον 12ο μήνα.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του θηλασμού

Τα οφέλη του για το μωρό

Το μητρικό γάλα είναι η φυσική και αδιαμφισβήτητα η ιδανικότερη τροφή για το μωρό και υπερέχει σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατά του.

Σύμφωνα με έρευνες:

Το μητρικό γάλα περιέχει την ιδανική ποσότητα και ποιότητα θρεπτικών συστατικών: Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος είναι καλύτερες ποιοτικά από τις πρωτεΐνες του αγελαδινού. Περιλαμβάνουν κυρίως πρωτεΐνες που είναι περισσότερο εύπεπτες, σε σύγκριση με αυτές του αγελαδινού γάλακτος. Η κύρια πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος σπάνια προκαλεί αλλεργία στο μωρό, σε αντίθεση με την αντίστοιχη του αγελαδινού γάλακτος που ευθύνεται για την εμφάνιση της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας στα βρέφη.

Οι υδατάνθρακες του μητρικού γάλακτος (π.χ., λακτόζη, ολιγοσακχαρίτες) επιδρούν ευεργετικά στη χλωρίδα του εντέρου του μωρού, προστατεύοντάς το από παθογόνους μικροοργανισμούς και από την εμφάνιση γαστρεντερίτιδας. Τα λιπίδια του μητρικού γάλακτος απορροφώνται ευκολότερα σε σχέση με του αγελαδινού. Ορισμένα από αυτά (τα μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) βρίσκονται με φυσικό τρόπο μόνο στο ανθρώπινο γάλα και είναι πολύτιμα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και της όρασης του βρέφους.

Το μητρικό γάλα περιέχει μεγάλο αριθμό προστατευτικών παραγόντων (όπως αντισώματα, λακτοφερρίνη, λυσοζύμη, κυτταροκίνες) που δεν περιέχονται στο ξένο γάλα. Οι παράγοντες αυτοί μεταφέρονται από τη μητέρα στο μωρό και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού του, αυξάνοντας σημαντικά την αντοχή σε ασθένειες).

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του βρέφους. Μεταβάλλεται συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού που μεγαλώνει.

Το μητρικό γάλα μεταφέρει αρώματα και γεύσεις από τη διατροφή σας στο παιδί. Αυτό βοηθάει στην ευκολότερη εξοικείωσή του με τις καινούριες τροφές που θα προστεθούν αργότερα στη διατροφή του. Μέσω του μητρικού γάλακτος ο οργανισμός του βρέφους αποκτά σταδιακά ανοχή στις τροφές που καταναλώνει η μητέρα και προστασία από την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων σε αυτές (μέσω της επαφής του εντέρου του με ίχνη των τροφών). Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη συνιστάται να ξεκινούν τις συμπληρωματικές τροφές με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα ζωής.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του θηλασμού

Έτσι, ο μητρικός θηλασμός:

1. Παρέχει στο μωρό όσα χρειάζεται τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του

Το μητρικό γάλα που παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, το πρωτόγαλα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και, επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη του ανώριμου πεπτικού σωλήνα του νεογέννητου.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού

Με το μητρικό θηλασμό, μεταδίδονται σημαντικά αντισώματα που βοηθούν το βρέφος να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια. Πρόκειται για κάτι κρίσιμο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο.

3. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στα βρέφη

Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες μπορεί να έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά κρυολογήματα και λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού κ.α.. Επιπλέον, ο μητρικός θηλασμός ενδέχεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας και εκζέματος, καθώς και άλλων παθήσεων.

4. Συμβάλλει στην υγιή πρόσληψη βάρους του βρέφους

Στο μητρικό γάλα υπάρχουν ορμόνες όπως η λεπτίνη. Αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης του νεογέννητου.

5. Συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν μια διαφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών που θηλάζουν, σε σύγκριση με όσα τρέφονται με γάλα σε σκόνη. Αυτή η διαφορά, βεβαίως, μπορεί να οφείλεται τόσο στην περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά, όσο και στο δέσιμο, την οικειότητα και τη βλεμματική επαφή που αναπτύσσονται στη διάρκεια του θηλασμού.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του θηλασμού

Τα οφέλη του για τη μητέρα

1. Ο μητρικός θηλασμός καίει αρκετές θερμίδες

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μια νέα μητέρα μπορεί να παρατηρήσει, μετά από 3 μήνες γαλουχίας, σχετική αύξηση στην καύση λίπους, σε σύγκριση με τις μη θηλάζουσες μητέρες.

2. Ο θηλασμός επαναφέρει τη μήτρα στο φυσιολογικό μέγεθος

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό μέγεθός της.

3. Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη, συγκριτικά με όσες δεν θηλάζουν.

4. Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Ο θηλασμός φαίνεται να παρέχει στις μητέρες μακροχρόνια προστασία από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και από ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

5. Ο θηλασμός είναι σημαντικός για τη σχέση μητέρας – βρέφους

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη και ζεστή σχέση μεταξύ μητέρας και νεογέννητου, που συμβάλλει σημαντικά στο δέσιμό τους.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του θηλασμού

Οι ειδικοί επιμένουν ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ένα πραγματικό δώρο ζωής και για το βρέφος και για τη μανούλα. Να έχετε όμως πάντα στο μυαλό σας ότι είναι πολύ πιθανό η πρώτη φορά που θα προσπαθήσει μια νέα μητέρα να θηλάσει το νεογέννητό της να μην στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Επίσης, πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι  δεν είναι όλες οι μητέρες σε θέση να θηλάσουν, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν. Και φυσικά να θυμάστε πάντα ότι η απόφαση για το αν θα θηλάσετε το είναι αποκλειστικά δική σας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο θηλασμός από μητέρες που νόσησαν θωρακίζουν τα βρέφη έναντι του κορονοϊού

Θηλασμός: 5 σούπερ τροφές για να αυξήσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος!

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Θηλασμός: Η δική μου εμπειρία