Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ακολουθήστε μερικές χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς  και θηλάστε με επιτυχία

Ενημερωθείτε για τον θηλασμό πριν γεννήσετε


Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια θηλασμού πριν τον τοκετό κυρίως για να γνωρίζετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε! Εκτός από τις μέλλουσες μανούλες που θα γίνουν μαμάδες για πρώτη φορά, τα σεμινάρια είναι σημαντικά ακόμη και για τις μανούλες που την πρώτη φορά δεν κατάφεραν να θηλάσουν...

Κατά την παραμονή σας στο νοσοκομείο ζητήστε βοήθεια

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Όταν είστε στο νοσοκομείο, την κλινική ή σε κάποιο κέντρο τοκετού ρωτήστε την μαία για οποιαδήποτε απορία έχετε! Ζητήστε της να σας βοηθήσει το πρώτο διάστημα δείχνοντας σας ξανά και ξανά όλες τις κινήσεις που χρειάζεται να κάνετε. Φροντίστε να μην φύγετε με απορίες!  Άν οι περιστάσεις ευνοούν μπορείτε να ζητήσετε και rooming in για να εξοικιωθείτε ακόμη περισσότερο πριν πάτε στο σπίτι. Μη διστάσετε σε τίποτε: Ακόμη και οι πιο έμπειρες μαίες όταν γίνονται μανούλες για πρώτη φορά ζητούν κάποιες εξτρά οδηγίες.

Ακολουθήστε τη μέθοδο skin to skin

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Aκόμη και αν η πολιτική της κλινικής στην οποία γεννήσατε δεν είναι αυτή, ωστόσο εσείς επιδιώξτε όσο το δυνατόν περισσότερη επαφή με το παιδί σας σώμα με σώμα.. Εάν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι φροντίστε να εξασφαλίσετε αυτήν την επαφή η οποία κρατάει ασφαλές το μωρό, σας συνδέει ακόμη περισσότερο και πάνω από όλα βοηθάει στον θηλασμό!

Βρείτε τη στάση θηλασμού που σας ταιριάζει

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Οι ειδικοί λένε πώς αν η μαμά νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια του θηλασμού το ίδιο άνετα θα νιώσει και το βρέφος. Μια από τις στάσεις που συστήνουν είναι να τοποθετήσετε την πλάτη σας στον καναπέ και να βάλετε τα πόδια πιο ψηλά. Ένα μαξιλάρι θηλασμού ή κάποιο στρωματάκι ασφαλώς και βοηθούν! Εσείς ωστόσο είστε αυτή που θα δοκοιμάσετε και θα επιλέξετε την στάση που σας ταιριάζει.

Ζητήστε από τον σύζυγο- σύντροφό σας να είναι κοντά σας

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Μπορεί ο θηλασμός να αφορά μόνο την μαμά και το παιδί ωστόσο και ο πατέρας μπορεί να έχει ενεργό ρόλο. Πώς; Απλά με την φυσική του παρουσία και την αίσθηση της ασφάλειας που  προσφέρει. Ζητήστε του να είναι δίπλα σας κάποιες φορές την ώρα που θηλάζετε, κάνοντας εκείνος κάτι άλλο πχ διαβάζοντας ένα βιβλίο. Οι ειδικοί λένε πώς η μαμά νιώθει καλύτερα όταν ο μπαμπάς είναι στον χώρο ειδικά όταν εκείνη νιώθει απίστευτα κουρασμένη και χρειάζεται συμπαράσταση και συντροφιά.

To κεφαλάκι πίσω και πλάγια και το στόμα ανοικτό..

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Eνας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να βοηθήσετε το μωρό σας να θηλάσει πιο εύκολα είναι να τοποθετήσετε σωστά το κεφάλι του..Μπορείτε να το βοηθήστε βάζοντας του ένα μαξιλαράκι για σωστή στάση καθώς και μια κουβερτούλα για ανάλογη θερμοκρασία ( όχι φυσικά το καλοκαίρι)..

Να σκέφτεστε κοντά, κοντά, κοντά...

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Οι ειδικοί λένε πως η επαφή στον θηλασμό ξεκινάει από τα μάτια και το δέρμα...Όσο πιο κοντινή επαφή έχετε με το μωρό σας τόσο λιγότερα προβλήματα δημιουργούνται στον θηλασμό! "Δεν βάζεις απλώς το στήθος σου στο στόμα του μωρού, αλλά φέρνετε τα κορμιά σας μαζί όσο πιο κοντά γίνετε"..Αυτή η επαφή βοηθάει το μωρό να ανοίξει ακόμη περισσότερο το στόμα του, να είναι πιο συνεργάσιμο και να νιώθει αυτήν τη βαθιά επαφή που χρειάζεται". Φυσικά είναι σημαντικό να το κοιτάτε τα μάτια, να του μιλάτε γλυκά και να νιώσετε υπέροχα αμφότεροι..

Φροντίστε για τη συχνότητα στα γεύματα και όχι γα την διάρκεια..

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Ένα από τα λάθη που κάνουν συχνά οι μαμάδες είναι ότι επικεντρώνονται στη διάρκεια και όχι στη συχνότητα.  Πολλές φορές κάθονται με τις ώρες θηλάζοντας και προσπαθώντας να κατεβάσουν περισσότερο γάλα χωρίς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο είναι προτιμότερο να προσφέρουν το γάλα τους στα μικρά τους όποτε εκείνα το επιθυμούν ειδικά μέχρι να εδραιώσουν γαλουχία μέσα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά για λίγα λεπτά.

Επώδυνες θηλές: Μιλήστε στο γιατρό σας

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Οι επώδυνες θηλές είναι κάτι τόσο κοινό στις νέες μητέρες που θηλάζουν..Το πρώτο διάστημα είναι φυσιολογικό οι μανούλες να έχουν κάποιο πόνο ή ευαισθησία που διαρκεί για μερικά δευτερόλεπτα, όταν το μωρό θηλάσει για πρώτη φορά. Αυτό όμως που δεν είναι απαραίτητο ή φυσιολογικό , είναι, όταν ο πόνος διαρκεί όλη την ώρα του θηλασμού. Εκεί μπορεί να φταίει το γεγονός ότι το μωρό δεν παίρνει στο στόμα του κανονικά το στήθος αλλά μόνο την άκρη της θηλής με αποτέλεσμα να την τραυματίζει. Για να ανακουφιστείτε κάντε επάλειψη στη θηλή είτε με το ίδιο σας το γάλα είτε με κάποια ειδική κρέμα.

Προσοχή: Οι επώδυνες θηλές μπορεί να σας απογοητεύσουν και να σας αποτρέψουν από το να θηλάσετε. Γι αυτό πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού

Τηλεφωνήστε στη μαία ή σε γραμμές υποστήριξης θηλασμού όποτε χρειαστεί

Θηλασμός: Συμβουλές για επιτυχή μητρικό θηλασμό

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλες οι μαμούλες έχουν χρειαστεί βοήθεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εύκαιρο το τηλέφωνο της μαίας για ό,τι χρειαστείτε! Ακόμη σημειώστε καπου τα τηλέφωνα από κάποιες γραμμές υποστήριξης μητρικού θηλασμού. Υπάρχουν πολλά κέντρα σε διάφορες περιοχές σε όλην την Ελλάδα. Μην περιμένετε να τα καταφέρετε όλα μόνες σας από την πρώτη εβδομάδα. Ζητήστε βοήθεια!