Postpartum Doula: Τι είναι ακριβώς η βοηθός μητρότητας λοχείας και πώς βοηθάει μια λεχώνα;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τη Μαρία Ροδίτη

Όλοι έχετε εκείνη τη φίλη που «σέρνεται» και γκρινιάζει για τη φροντίδα του μωρού της, ειδικά όταν το μωρό την ξυπνάει κλαίγοντας γιατί θέλει να φάει στις 3 τα ξημερώματα. Τι θα λέγατε, όμως, για μία postpartum doula ή αλλιώς βοηθό μητρότητας; Πρόκειται για μία πολύ νέα και σύγχρονη επιλογή για τις νέες μαμάδες, η οποία μπορεί να τις εντάξει σιγά σιγά στη νέα πραγματικότητα και στις αλλαγές που φέρνει ένα μωρό σε ένα σπίτι.


Στην Ελλάδα η postpartum doula μεταφράζεται ως «βοηθός μητρότητας λοχείας» και συνήθως οι υπηρεσίες της δεν ξεπερνούν τους 3 μήνες, αλλά αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία που έχει κάνει με τη μητέρα ή τις ανάγκες που προκύπτουν. Μία βοηθός μητρότητας λοχείας δεν κάνει τα πάντα. Σίγουρα υποστηρίζει όλη την οικογένεια, αλλά πρωτίστως φροντίζει τη μητέρα 

 επισημαίνει στο all4mama η ψυχολόγος-βοηθός μητρότητας τοκετού & λοχείας, Φοίβη Υφαντίδου.

Postpartum Doula: Τι είναι ακριβώς η βοηθός μητρότητας λοχείας και πώς βοηθάει μια λεχώνα;

 

 Στο εξωτερικό, βέβαια, τα πράγματα διαφέρουν. Δηλαδή, μία postpartum doula έχει ως πρωταρχικό στόχο να υποστηρίξει τους γονείς, τα αδέλφια και το νεογέννητο - με άλλα λόγια, όλη την οικογένεια, όχι μόνον τη λεχώνα. Επίσης, οι βοηθοί μητρότητας είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν σε ο,τιδήποτε θα «πάει μπροστά» το νοικοκυριό. Για παράδειγμα, βάζουν πλυντήριο ρούχων και πιάτων, φροντίζουν τα ρούχα του μωρού, την καθαριότητα και τη μαγειρική κλπ. Παρέχουν επίσης συναισθηματική υποστήριξη στη μαμά και εκπαιδεύονται για να παρατηρήσουν τυχόν σημάδια διαταραχής της περιγεννητικής διάθεσης. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο αφού, οι λεχώνες συναντούν το γιατρό τους περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Στην ελληνική πραγματικότητα, όμως, συναντάμε αρκετές διαφορές και σε αυτό το κομμάτι. Όπως λέει στο all4mama η Φοίβη Υφαντίδου, «δεν έχω ακούσει οι βοηθοί μητρότητας να βάζουν πλυντήριο. Όχι πως θα πείραζε, απλά δεν είναι σύνηθες. Προσωπικά δεν το έχω κάνει. Αλλά και πάλι έγκειται στην ξεκάθαρη συμφωνία με τη μαμά. Σαφώς και είναι εκεί για να υποστηρίξουν συναισθηματικά, να βοηθήσουν με το θηλασμό, το άλλαγμα και το λούσιμο του μωρού, ακόμη και να ετοιμάσουν μια σούπα για τη μαμά ή να κρατήσουν για λίγο το μωράκι ώστε εκεί να κοιμηθεί για μια ωρίτσα εκείνη».

 

Postpartum Doula: Τι είναι ακριβώς η βοηθός μητρότητας λοχείας και πώς βοηθάει μια λεχώνα;

 

«Μία postpartum doula προσαρμόζεται στις ανάγκες της μητέρας στη διάρκεια της ημέρας μόνο. Δε διανυκτερεύει ποτέ στο σπίτι της λεχώνας», κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Τι ισχύει, όμως, με την αμοιβή της βοηθού μητρότητας;

Στη χώρα μας η αμοιβή της postpartum doula ποικίλει. «Υπάρχουν βοηθοί μητρότητας λοχείας που στα πλαίσια της πρακτικής τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Δεν υπάρχει στάνταρ ποσό. Εξαρτάται απ την εμπειρία, την εκπαίδευση, ίσως και την απόσταση που πρέπει να διανύσει καθημερινά, τις ώρες που έχει συμφωνήσει με τη μαμά…», λέει η Φοίβη Υφαντίδου. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη το χέρι πρέπει να μπει βαθιά μέσα στην τσέπη… Μία βοηθός μητρότητας εκεί κοστίζει περίπου 50$ την ώρα!!!

Για περισσότερες πληροφορίες: Φοίβη Υφαντίδου,  www.birthcompanion.gr 

 

Διαβάστε εδώ 5+1 συχνές συμπεριφορές που ενοχλούν τις νέες μαμάδες!

 

 

 

tags:


tags: