Σεξ μετά την εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Δημοσιεύθηκε στις

Οι περισσότερες μαμάδες ελπίζουν ή πιστεύουν πως μετά από μία εγκυμοσύνη οι ερωτικές επαφές με τον σύζυγο ή σύντροφο τους θα είναι ακριβώς οι ίδιες. Αυτό που δεν έχουν στο μυαλό τους είναι πως μία νέα μητέρα δεν κοιμάται αρκετά, αλλά κουράζεται ακόμα περισσότερο, έτσι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται όταν ακούει την λέξη κρεβάτι είναι ένα βαθύς και χαλαρωτικός ύπνος και όχι ρομαντικές βραδιές με τον αγαπημένο τους.

Μάλιστα, τις πρώτες εβδομάδες μετά την γέννηση ενός μωρού, οι ερωτικές επαφές είναι το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό μίας μητέρας, καθώς νιώθει πολύ κουρασμένη μετά από τον τοκετό, αλλά και το σώμα της χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Πόσο διάστημα όμως θα περιμένει μία μητέρα για να κάνει σεξ με τον αγαπημένο της είναι ένα θέμα απολύτως προσωπικό που διαφέρει σε κάθε γυναίκα. Αντίθετα όμως με τα κλισέ που κυριαρχούσαν μέχρι πρόσφατα, η μητρότητα δεν κάνει τις γυναίκες να... ξεχάσουν το σεξ.


Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, σχεδόν 73% των γυναικών που έγιναν πρόσφατα μητέρες αποκάλυψαν πως απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τις ερωτικές επαφές με τον σύντροφο του μετά την γέννηση του παιδιού τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1000 γυναίκες, από 22 μέχρι 37 ετών, οι οποίες αποκάλυψαν πως το ότι είναι κουρασμένες είναι η Νο1 αιτία αποχής από το σεξ. Έκπληξη προκάλεσε όμως πως το 61% αυτών των γυναικών δήλωσε πως μετά τον τοκετό επιθυμούν να κάνουν πολύ περισσότερο σεξ καταστρέφοντας τα κλισέ που υποστήριζαν πως ο ερχομός των παιδιών στην ζωή ενός ζευγαριού σημαίνει αυτομάτως τέλος στο σεξ.

Άλλωστε τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους.

  • 1/4 των μαμάδων δήλωσε πως μετά τον τοκετό κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
  • 30% των μαμάδων δήλωσαν πως κάνουν σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα
  • Περίπου 9% κάνουν σεξ περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα

Η συχνότητα των ερωτικών επαφών βέβαια είναι ένα πολύ προσωπικό και ευαίσθητο θέμα, το οποίο ποικίλει ανάλογα με το ποιες είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, αλλά και με το πρόγραμμα που υπάρχει στην οικογένεια. Μερικές γυναίκες πάντως δήλωσαν πως οι τρεις φορές την εβδομάδα είναι η ιδανική συχνότητα, ενώ κάποιες άλλες υποστήριξαν πως είναι πολύ πολύ για εκείνες. Η έρευνα επίσης έδειξε πως υπάρχουν μερικές μαμάδες και συγκεκριμένα το 12,8% των μαμάδων που απάντησαν στις ερωτήσεις, οι οποίες κάνουν μόλις μία φορά τον μήνα σεξ με τον σύντροφο τους, ενώ το 13,3% κάνει ακόμα πιο σπάνια, αλλά είναι εντάξει με αυτή την απόφαση.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και να μην το ξεχνάτε ποτέ είναι πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να περιμένετε για να έρθετε σε επαφή με τον σύντροφο σας. Το μόνο που θα πρέπει να περιμένετε είναι να έρθει η στιγμή που θα νιώσετε εσείς έτοιμη και θα επιθυμείτε να το κάνετε. Κάποιες γυναίκες νιώθουν αμέσως άνετα, ενώ κάποιες άλλες χρειάζονται τον χρόνο τους κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Επίσης αν σας απασχολούν οι πόνοι που πιθανώς να νιώσετε μετά ή κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει πιθανότητα να αισθανθείτε κάποιες ενοχλήσεις, οι οποίες όμως θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου. Γιατί μπορεί να αισθανθείτε πόνο;

  • Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στον κόλπο
  • Προβλήματα με την ουλή
  • Μυϊκοί σπασμοί του κόλπου

Αν λοιπόν κατά την διάρκεια του σεξ νιώθετε πόνο σημαίνει απλώς πως το σώμα σας προσπαθεί να σας στείλει μηνύματα πως χρειάζεται λίγο επιπλέον χρόνο για να αναρρώσει μετά την εγκυμοσύνη. Μην διστάσετε να εκφράσετε τις σκέψεις και τις ανησυχίες στον σύντροφο σας χωρίς να νιώσετε τύψεις. Περιμένετε απλά να περάσει λίγος ακόμα χρόνος και όλα θα γίνουν όπως πριν!