H Έλενα Χαραλαμπούδη μας συστήνει τη μέθοδο του αποτελεσματικού γονέα του Gordon.
Δημοσιεύθηκε στις
Πριν να γίνω μαμά και έρθει η Φαίδρα στη ζωή μας όταν άκουγα Gordon μου ερχόταν στο μυαλό το Gordon Space (είμαι παιδί των 90’s τι να κάνουμε !!). Μετά τη Φαίδρα όμως ανακάλυψα τη Μέθοδο Gordon.
Η μέθοδος του αποτελεσματικού γονέα του Τhomas Gordon ( Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος και κάτοχος βραβείου Νόμπελ παρακαλώ!) είναι στην ουσία μια μέθοδος που μαθαίνει στον γονιό να έχει δεξιότητες οι οποίες τον βοηθούν να χτίσει ακόμη πιο ζεστές και ουσιαστικές σχέσεις με τα παιδιά του. Και όλα αυτά πρακτικά !!! Γιατί τίποτα δεν με εκνευρίζει περισσότερο από τις άπειρες θεωρίες που κυκλοφορούν εκεί έξω για το πως να γίνεις τέλειος γονιός , πως να κάνεις το παιδί σου να σου "ανοίγεται" , πως να μην πάρει ναρκωτικά όταν μπει στην εφηβεία κτλ κτλ .
Τι εννοώ πρακτικά;
Μια μέρα , μια φίλη μου με κάλεσε να παρακολουθήσω έναν κύκλο μαθημάτων που παρακολουθούσε, που τις μάθαινε, (άκου τώρα) πως να κάνει ενεργητική ακρόαση(!) στα παιδιά της (3 και 6 χρονών αντίστοιχα ) και να μην γίνεται ΠΑΝΙΚΟΣ από τσακωμούς και φωνές!
Και είπα :
- "Τι είναι ενεργητική ακρόαση;"
- "Αποκλείεται να υπάρχει κάποιος πρακτικός τρόπος που να το μαθαίνεις αυτό."
Πήγα λοιπόν από περιέργεια στα μαθήματα που έκανε η Βάσω Μιχαλοπούλου (σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεύτρια πιστοποιημένη από την Gordon HELLAS) στο γραφείο της .Και εκεί αντίκρισα και άλλες μαμάδες (που έκαναν αυτά τα μαθήματα σε ομάδα) που είχαν περίπου πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα με εμένα και άλλα πολλά . « Δεν ακούει το παιδί μου όταν του λέω κάτι» , «με γράφει πατόκορφα» , «ουρλιάζει χωρίς λόγο» , «δεν μαζεύει τα πράματα του ποτέ», « δε μου ανοίγεται για κάτι που συμβαίνει στο σχολείο» κτλ κτλ
Έτσι λοιπόν η σύμβουλος ψυχικής υγείας , άρχισε να μας μιλάει για την ενεργητική ακρόαση και για τα 12 πιο συχνά εμπόδια επικοινωνίας που βάζουμε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα με τα παιδιά μας. Και όχι απλά να μας μιλάει αλλά να μας τοποθετεί κατευθείαν μέσα στα προβλήματα με role playing δλδ ήταν μια μαμά στη μέση και οι υπόλοιπες μαμάδες είμασταν τα παιδιά που τη βομβαρδίζαμε με προβλήματα που εκείνη καλούνταν να τα αντιμετωπίσει. Όταν έπεφτε πάνω σε τέλμα , η Βάσω (ψυχοθεραπεύτρια), επενέβαινε διακριτικά και την προέτρεπε να χρησιμοποιήσει την ενεργητική ακρόαση
Με την “ενεργητική ακρόαση” εκπαιδευτήκαμε στο να μένουμε σε αυτό που μας λέει το παιδί όταν εκείνο αντιμετωπίζει πρόβλημα και όχι στο ίδιο το πρόβλημα. Εξασκηθήκαμε στο να μην απαντάμε, δίνοντας λύσεις ή συμβουλές, αλλά αντίθετα να εντοπίζουμε το συναίσθημα που κρύβουν τα λόγια του και να του το καθρεφτίζουμε.
Στο παιχνίδι ρόλων που κάναμε αν κάποια μαμά που έπαιζε το ρόλο του παιδιού έλεγε “Σήμερα στο διάλειμμα έμεινα μέσα μόνος μου”, η άλλη μαμά που ήταν στο ρόλο της μητέρας, αντί να πει “Γιατί έτσι;”, έλεγε " Μμμμμ μου λες ότι σήμερα έμεινες μέσα μόνος σου ”, δείχνοντας στο παιδί πως είχε μπει στα παπούτσια του, και του έδινε επιπλέον χώρο να πει περισσότερα για το πρόβλημά του.
Πίσω από τις λέξεις των ανθρώπων υπάρχουν συναισθήματα, που θέλουν να ακουστούν από αυτιά με αποδοχή, ακόμη κι αν δε συμφωνούμε πάντα με όσα ακούμε. Μόνο με θετική στάση ενδέχεται να φτάσουμε στο πρωτογενές συναίσθημα που μας ταλαιπωρεί, να ανακουφιστούμε και να δυναμώσουμε. Η αποδοχή είναι το "χώμα" μέσα στο οποίο θα “ανθίσουμε” όλοι μας, μικροί και μεγάλοι.
Αυτό μας έμαθε να κάνουμε ένα βήμα πίσω ως γονείς, να έχουμε υπομονή, να ΑΚΟΥΜΕ ουσιαστικά τα παιδιά μας και να μην προτρέχουμε στην επίλυση προβλημάτων αλλά να τα βοηθάμε ώστε μεγαλώνοντας να επιλύουν τα προβλήματά τους μόνα τους .
Ξέρω , ξέρω, φαντάζει περίεργο γιατί οι γονείς έχουμε συνηθίσει να είμαστε πάντα ανοιχτές φτερούγες και πάντα εκεί σαν σούπερ ήρωες για τα παιδιά μας αλλά πιστέψτε με, η μέθοδος Gordon σου μαθαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεις το παιδί σου σαν ένα 30 years plan . Δηλαδή να μην βλέπεις κοντόφθαλμα αλλά να προετοιμάζεις το έδαφος για να γίνει το παιδί ένας ολοκληρωμένος και ανεξάρτητος ενήλικας .
Αυτό λοιπόν που κρατάω από τη μέθοδο του Gordon για τον αποτελεσματικό γονέα είναι αυτό που έχει πει ο ίδιος ο Gordon στα βιβλία του :
"Οι γονείς συχνά κατηγορούνται ΑΛΛΑ δεν εκπαιδεύονται "
Δεν γεννιόμαστε γονείς. Άρα θα πρέπει να μάθουμε ΠΩΣ ΓΊΝΕΤΑΙ να είσαι γονιός. Πρακτικά και απλά.
Πίσω στα θρανία λοιπόν!
Έλενα