Κολικοί στα βρέφη: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένα από τα δυσκολότερα πράματα που έχει να αντιμετωπίζει ένας γονιός, τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού του, είναι αυτό να κλαίει ασταμάτητα και να μην μπορεί με τίποτα να το ανακουφίσει. Ένας από τους λόγους που μπορεί να φέρουν σε αυτή την κατάσταση το μωράκι σας είναι οι κολικοί.

Εάν το μωρό σας κλαίει ασταμάτητα, πολλές φορές για ώρες, μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά και γενικώς είναι απαρηγόρητο, πιθανότατα έχει κολικούς, δηλαδή έντονους πόνους στη κοιλιακή χώρα.


Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο άλλωστε ότι περίπου 1 στα 5 υγιή νεογέννητα αναπτύσσουν κολικούς στις πρώτες εβδομάδες ζωής. Τα μωρά με κολικούς κλαίνε δυνατά και ακατάπαυστα, συνήθως την ίδια ώρα κάθε μέρα. Οι κολικοί κάνουν την εμφάνιση τους τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και συχνά, τίποτα από αυτά που κάνουν οι γονείς δεν φαίνεται να βοηθά τα μωρά να αισθανθούν καλύτερα.

Είναι μία κατάσταση αρκετά στρεσσογόνα τόσο για το βρέφος όσο και για τους γονείς του. Πρέπει όμως να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας ότι η διάρκεια τους είναι πολύ μικρή. Συνήθως εμφανίζονται στις 3 με 6 εβδομάδες ζωής και υποχωρούν τον τέταρτο μήνα ζωής.

Αίτια

Για την αιτία των κολικών έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, καμία όμως δεν έχει αποδειχτεί με βεβαιότητα. Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτούς τους πόνους είναι η ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος του μωρού το οποίο δεν έχει μάθει ακόμα να επεξεργάζεται την τροφή αποτελεσματικά.

Μια άλλη εξήγηση είναι πως το μωρό βομβαρδίζεται με ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της μέρας και καθώς περνάνε οι ώρες κουράζεται και ‘υπερφορτώνεται’ το ανώριμο ακόμη νευρικό του σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον όγκο των ερεθισμάτων που έχει δεχτεί.

Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες φαίνεται πως είναι η υπερσίτιση του βρέφους και η κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος, η ανωριμότητα του πεπτικού μηχανισμού του γαστρεντερικού συστήματος που οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα του εντέρου, και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης ενοχοποιείται το κάπνισμα στο σπίτι, η κατανάλωση από τη θηλάζουσα μητέρα καφέ, σοκολάτας, μυρωδικών, λαχανικών και οσπρίων.

Συμπτώματα

  • Αιφνίδιο, έντονο και συνεχές κλάμα που διαρκεί παραπάνω από 3 ώρες και γίνεται πιο έντονο το απόγευμα και το βράδυ.
  • Σύσπαση των ποδιών προς την κοιλιά και σφιγμένες γροθιές.
  • Διογκωμένη και τεταμένη κοιλιά.
  • Αέρια αλλά και εντερικές κινήσεις.

Κολικοί στα βρέφη: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

Διάγνωση

Η αναστάτωση στους γονείς είναι τόση μεγάλη που κάποιες φορές πραγματικά έρχονται σε απόγνωση. Η διάγνωση για τους κολικούς του μωρού πρέπει να γίνει από τον παιδίατρος σας, αφού εξετάσει το μωρό και αποκλείσει άλλα πιθανά αίτια.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των κολικών έχει σαν στόχο τη μείωση της διάρκειας του κλάματος. Δυστυχώς δεν είναι εύκολη γιατί δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε το μωράκι σας από τους πόνους:

  • Καταρχάς σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας έχει φάει, δεν κρυώνει ή ζεσταίνεται, είναι αλλαγμένο και δεν το ενοχλεί κάτι πχ. στα ρούχα του. Πολλές φορές ακόμα και κάτι απλό όπως η ετικέτα στο εσωρουχάκι του που το ‘τσιμπάει’ μπορεί να το κάνει να κλαίει ασταμάτητα.
  • Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά με τη κοιλίτσα του να ακουμπάει επάνω σας. Η ζέστη και η επαφή μαζί σας το ανακουφίζει.
  • Όταν το μωρό κλαίει ασταμάτητα δεν έχει νόημα να το κουνάτε έντονα ή να τραγουδάτε δυνατά, ελπίζοντας ότι θα του αποσπάσετε την προσοχή. Του φέρνει μεγαλύτερο εκνευρισμό. Καλύτερα καθίστε μέσα σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, βάλτε το στο κρεβάτι μπρούμυτα ή ακουμπήστε το στα γόνατά σας και χαϊδέψτε του την πλατούλα.
  • Ένας περίπατος με το καροτσάκι, μπορεί να το ηρεμήσει. Ακόμη καλύτερα εάν χρησιμοποιείτε μάρσιπο. Η ελαφρά πίεση μέσα στον μάρσιπο σίγουρα θα το ανακουφίσει.
  • Πολλά μωρά ηρεμούν όταν πηγαίνουν βόλτα με το αυτοκίνητο. Η αίσθηση της κίνησης και ο βόμβος της μηχανής του αυτοκινήτου τα χαλαρώνει και πολλές φορές τα αποκοιμίζει. Υπάρχουν γονείς που έχοντας δοκιμάσει τα πάντα έχουν βρει ότι η βόλτα με το αυτοκίνητο αποδεικνύεται σωτήρια ακόμα κι αν χρειάζεται να κάνουν κύκλους οδηγώντας στο τετράγωνο στις 1 η ώρα τα ξημερώματα!
  • Ένα ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις, κρατώντας τη κοιλίτσα ζεστή μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
  •  Εάν θηλάζετε προσέξτε τη διατροφή σας. Αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια ή ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σας όπως κρεμμύδια, φασόλια, καυτερές τροφές, μπαχάρια, καφές, μπρόκολο ή πολύ λιπαρές ουσίες.
  • Εάν το μωρό σας πίνει βρεφικό γάλα εμπορίου, τότε συζητήστε με τον παιδίατρο σας τη πιθανότητα αλλαγής του γάλατος.
  • Όταν ταΐζετε το μωρό σας, είτε με μπιμπερό είτε το θηλάζετε, προσέχετε να πιάνει καλά τη θηλή ώστε να μην καταπίνει αέρα και του δημιουργούνται αέρια στο έντερο του.
  • Κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι το χαμομήλι ανακουφίζει τον πόνο των κολικών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάποια αφεψήματα που πιθανόν να ανακουφίσουν το μωρό σας.
  • Ξαπλώστε το μωρό στο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας, πιάστε τα ποδαράκια του, πιέστε τα ελαφρά προς την κοιλιά του για λίγο και απομακρύνετε τα απαλά. Κάντε αυτή την άσκηση μερικές φορές μήπως το βοηθήσετε να αεριστεί και συνεπώς να ανακουφιστεί λίγο από τον πόνο.
  • Βάλτε την ηλεκτρική σκούπα, ανάψτε το πιστολάκι των μαλλιών, ανοίξτε τον απορροφητήρα της κουζίνας ή βάλτε πλυντήριο! Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτο όμως αυτός ο ουδέτερος θόρυβος που δημιουργεί η λειτουργία κάποιων ηλεκτρικών συσκευών, γνωστός ως ‘λευκός’ θόρυβος, μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σας. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο να αγοράσετε μέχρι και CD με ‘λευκό’ θόρυβο για να βάζετε στο μωρό σας αν δε θέλετε να καθαρίζετε τα χαλιά σας κάθε βράδυ ή να ‘κάψετε’ το πιστολάκι σας από την υπερβολική χρήση!

Κολικοί στα βρέφη: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

Πώς να προλάβετε τους κολικούς

  • Όταν θηλάζετε ή δίνετε μπιμπερό στο παιδί σας θα πρέπει να διαλέγετε ένα απομονωμένο και ήσυχο μέρος στο σπίτι, χωρίς να ενοχλείστε από τους άλλους. Η επαφή με το παιδί σας πρέπει να είναι ολοκληρωτική έτσι ώστε να του δίνει ηρεμία.
  •  Αν είναι λαίμαργο να διακόπτετε πιο συχνά τη σίτιση για να δώσετε την ευκαιρία στο βρέφος να ρευτεί. Επίσης αποφεύγετε να ανοίγετε μεγαλύτερη τρύπα στη θηλή του μπιμπερού.
  • Αποφεύγετε να δίνετε τον αφρό του γάλακτος που απέμεινε στο μπιμπερό.
  • Παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα ο συσχετισμός της διατροφής της μάνας με τους κολικούς μπορείτε πειραματικά, για λίγες μέρες να αποφύγετε τα ακόλουθα φαγητά: καφέ, τσάι, τα καρυκευμένα (μπαχαρικά) φαγητά και όλα τα αεριούχα ποτά.

 

Η περίοδος των κολικών του βρέφους προκαλεί αρκετή ανησυχία, άγχος και ενοχές στους ήδη εξουθενωμένους γονείς που αισθάνονται ότι αδυνατούν να ανακουφίσουν το βρέφος που κλαίει ασταμάτητα. Όσο και απελπιστική αν σας φαίνεται η κατάσταση να θυμάστε ότι είναι μια προσωρινή ταλαιπωρία που θα περάσει και το σημαντικότερο είναι να ξέρετε πως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο μωρό, αλλά μεγαλώνει και αναπτύσσεται φυσιολογικά. Και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον παιδίατρο ο οποίος θα σας καθοδηγήσει.

Στο παρακάτω βίντεο δείτε τα μαία να μας δείχνει πώς να κάνουμε μασάζ στο μωράκι μας για να το ηρεμήσουμε: