Πώς θα ρευτεί το παιδί μου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα έχουμε πει πολλές φορές. Ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι σηματοδοτεί μια καινούρια καθημερινότητα, με πολλές αλλαγές και αρκετές…προκλήσεις! Μια απ’ αυτές είναι και το πώς θα καταφέρουμε το μωρό μας να ρευτεί.

Και μπορεί για μας τους ενήλικες το ρέψιμο να είναι απαγορευτικό καθώς παραβιάζει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, για τα βρέφη όμως είναι απαραίτητο και μάλιστα μετά από κάθε τάισμα. Θα με ρωτήσετε γιατί. Θα σας εξηγήσω αμέσως.


Γιατί είναι σημαντικό:

Όταν το μωρό πίνει γάλα καταπίνει και αέρα, ο οποίος φουσκώνει το στομάχι του και του προκαλεί δυσφορία. Αέρα καταπίνουν τα μωρά είτε τρώνε με μπιμπερό είτε θηλάζουν. Το ρέψιμο, λοιπόν, είναι απαραίτητο για να βγουν οι μικρές φυσαλίδες αέρα που υπάρχουν στο στομαχάκι του μωρού και δημιουργήθηκαν από την κατάποση του γάλακτος. Έτσι και το μωρό ανακουφίζεται και μειώνονται οι πιθανότητες για κολικούς.

Κάθε πότε πρέπει να ρεύεται

Οι γιατροί τονίζουν ότι το μωρό πρέπει να ρεύεται μετά από κάθε γεύμα του, ανεξάρτητα από το αν δείχνει σημάδια δυσανασχέτησης ή όχι. Επιπλέον, κάποιοι υποστηρίζουν ότι για κάθε 50 ml γάλα που χορηγείτε στο παιδί καλό είναι να το κρατάτε 2-3 λεπτά, ώστε να ρευτεί, όπως και όταν κάνετε αλλαγή μαστού κατά τον θηλασμό.

H καλύτερη στιγμή να ρευτεί είναι στα μισά ή μόλις ολοκληρωθεί ο θηλασμός ή το τάισμα με μπιμπερό.Η ανάγκη για ρέψιμο περιορίζεται όσο ωριμάζει το πεπτικό σύστημα. Το ρέψιμο θα συνεχιστεί και μέχρι την ηλικία των 4-6 μηνών όσο δηλαδή το μωρό μας τρέφεται αποκλειστικά με γάλα.

Η τεχνική

Καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι και να δείξετε υπομονή αφού η διαδικασία του ρεψίματος μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα τέταρτο. Κάποια μωράκια μπορεί να ρευτούν αμέσως και άλλα… θέλουν τον χρόνο τους. Επίσης, καλό είναι να έχετε ένα καθαρό πανάκι κάτω από το σαγόνι του μωρού έτσι ώστε να μη λερωθείτε αν μετά το ρέψιμο ακολουθήσουν και οι γνωστές «γουλίτσες».

Οι πιο δημοφιλείς στάσεις ρεψίματος είναι

  • Σταθείτε όρθιοι και κρατήστε το μωρό σας στο στήθος σας, και βάλτε το πηγούνι του να ακουμπά στον ώμο σας. Στηρίξτε το μωρό σας με το ένα χέρι και τρίψτε με το άλλο την πλάτη του.
  • Τοποθετήστε το μωράκι σας σε καθιστή θέση και με το ένα χέρι σας κρατήστε το κεφαλάκι του σταθερά μπροστά και με το άλλο χτυπήστε ελαφριά την πλάτη του. Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική στάση μιας και σε μόλις 1-2 λεπτά το μωρό θα έχει ρευτεί.
  • Καθίστε, τοποθετήστε το μικρό σας στα πόδια σας και τρίψτε απαλά την πλατούλα του. Βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μωρού σας δεν είναι χαμηλότερο από το υπόλοιπο σώμα του.

Δείτε περισσότερες οδηγίες από την μαία μας στο βίντεο που ακολουθεί: