7+1 θέματα που πρέπει να συζητήσετε πριν αποκτήσετε παιδί!

Από τη Μαρία Ροδίτη

Η απόκτηση και η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση σε καμία περίπτωση. Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν επιπόλαια να φέρουν στον κόσμο ένα μωρό χωρίς να έχουν συζητήσει κάποια πράγματα γύρω από το νέο τους ρόλο και τη νέα πραγματικότητα. Πολλές φορές, βέβαια, αυτό συμβαίνει και από άγνοια. Προτού, λοιπόν, πάρετε την απόφαση ότι θέλετε να γίνετε γονείς θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε και εσείς οι ίδιοι ενωμένοι για κάποια από τα πιο πρακτικά ζητήματα. Εδώ, σας παρουσιάζουμε οκτώ θέματα, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να συζητήσετε με τους συζύγους σας προτού έρθει στη ζωή σας το μωρό και κατ' επέκταση η πολύμηνη αϋπνία. Και τότε πιστέψτε μας θα είναι σχεδόν αδύνατον να κάνετε τέτοιου είδους συζητήσεις!

 

 

Mοίρασμα καθηκόντων

Σε έναν ιδανικό κόσμο, η αλλαγή της πάνας και το καθημερινό μπανάκι του μωρού θα έπρεπε να είναι αρμονικά διαχωρισμένα και στους δύο γονείς. Αλλά, ειλικρινά, συμβαίνει ποτέ αυτό; Θα το δείτε στην πράξη. Γι' αυτό πριν κάνετε παιδί συζητήστε πώς θα θέλατε να διαμοιράζετε το χρόνο σας στις καθημερινές δουλειές μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, έχει ο σύζυγός σας αλλεργία στα απορρυπαντικά ρούχων; Δεν πειράζει, θα βάλετε εσείς το πλυντήριο. Αυτός, όμως, θα πρέπει να μαγειρέψει αντί για εσάς. Ή είστε εσείς αγχωμένη με το αν θα βρείτε έναν αξιόλογο παιδίατρο; Αφήστε το σύζυγό σας να κάνει την απαραίτητη έρευνα σε αυτό. Να είστε ειλικρινείς για αυτά τα πράγματα τώρα, στην αρχή, για να αποφύγετε τα αρνητικά συναισθήματα και τη σύγχυση που προκαλούνται αργότερα.

Θρησκεία

Ακόμα κι αν μοιράζεστε τις ίδιες πεποιθήσεις, μπορεί να υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο θέλετε να μεταδώσετε την πίστη σας στο παιδί σας. Αν, όμως, έχετε διαφορετικές αντιλήψεις, τότε θα πρέπει να συζητήσετε πολύ. Βασική συμβουλή: Καθορίστε ακριβώς τι θέλετε να κάνετε πριν αρχίσει η εμπλοκή των πεθερικών!

Πού θέλετε να ζήσετε μακροπρόθεσμα

Έχετε όνειρο να μεγαλώσετε ένα παιδί στο κέντρο της πόλης, όπου θα παίρνει το μετρό για να πηγαίνει για burger και πίτσα με τους φίλους του; Χμμ... Κι αν ο σύζυγός σας μεγάλωσε στα προάστια και φαντάζεται τη ζωή του σε μια όμορφη μονοκατοικία με κήπο; Και πάλι, δε χρειάζεται να αποφασίσετε τίποτα αμέσως (οι απόψεις σας πιθανότατα θα αλλάξουν, ούτως ή άλλως), αλλά αξίζει να συζητάτε ελεύθερα τα όνειρά σας για τη συγκατοίκησή σας. Η λύση θα βρεθεί!

 

 

Η φροντίδα του παιδιού

Συζητήστε εάν και οι δύο σχεδιάζετε να επιστρέψετε στη δουλειά μετά τον ερχομό του μωρού και, αν ναι, πού θα αφήνετε το μωρό; Και βασικά, αντέχετε οικονομικά να προσλάβετε μία νταντά; Μήπως μία λύση είναι η φροντίδα από τον παππού και τη γιαγιά;

Ύπνος

Υπάρχουν καλά και κακά αν σκέφτεστε να μοιραστείτε το ίδιο κρεβάτι με το νεογέννητό σας. Συζητήστε, λοιπόν, εκ των προτέρων τα θετικά και τα αρνητικά και με αυτόν τον τρόπο θα είστε άρτια προετοιμασμένοι για αυτό που θα έρθει αργότερα.

Τα πεθερικά

Μην απορρίπτετε την προσφορά της πεθεράς σας να έρθει να σας μαγειρέψει ή να σας κάνει κάποιες δουλειές του σπιτιού μετά την επιστροφή σας από το μαιευτήριο. Απλώς, αποφασίστε με τον σύζυγό σας ακριβώς πόσο καιρό μπορεί να μείνει μαζί σας. Το ίδιο ισχύει και για όλους όσοι σας επισκέπτονται μετά τη γέννηση του μωρού σας. Η ύπαρξη κοινής γραμμής θα κάνει τα πράγματα να κυλούν πιο ομαλά.

 

 

Επικοινωνιακές τακτικές

Να έχετε υπόψη ότι ανάμεσα σε όλη τη χαρά και το γέλιο και την αγάπη, θα υπάρξουν και στιγμές σύγχυσης και απογοήτευσης. Και ενώ κάποιες διαμάχες είναι αναπόφευκτες, είναι σημαντικό να συζητήσετε πριν τον ερχομό του μωρού πώς θα διαχειρίζεστε τέτοιες καταστάσεις, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίζετε το άγχος με τον πιο παραγωγικό τρόπο και- προς Θεού- μην είστε κατηγορηματικές ποτέ. Θυμηθείτε ότι σε τέτοιες εκρήξεις και εν βρασμώ ΔΕΝ πρέπει να πείτε κάποια πράγματα που σκέφτεστε, γιατί μετά θα το μετανιώνετε φρικτά.

Οι αξίες σας

Πρόκειται για μια συζήτηση που θα σας πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να καταλήξετε κάπου. Αλλά εδώ σας προτείνουμε μια άσκηση, που μπορείτε να δοκιμάσετε και που θα σας βοηθήσει να φτάσετε στην "καρδιά" της οικογενειακής ηθικής και των πεποιθήσεών σας: Πάρτε ένα χαρτί και γράψτε σε 5 λεπτά τρία πράγματα που σας άρεσαν στην παιδική σας ηλικία (π.χ. όταν τρώγατε πρωινό όλοι μαζί σαν οικογένεια) και τρία πράγματα που δεν κάνατε (π.χ. δεν σας άφηναν οι γονείς σαν να έχετε κατοικίδιο ζώο). Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε ποια είναι τα σημαντικά για εσάς (όπως για παράδειγμα ο ποιοτικός οικογενειακός χρόνος και η υπευθυνότητα). Στη συνέχεια, συγκρίνετε τις σημειώσεις και θα δείτε ότι θα προκληθεί μια πολύ εποικοδομητική κουβέντα μεταξύ σας!

 

Διαβάστε εδώ τις 7 ερωτήσεις που κάθε ζευγάρι πρέπει να απαντήσει πριν κάνει παιδί!

 

 

tags:


tags: