7 διασκεδαστικοί & δημιουργικοί τρόποι για να αγαπήσουν τα παιδιά την ανάγνωση βιβλίων

Η ανάγνωση ενός βιβλίου σημαίνει πολλά περισσότερα για έναν άνθρωπο από τις λέξεις σε ένα βιβλίο. Ο αλφαβητισμός είναι μια ζωτική ικανότητα στη ζωή του ανθρώπου, που συνδέεται με καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης και με μεγαλύτερη συναισθηματική ανάπτυξη. Ωστόσο, κανένας άνθρωπος δεν ξεκινά ξαφνικά να διαβάζει αν δεν τον μυήσει κάποιος σε αυτήν την ασχολία. Ένα παιδί πρέπει να ανατραφεί και να ενθαρρυνθεί μέχρις ότου αναπτύξει μια εγγενή επιθυμία να διαβάσει και την αυτοπεποίθηση να πάρει ένα βιβλίο από μόνο του.

Εάν αγωνίζεστε να «φυτέψετε αυτόν τον σπόρo» στο παιδάκι σας, εδώ σας προτείνουμε 7 διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους να διδάξετε τα παιδιά να εκτιμούν το διάβασμα των βιβλίων.

 

Εντοπίστε χώρους στους οποίους θα μπορείτε 
να διαβάζετε με ησυχία

Σκεφτείτε μέρη και σημεία κοντά στο σπίτι σας, τα οποία θα επισκέπτεστε ως οικογένεια για να διαβάζετε. Για παράδειγμα, εντοπίστε πάρκα, κήπους, ένα ήσυχο καφέ στη γειτονιά σας, την τοπική βιβλιοθήκη ... Όλα αυτά αποτελούν ιδανικά σημεία για να ξεφύγετε λίγες ώρες και να διαβάσετε μαζί με το παιδί σας. Φέρτε μαζί ένα αγαπημένο βιβλίο και απολαύστε το διάβασμα. Το παιδί σας θα αγαπήσει τον αυθορμητισμό και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αντιδράσει θετικά στο νέο περιβάλλον στο οποίο θα διαβάζει.

Δημιουργήστε τα δικά σας βιβλία

Αν το παιδί σας διστάζει να πάρει στα χέρια του ένα βιβλίο από μόνο του, φτιάξτε εσείς ένα δικό σας βιβλίο. Δεν χρειάζεται να φτιάξετε κάτι πολύπλοκο. Διπλώστε ένα φύλλο χαρτί στη μέση και ασφαλίστε τις άκρες με συνδετήρες ή κόλλα. Χρησιμοποιήστε πολύχρωμο χαρτί για να φτιάξετε το εξώφυλλο. Βοηθήστε τα παιδιά, καθώς φτιάχνουν τη δική τους ιστορία, και εμπλουτίστε το βιβλίο ζωγραφίζοντάς το με ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και διακοσμητικά. Όταν τελειώσουν, καθίστε μαζί τους όσο θα σας διαβάζουν την ιστορία που έγραψαν.

Μεταμφιεστείτε για χάρη της ιστορίας

Φανταστείτε τη χαρά του παιδιού σας αν εμφανιστείτε στην κρεβατοκάμαρά του ως Χάρι Πότερ! Μεταφέρετε τις ιστορίες των βιβλίων στην πραγματική ζωή υποδυόμενοι τους αντίστοιχους χαρακτήρες. Το παιδί σας θα ανυπομονεί για την επόμενη φορά που ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας θα το εκπλήξει και θα θέλει ακόμα περισσότερο να διαβάσει το αντίστοιχο βιβλίο.

 

 

Ιδρύστε ένα book club για γονείς και παιδιά

Αν έχετε χρόνο και είστε πρόθυμοι να δεχθείτε καλεσμένους στο σπίτι σας, ξεκινήστε ένα book club γονέων-παιδιών με άλλες οικογένειες στη γειτονιά σας ή στο σχολείο του παιδιού σας. Μετατρέψτε τα meetings σας σε πάρτι που να σχετίζονται με την ανάγνωση βιβλίων σε συνδυασμό με φαγητό και διαγωνισμούς. Ή μπορείτε να κάνετε θεματικές εκδηλώσεις, για παράδειγμα. Όσο πιο αξέχαστες είναι οι συναντήσεις, τόσο πιο ενθουσιασμένο θα είναι το παιδί σας αλλά και τα άλλα παιδιά με αποτέλεσμα να σας ζητούν να το επαναλάβετε. Στο επόμενο meeting δώστε ένα βραβείο στον πιο δεινό αναγνώστη του club!

Γράψτε ένα γράμμα σε έναν αγαπημένο συγγραφέα

Το παιδί σας έχει έναν αγαπημένο συγγραφέα; Βοηθήστε το να γράψει ένα γράμμα και να του το στείλει. Επιλέξτε το γράμμα να είναι χειρόγραφο αντί να στείλετε e-mail, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν τις δεξιότητες της γραφής τους. Βρείτε ειδική γραφική ύλη που συνδέεται με ένα από τα βιβλία του συγγραφέα για να κάνουν το γράμμα ιδιαίτερα ξεχωριστό.

Φτιάξτε μια βιβλιοθήκη με πραγματικά βιβλία

Σε μια εποχή που η τεχνολογία είναι παρούσα παντού και τα χειροπιαστά βιβλία έχουν αντικατασταθεί με τα ηλεκτρονικά βιβλία πρέπει εσείς να κάνετε τη διαφορά. Τίποτα δεν εμπνέει έναν νεαρό αναγνώστη περισσότερο από το να έχει τη δική του συλλογή βιβλίων. Όχι μόνο σε μορφή e-books, αλλά σε πραγματικά βιβλία που θα μπορεί να τα κρατήσει, να τα αισθανθεί και να τα μυρίσει. Ενώ τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι καταπληκτικά και αποτελούν μία σύγχρονη ευκολία, τα παιδιά αξίζουν την απτική αισθητική εμπειρία που προσφέρουν τα πραγματικά βιβλία. Μαθαίνοντας να σέβονται τα βιβλία και να επιλέγουν όσα αγαπούν από τη βιβλιοθήκη τους, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν φυσικά αυτό που θα ήθελαν να διαβάσουν και να αναπτύξουν μια εκτίμηση και μια δια βίου αγάπη για την ανάγνωση.

 

Διαβάστε!

Αυτό μπορεί να μην είναι μια καινοτόμα ιδέα, αλλά είναι σημαντικό. Να είστε ένα πρότυπο για τα παιδιά σας. Πάντα να αφήνετε το παιδί σας να σας δει να διαβάζετε. Τα παιδιά θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματα των γονιών τους, τουλάχιστον όταν είναι μικρά. Επωφεληθείτε από αυτόν τον εντυπωσιακό χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης: 5+1 φράσεις που πρέπει να λέτε τακτικά στα παιδιά σας (και όσες δεν πρέπει να λέτε)!

 

 

tags:


tags: