5+1 φράσεις που πρέπει να λέτε τακτικά στα παιδιά σας (και όσες δεν πρέπει να λέτε)!

Δημοσιεύθηκε στις

5+1 φράσεις που πρέπει να λέτε τακτικά στα παιδιά σας (και όσες δεν πρέπει να λέτε)!

Εξακολουθεί το παιδί σας να μη σας υπακούει μέσα στο σπίτι και να κάνει διαρκώς του κεφαλιού του; Χμμ... Εμείς είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι έχει μεγάλη σημασία τι ακριβώς λέτε στο παιδί σας. Σύμφωνα με οικογενειακούς ψυχολόγους και συμβούλους, υπάρχουν συγκεκριμένες φράσεις που πρέπει να χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας και οι οποίες θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ευτυχισμένους, υγιείς και καλά προσαρμοσμένους ανθρώπους. Υπάρχουν, όμως, και οι φράσεις που ΔΕΝ πρέπει να λέγονται.


 

5+1 φράσεις που πρέπει να λέτε τακτικά στα παιδιά σας (και όσες δεν πρέπει να λέτε)!

 

Πείτε: «Μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο καθάρισες τα παιχνίδια σου»

«Να είστε περιγραφικοί με τους επαίνους», λέει η ψυχολόγος και parenting expert, Reena B. Patel. Γιατί; Διότι όσο πιο συγκεκριμένοι είστε, τόσο περισσότερο τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αυξήσουν τις θετικές συμπεριφορές τους. «Καλό είναι να επαινείτε συμπεριφορές τις οποίες θέλετε να δείτε ξανά στο μέλλον. Αυτό βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται καλά για τις θετικές επιλογές που έχουν κάνει και τα παρακινεί να το κάνουν ξανά».

Μην πείτε: «Το έκανες τέλεια αυτό, είσαι τόσο έξυπνος!»

Όπως είπαμε παραπάνω, ο στόχος είναι να επαινέσετε την προσπάθεια, όχι τα αποτελέσματα. «Είναι φυσικό τα παιδιά να βλέπουν τα αποτελέσματα χωρίς να συνδέουν τα σημεία με τις διαδικασίες που τους έφεραν σε αυτό το σημείο», λέει η Rachel Lugo, επαγγελματίας σύμβουλος στο The Watson Institute στο Πίτσμπουργκ. Αλλά ως γονείς, είναι ο ρόλος σας τέτοιος που πρέπει να δείξετε στα παιδιά ότι οι πράξεις τους έχουν σημασία και ότι οι επιλογές που κάνουν σήμερα θα επηρεάσουν το μέλλον τους. «Αν το έφηβο παιδί σας είναι ο καλύτερος μαθητής στην τάξη του, μπορεί να πιστεύει ότι η αξία του έγκειται στο ότι είναι το πιο έξυπνο παιδί εκεί μέσα. Τι γίνεται, όμως, όταν θα πάει στο Λύκειο και μπορεί να μην είναι πια ο πιο λαμπρός μαθητής του τμήματός του;», ρωτά η Lugo. Αντ 'αυτού, συνιστά να λέτε στα παιδιά σας: «Είναι πολύ σπουδαίο που μελετάς τόσο σκληρά». Κάνοντας τέτοιου είδους κομπλιμέντα, τα βοηθάτε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τις περιστάσεις, αλλά μπορούν να ελέγξουν τις ενέργειές τους.

 

5+1 φράσεις που πρέπει να λέτε τακτικά στα παιδιά σας (και όσες δεν πρέπει να λέτε)!

 

Πείτε: «Ήταν πολύ καλό αυτό εκ μέρους σου»

Φυσικά, θέλετε το παιδί σας να τα πηγαίνει καλά στο σχολείο, αλλά μην ξεχνάτε την αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης, λέει η ψυχολόγος Dr. Kathryn Smerling. «Οι γονείς πρέπει να μοντελοποιούν και να δείχνουν στα παιδιά τον τρόπο με έναν συνειδητό και συναισθηματικά έξυπνο τρόπο». Για παράδειγμα, ας πούμε ότι είστε στο σούπερ μάρκετ και κάποιος δίνει στο παιδί σας ένα μπισκότο. Αντί να παροτρύνετε το παιδί σας να ευχαριστήσει, δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν: «Δεν ήταν πολύ ευγενικό αυτό που έκανε η κυρία;». «Προσπαθήστε να υπογραμμίσετε τη συναισθηματική διαδικασία αντί για τα επιτεύγματα των υλικών», προτείνει η Smerling.

Μην πείτε: «Πώς ήταν η μέρα σου;»

«Ερωτήσεις που είναι υπερβολικά γενικές, όπως "πώς ήταν η μέρα σου;" έχουν ως αποτέλεσμα συχνά απαντήσεις μονολεκτικές που δε σας δίνουν καμία πληροφορία για το τι αισθάνεται πραγματικά το παιδί σας», λέει η επαγγελματίας σύμβουλος στο Newport Academy, Kristin Wilson. Αντ 'αυτού, κάντε συγκεκριμένες, αλλά ανοιχτές ερωτήσεις, όπως «πώς ήταν η συνεργασία σας με τον τάδε ή τον δείνα;», ή «τι κάνατε στα καλλιτεχνικά σήμερα;».

Πείτε: «Τι πιστεύεις ότι θα ήταν δίκαιο;»

Σίγουρα, ρωτάτε το παιδί σας αν προτιμά τοστ ή γάλα για το βραδινό του γεύμα, αλλά πόσο συχνά το ρωτάτε την άποψή του για άλλα θέματα; «Αυτό είναι πολύ σημαντικό - ακόμα και όταν πρόκειται για ζητήματα πειθαρχίας», λέει η παιδοψυχολόγος Darby Fox. Έτσι, την επόμενη φορά που η κόρη σας τραβάει τα μαλλιά της αδελφής της, μπορείτε να τη ρωτήσετε ποια πιστεύει ότι θα ήταν η πιο δίκαιη τιμωρία. «Μια τέτοια συγκυρία θα κάνει το παιδί σας να κατανοήσει την έννοια του σεβασμού», προσθέτει η Fox.

 

5+1 φράσεις που πρέπει να λέτε τακτικά στα παιδιά σας (και όσες δεν πρέπει να λέτε)!

 

Μην πείτε: «Είχες καλή μέρα;»

Φαίνεται αρκετά αθώο, αλλά δεν είναι. Ερωτήσεις όπως «είναι όλα καλά;» ή «είχες καλή μέρα;» στέλνουν στα παιδιά το μήνυμα ότι θέλετε όλα να είναι καλά. «Τα παιδιά δε θέλουν να απογοητεύσουν ή να ενοχλήσουν τους γονείς τους, οπότε είναι πιο πιθανό το παιδί να πει «φυσικά» ή απλά να κάνει ένα νεύμα και να σας αφήσει να πιστέψετε ότι όλα είναι καλά - ακόμη και αν δεν είναι», λέει η Wilson. Ποια είναι η λύση; Και πάλι, δοκιμάστε να τους ζητήσετε κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως: «πώς πήγε η παρουσίαση της εργασίας σου σήμερα;».

Πείτε: «Είναι οκ να μην είναι όλα καλά»

Αν η συνάντηση με τους φίλους του για παιχνίδι μόλις ακυρώθηκε είναι λογικό το παιδί σας να είναι νευριασμένο. Ενώ η άμεση αντίδρασή σας μπορεί να είναι να καθησυχάσετε το παιδί σας, σε δεύτερο χρόνο μπορείτε να το ενημερώσετε ότι είναι φυσιολογικό να αντιδρά κατ' αυτόν τον τρόπο. «Το να είναι τρελαμένο, λυπημένο, φοβισμένο, ντροπιασμένο ή πληγωμένο είναι λογικό. Όλα είναι μέρος της ζωής», λέει η ψυχολόγος Dr. Sherrie Campbell. «Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν ότι η ζωή είναι δύσκολη και ότι δε χρειάζεται να είναι τέλεια για να τα αγαπάμε. Αυτό τα βοηθά να δεχτούν και να εκφράσουν τα τρωτά τους σημεία όταν τα έχουν, αντί να τα "θάβουν" μέσα τους».

Μην πείτε: «Αντιμετώπισέ το!»

Αντ 'αυτού, πείτε «σε ακούω». Μία από τις προκλήσεις της γονικής μέριμνας είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα των παιδιών σας, χωρίς να τα οδηγήσετε σε ξεσπάσματα», λέει η Lugo. «Κάποτε γνώρισα μια μαμά που το παιδί της ξυπνούσε πεινασμένο και γκρίνιαζε ή έκλαιγε μέχρι η μαμά να του ετοιμάσει ένα σνακ. Αντί να του κάνει παρατήρηση να ησυχάσει, εκείνη του έλεγε: «Ξέρω, αγάπη μου, είναι δύσκολο να περιμένεις» και έπειτα προχωρούσε στην προετοιμασία του σνακ». Είτε πρόκειται για ένα ανήσυχο μικρό παιδί ή για έναν αγανακτισμένο έφηβο, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους, οι γονείς χτίζουν την εμπιστοσύνη και το μοντέλο της ενσυναίσθησης και του σεβασμού.

 

5+1 φράσεις που πρέπει να λέτε τακτικά στα παιδιά σας (και όσες δεν πρέπει να λέτε)!

 

Πείτε: «Έκανα λάθος»

Είναι σημαντικό να παραδεχτείτε το λάθος σας, αλλά μη σταματήσετε εκεί, λέει η Δρ. Campbell. Επεξεργαστείτε το και βρείτε μια λύση. Πείτε: «Θέλω να ξέρεις ότι αντιμετώπισα αυτήν την κατάσταση λάθος και λυπάμαι πολύ. Πώς μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το λάθος;». «Όταν οι γονείς μπορούν να παραδεχτούν ότι κάτι πήγε στραβά, αυτομάτως δείχνουν και στα παιδιά ότι μπορούν κι αυτά να κάνουν λάθος κάποια στιγμή. «Όταν αναγνωρίζουμε τα δικά μας λάθη, διδάσκουμε τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη της ταπεινοφροσύνης».

Πείτε: «Ποια είναι η γνώμη σου;»

Πάτε να πάρετε το αυτοκίνητο από το γκαράζ το πρωί και την ίδια στιγμή χιλιάδες ερωτήσεις ταλανίζουν το κεφάλι σας; Μία από αυτές είναι «γιατί δεν πέρασε το απορριμματοφόρο του δήμου να μαζέψει τα σκουπίδια;». Παρόλο που πραγματικά δεν έχετε ιδέα γιατί ο αγαπημένος υπάλληλος του δήμου δεν εμφανίστηκε σήμερα, μη βιαστείτε να πείτε στο παιδί σας «δεν ξέρω». «Να θυμάστε ότι όταν ένα παιδί υποβάλλει μια ερώτηση, είναι μια ένδειξη για τις σκέψεις και τις αξίες του», λέει η Lugo. «Κάνοντας μια ερώτηση στο παιδί σας, έχετε την ευκαιρία να το γνωρίσετε καλύτερα. Εν τέλει, μην απορήσετε αν εκπλαγείτε από την απάντηση που θα σας δώσει!».

 

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι να «ελευθερώσετε» τα παιδιά σας από το άγχος στην παιδική ηλικία!

 

 

tags:






tags: