Παιδί Ιχθύες: Ο χαρακτήρας του & η σχέση του με τους γονείς του ανάλογα με το ζώδιο τους!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Έλλη Ντράκοβιτς

Το ψαράκι είναι παιδί με ιδιαίτερο ψυχισμό. Συναισθηματικό, εσωστρεφές, ευάλωτο, ευαίσθητο, καλόβολο, ευγενικό, αφηρημένο, ονειροπόλο αλλά και ιδιότροπο, αναποφάσιστο και νωχελικό.


Ο τρόπος που συνδέεται με τον «κόσμο» περνάει μέσα από την αναγνώριση των συναισθημάτων του «άλλου». Οι ευαίσθητες κεραίες του πιάνουν αμέσως κάθε αλλαγή στην ψυχική διάθεση των ανθρώπων γύρω του. Συχνά είναι απόμακρο, σα να μην βρίσκεται εδώ. Μοιάζει να έρχεται από ένα άλλο κόσμο πιο ρευστό, όπου η ύλη διαλύεται και η ψυχή ενώνεται με τα αρχέτυπα. Η ευαισθησία του είναι σαν μια προσπάθεια να χαθεί το «εγώ» μέσα στο συλλογικό αρχέγονο κόσμο της ψυχής. Είναι σα να ακυρώνεται η ατομικότητα για να κερδίσει την υπερβατικότητα.
Χρειάζεται ένα γαλήνιο περιβάλλον, πολύ αγάπη και φροντίδα για να είναι ευτυχισμένο και ισορροπημένο. Οι εντάσεις του προκαλούν νευρικότητα, οι φωνές, η φασαρία και οι απότομοι τρόποι ανασφάλεια και φόβο.
Χρειάζεται προστασία από άσχημες ή ωμές εικόνες που μπορούν να δημιουργήσουν το υπόβαθρο για ν’ αναπτύξει διαφορές φοβίες. Η φαντασία του παράγει ιστορίες που τις βιώνει τόσο έντονα σαν πραγματικές εμπειρίες. Αυτό βέβαια συμβαίνει σ’ όλα τα μικρά παιδιά αλλά η τάση αυτή για το ψαράκι είναι ιδιαίτερα ισχυρή και η περίοδος αυτή είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ότι στα άλλα παιδιά . Μην προσπαθήσετε να το φέρεται σε επαφή με «τον πραγματικό σκληρό κόσμο» για παιδαγωγικούς σκοπούς. Μία αρμονική και γλυκιά παιδική ηλικία από μόνα τους του δίνουν τα όπλα για να επιβιώσει στον ανταγωνιστικό και σκληρό κόσμο. Γιατί πέρα από την ευαισθησία τα ψαράκια έχουν μία αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητας που τα κατατάσσει στα άτομα με τη μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης.
Η φαντασία του φτιάχνει ένα κόσμο παρηγορητικό μέσα στον οποίο θα ζήσει με ασφάλεια και προσωπική ευτυχία. Πρέπει η εσωτερικότητα και η φαντασία του παιδιού να συνοδεύονται από πραγματικές εικόνες καθημερινής αρμονίας μέσα στο σπίτι. Γενικά είναι από τα ζώδια που στην ενήλικη ζωή τους έχουν τη μεγαλύτερη τάση για εξαρτήσεις, αλκοόλ, ναρκωτικά και κάθε είδους ψευδαισθήσεις. Πρέπει λοιπόν οι γονείς να δώσουν όλα τα μέσα για να εκφράσει δημιουργικά το βαθύ και ρευστό συναισθηματικό του κόσμο μέσα από δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την τέχνη. Η τέχνη το ελευθερώνει, τα γιατρεύει σχηματοποιεί και δομεί το δυναμικό του με πρακτικό τρόπο. Τα εικαστικά, η μουσική, ο χορός κ.λ.π. είναι ιδανικές ασχολίες γι’ αυτά τα παιδιά γιατί εκτός από την αναγκαιότητα να εκφραστούν δημιουργικά, διαθέτουν μια εξαιρετική αίσθηση του ρυθμού και της αρμονίας που τα καθιστά ιδιαίτερα ταλαντούχα άρα ενισχύουν και την αυτοεκτίμησή τους.
Η κοινωνική του ζωή εξελίσσεται σιγά-σιγά και αφού έχει εξοικειωθεί με το περιβάλλον. Γενικά τα ψαράκια προτιμούν τις διαπροσωπικές σχέσεις από τις μεγάλες ομάδες μέσα στις οποίες χάνονται, χάνουν την ταυτότητά τους που έτσι κι αλλιώς είναι εύθραυστη, χάνονται μέσα στην πολυπλοκότητα των σημάτων που λαμβάνουν. Όταν είναι πολύ μικρά αποφεύγουν να πλησιάσουν άλλα άτομα εκτός από αυτά της οικογένειας ή αυτά που γνωρίζουν καλά. Είναι ντροπαλά αλλά όταν νιώσουν οικειότητα και αποδοχή ξεδιπλώνουν όλες τις θετικές πλευρές του χαρακτήρα τους. Είναι δοτικά, συμπονετικά και βοηθούν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Αγαπούν το νερό, τον ύπνο, τη μουσική, τα ζώα, τα φυτά, τα χρώματα και τις ιστορίες με ξωτικά και καλούς μάγους που αποκαθιστούν την τάξη και την αρμονία  στα πλάσματα που προστατεύουν.
Στο σχολείο είναι αγαπητά στους δασκάλους λόγω του ήσυχου χαρακτήρα τους. Συνήθως είναι λίγο απόντα, ονειροπολούν την ώρα του μαθήματος, αλλά και η μελέτη τους μπορεί να διαρκεί περισσότερο χρόνο από των άλλων παιδιών γιατί αφαιρούνται και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη μελέτη τους. Τους ταιριάζει ένα σχολικό περιβάλλον αρμονικό χωρίς ανταγωνισμούς. Άσχετα από τις δυνατότητές τους ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να είναι ανασταλτικός για τις σχολικές του επιδόσεις. Πρέπει να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους και να τονίζεται ότι οι σχολικές του επιδόσεις δεν τα κάνουν λιγότερο ή περισσότερο αγαπητά. Το ατού του είναι η ικανότητα να συλλαμβάνει συμβολικές και αφηρημένες έννοιες.
Οι γονείς πρέπει να προσέξουν να μην προβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες στο παιδί. Το ψαράκι προσαρμόζεται και ενστερνίζεται πολύ εύκολα στις επιθυμίες των άλλων με αποτέλεσμα να χάνει τον εαυτό του, να μπερδεύεται. Πρέπει να μεγαλώνει με αποδοχή, να διδάσκεται την πραγματικότητα χωρίς να καταστέλλεται το δικό του όραμα και η φαντασία που την εξωραΐζει. Η φαντασία είναι ένας «θεραπευτικός» λυτρωτικός μηχανισμός που αποφορτίζει το ψυχικό βάρος της ευαίσθητης στα εξωτερικά ερεθίσματα φύσης του. Δώστε του την ελευθερία το να κάνει τα πράγματα με το δικό του τρόπο, δώστε του το χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχθεί με τους δικούς του ρυθμούς.

Η σχέση με τους γονείς του.
Τα ψαράκια που επιζητούν την απόλυτη αγάπη και τρυφερότητα χωρίς όμως να την διεκδικούν δυναμικά. Έχουν την ανάγκη να νιώθουν προστατευμένα με τον τρόπο που βρίσκονταν στην εμβρυακή κατάσταση, σε κατάσταση ρευστής αρμονίας και γαλήνης. Η επαφή και επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο περνάει μέσα από ένα φίλτρο παραμορφωτικό. Η μαγική διάσταση που προσδίδουν τα παιδιά στον αισθητικό τους κόσμο, είναι μια φυσιολογική διαδικασία της ηλικίας τους μόνο που στα ψαράκια μπορεί να διαρκεί με εμφανή ή αδιόρατο τρόπο σ’ όλη τους τη ζωή. Έτσι συχνά  η εικόνα που έχουν για τους γονείς είναι είτε εξιδανικευμένη είτε άδικα φορτισμένη αρνητικά. Η δυσαρέσκειά τους μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες ιδιοτροπίες που δεν έχουν σχέση με την ποιότητα του χαρακτήρα τους.

Γονείς σε ζώδια του νερού
Στοργή, αφοσίωση, διαισθητική επικοινωνία. Η σχέση μεταξύ τους είναι πολύ όμορφη, γοητευτική με ισχυρή σύνδεση. Το συναίσθημα κυριαρχεί και τους κατακλύζει, αν είναι καλές οι αντικειμενικές συνθήκες, τότε η σχέση τους και η οικογενειακή ζωή είναι γεμάτη ικανοποίηση και ευτυχία. Αντίθετα αν είναι δύσκολες ή αν οι σχέσεις των γονιών μεταξύ τους είναι προβληματικές, τότε το ψαράκι επηρεάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παιδί. Όχι μόνο λόγω της ευαισθησίας του αλλά και λόγω της αδυναμίας του γονιού να προστατέψει συναισθηματικά τον εαυτό του άρα και το παιδί του.

Ο Καρκίνος είναι πολύ τρυφερός και δεκτικός. Η μεταξύ τους  επικοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό διαισθητική και ευτυχής. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο γονέας και ιδιαίτερα η μητέρα, είναι η τάση για υπερπροστασία που δυσκολεύει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του παιδιού.

Ο Σκορπιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να εκδηλώσει την πιο αγωνιστική του πλευρά. Γενικά δεν είναι από τους πιο εύκολους  γονείς, είναι απαιτητικός, θέλει να ελέγχει τη ζωή του παιδιού του και η συνύπαρξη με το ψαράκι μάλλον είναι η ευτυχέστερη περίπτωση για να χαλαρώσει και να απολαύσει το γονικό του ρόλο. Η υποχωρητικότητα του παιδιού μηδενίζει τις πιθανότητες για συγκρούσεις. Η συναισθηματική πληρότητα που μπορεί να νιώθουν και οι δύο είναι το κλειδί της αρμονικής τους σχέσης.

Οι Ιχθύς μεταξύ τους ζουν στο δικό τους παραμυθένιο κόσμο. Είναι οι γονείς που κατανοούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την ψυχοσύνθεση του παιδιού τους. Αυτό που θα πρέπει να  προσέξουν είναι η διαχείριση των πρακτικών θεμάτων όπως η οριοθέτηση κάποιων κανόνων που αφορούν την καθημερινότητα του παιδιού και της οικογένειας.

Γονείς στα ζώδια της Γης.
Ο ρεαλισμός τους είναι το αντίδοτο στην ασάφεια και ουτοπική αντίληψη του παιδιού τους. Είναι τρυφεροί και δοτικοί γονείς, δημιουργούν ένα ασφαλές και προστατευτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του παιδιού και ταυτόχρονα του διδάσκουν τον τρόπο να αντιμετωπίζει τη ζωή με υπευθυνότητα, να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, να μην παραιτείται εύκολα και ν’ αντέχει στις αντιξοότητες.

Ο Ταύρος είναι από τις πιο ευτυχής περιπτώσεις για το ψαράκι. Σταθερός, τρυφερός και αντίθετα από τη φήμη του ως αμετανόητο υλιστή, ο βαθύτερος εαυτό του κατανοεί και εμπνέεται από τη φαντασία και την υπερβατικότητα του παιδιού. Μοιράζονται την ίδια επιθυμία για αρμονία και ομορφιά. Ο γονιός ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού με τον καλύτερο τρόπο, είναι υπομονετικός και το ενθαρρύνει να παίρνει πρωτοβουλίες.

Ο Παρθένος ασχολείται πολύ με πρακτικά και χρήσιμα θέματα. Έχει την ανάγκη να είναι όλα προγραμματισμένα και υπό έλεγχο. Το παιδί μαθαίνει να αναλαμβάνει ευθύνες μέσω της μίμησης. Πρέπει να προσέξει την τάση του για κριτική γιατί το ψαράκι πληγώνεται εύκολα. Γενικά αν και ο τρόπος που λειτουργεί η σκέψη τους είναι τελείως διαφορετικός, η γονική αγάπη ξεπερνάει το εμπόδιο και μπορεί να γίνει η σχέση πολύ λειτουργική καθώς συμπληρώνει ο ένας την ενέργεια του άλλου. Ο γονιός μπορεί να αφεθεί στη δημιουργική φαντασία του παιδιού και να γνωρίσει την άλλη διάσταση του εαυτού του: τον παράδεισο της παιδικής ηλικίας από τον οποίο ο παρθένος φεύγει αρκετά νωρίς.

Για τον Αιγόκερω η πειθαρχία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της καλής ανατροφής και τα επιτεύγματα του παιδιού το μέτρο της επιτυχίας του ως γονιός. Το ψαράκι μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ο καθρέπτη του περιβάλλοντός του οπότε μπορεί να προσεταιριστεί  τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες του γονέα. Η φύση του όμως είναι τελείως διαφορετική και μπορεί στην προσπάθειά του να χάσει τις βασικές του ιδιότητες. Σεβαστείτε το και στηρίξτε το.

Γονείς στα ζώδια της φωτιάς
Είναι από τους γονείς που επηρεάζουν πολύ την προσωπικότητα και τις επιλογές των παιδιών τους γιατί ο δυναμισμός τους κάνει να αποτελούν ισχυρά πρότυπα. Η υπερβολική όμως έμφαση στην αγωνιστική και δυνατή φύση του γονιού μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ανεπάρκειας στα ευαίσθητα ψαράκια ιδιαίτερα στην περίοδο της εφηβείας. Ο σεβασμός και η αποδοχή της προσωπικότητας και ιδιαιτερότητας του παιδιού είναι η βασική αρχή για την αρμονική του εξέλιξη.

Ο Κριός είναι βιαστικός, ανυπόμονος, ανταγωνιστικός. Θεωρεί τον κόσμο μια αρένα στην οποία δικαιώνεται η ύπαρξή του μέσα από αγώνες και νίκες. Κάθε γονιός προσπαθεί να περάσει στο παιδί του αυτό που θεωρεί βασικό για την επιβίωσή του και ο Κριός θέλει να διδάξει πώς να αγωνίζεται να ηγείται και να είναι ανεξάρτητο. Εδώ οι φύσεις είναι τελείως ασύμβατες, η ωμή δύναμη αντιπαλεύει το ευάλωτο,  το «εγώ» την επιθυμία διάχυσης του εγώ. Περισσότερη αρμονία μπορεί να υπάρξει αν ο Ερμής ή η Αφροδίτη είναι στο ίδιο ζώδιο ή ο ένας στο ζώδιο του άλλου.

Ο Λέων αν ξεπεράσει την τάση του για προβολή μέσα από το παιδί μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός γονιός. Γενναιόδωρος, ενθαρρυντικός στέκει πλάι στο παιδί με αφοσίωση και σταθερότητα. Η συχνά κρυμμένη πλευρά του λέοντα είναι η ευαίσθητη ματιά του στην ανθρώπινη δυστυχία και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Με το ψαράκι του λοιπόν μοιράζονται τη συμπόνια προς όλα τα πλάσματα που υποφέρουν και ο γονιός μπορεί να του διδάξει πώς το συναίσθημα μπορεί να δραστηριοποιεί και να μετουσιώνεται σε ωφέλιμη πράξη.

Ο Τοξότης αν κατανοήσει την ανάγκη του παιδιού για ασφάλεια και ανταποκριθεί, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός γονιός χαρούμενος, αισιόδοξος, υποστηρικτικός. Το ψαράκι αντανακλώντας την διάθεση του γονιού γίνεται κι αυτό αισιόδοξο και χαρούμενο. Η ανεξαρτησία του Τοξότη αφήνει το παιδί στην ησυχία του να ονειροπολεί. Καλό είναι να υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας με κλίση σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Γονείς στα ζώδια του αέρα.
Το βασικό χαρακτηριστικό των ζωδίων του αέρα είναι η εγκεφαλική τους φύση, επικοινωνιακή μεν με χαμηλό βαθμό ενσυναίσθησης δε. Το ζητούμενο είναι πρώτα απ’ όλα πώς αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του παιδιού και δεύτερον πώς ανταποκρίνονται σ’ αυτές. Ένα ψαράκι με χαμηλό επίπεδο συναισθηματικής ασφάλειας είναι ένα δυστυχισμένο πλασματάκι που γίνεται ιδιότροπο ή τόσο κλειστό στον εαυτό του και στον φανταστικό του κόσμο που μπορεί να δημιουργήσει εμμονές, και κοινωνικές φοβίες. Σε αντιστάθμισμα είναι διασκεδαστικοί γονείς που τροφοδοτούν το παιδί τους με ερεθίσματα και κάνουν τη ζωή πανηγύρι. Αν καταφέρουν να λειτουργήσει η σχέση για το παιδί., μπορούν να του διδάξουν την ανεξαρτησία χωρίς να του προκαλέσουν ανασφάλεια.

Ο Δίδυμος είναι συναισθηματικά σε άλλο μήκος κύματος. Είναι πιο δεκτικός αν έχει κάποιο πλανήτη στον Καρκίνο ή τη Σελήνη σε ζώδιο του νερού. Η νευρικότητα και η ευμετάβλητη διάθεση του γονιού κάνει ασταθή και τη διάθεση του παιδιού. Και ενώ ο γονιός βιώνει τις αλλαγές και μεταπτώσεις ως διανοητικές, το ψαράκι τις βιώνει βαθιά συναισθηματικά και μετουσιώνονται σε εσωτερική αγωνία. Οι κοινές δραστηριότητες μπορεί να τους φέρουν πιο κοντά και να διευκολύνουν την επικοινωνία τους.

Ο Ζυγός είναι καλύτερη περίπτωση από τα ζώδια του αέρα. Η αγάπη τους για αρμονία και ομορφιά στην καθημερινή ζωή είναι κοινή, μπορούν να περνούν πολύ δημιουργικά το χρόνο τους μαζί παίζοντας, χορεύοντας και ζωγραφίζοντας. Η αναβλητικότητα, η διβουλία και η αστάθεια μπορεί να ενισχύσουν την αναποφασιστικότητα του παιδιού. Είναι χρήσιμη η ύπαρξη άλλου μέλους στην οικογένεια με πιο σταθερό και δυναμικό  χαρακτήρα. Η επίδραση του Ζυγού ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού.

Ο Υδροχόος είναι υπερβολικά εγκεφαλικός με μια αγάπη οικουμενική και απρόσωπη που μπορεί να προκαλεί ανασφάλεια στο παιδί. Πρέπει να ανοίξει την ψυχή του και να μάθει ν’ αφουγκράζεται αυτά που λέει το παιδί, να ψάχνει πίσω από την επιφάνεια των λέξεών του για να το κατανοήσει και να επικοινωνήσει μαζί του. Εάν έχει κάποιο πλανήτη στους Ιχθύς η έκφραση της αγάπης χρωματίζεται συναισθηματικά και οι ανάγκες του παιδιού ικανοποιούνται επαρκώς.