Γιατί τα παιδικά βιβλία που αγγίζουν κοινωνικά θέματα είναι πιο δημοφιλή από ποτέ;

Δημοσιεύθηκε στις

από τη Στέλλα Παπαδάκη

Tα περισσότερα παιδικά βιβλία περιέχουν συνήθως μοτίβα που επαναλαμβάνονται και δεν έχουν κάτι παραπάνω να πουν, αφού εμφανίζουν τα κορίτσια να φοράνε ροζ ρούχα και να περιμένουν τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο ρόλος της παιδικής λογοτεχνίας.


Στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, οι συγγραφείς των παιδικών βιβλίων είχαν ένα κρυμμένο κοινωνικό μήνυμα στα έργα τους, τώρα πια όμως το μήνυμα αυτό είναι ξεκάθαρο και ολοφάνερο μπροστά στα μάτια των αναγνωστών, και έτσι υπάρχουν βιβλία που ασχολούνται με θέματα όπως η μετανάστευση και ο ακτιβισμός.

Δεν είναι τόσο ότι οι συγγραφείς δεν καταλαβαίνουν ότι αγγίζουν θέματα κοινωνικής πολιτικής με το έργο τους, όσο ότι έχουν αποφασίσει, μαζικά, ότι τα μικρά παιδιά είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα ρητά μηνύματα στα βιβλία τους και από τους χαρακτήρες που οι ίδιοι δημιουργούν. Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι στα βιβλία που εκδόθηκαν το 2017, το 25% των πρωταγωνιστών δεν ήταν λευκοί, ενώ το προηγούμενο έτος, το ποσοστό αυτό ήταν πάνω από το 14%. Δεν είναι λοιπόν μία καινούργια τακτική των συγγραφέων, αλλά υιοθετήθηκε από όλους όπως είναι φανερό από τα στοιχεία.

Γιατί τα παιδικά βιβλία που αγγίζουν κοινωνικά θέματα είναι πιο δημοφιλή από ποτέ;

Κάποια από τα βιβλία που περιέχουν θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα είναι:

  • Το «I’ m Australian Too», από τον Men Fox, που είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και το θέμα της μετανάστευσης.
  • Το «A is for Activist», του Innosanto Nagara, ένα βιβλίο που περιστρέφεται γύρω από την δικαιοσύνη του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα της LGBT κοινότητας.
  • Το «Mr Bunny’s Chocolate Factory», του Elys Dolan, που ασχολείται με την εκμετάλλευση των εργαζομένων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους των εργοδοτών.
  • Το «Dinosaurs and All That Rubbish», του Michael Foreman, ένα βιβλίο που περιέχει ένα οικολογικό μήνυμα.
  • Το «Ada Twist, Scientist» και «Rosie Revere, Engineer»  από τον Andrea Beaty, το οποίο ασχολείται με τα δύο φύλα.
  • Το «And Tango Makes Three», των Justin Richardson και Peter Parnell, που μιλά για την σχέση δύο αρσενικών πιγκουίνων.

tags:






tags: