3 Βήματα για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

3 Βήματα για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα!Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

 


 

Οι ιώσεις έχουν ήδη αρχίσει να μας χτυπάνε την πόρτα! Όλο και αρχίζουμε να βήχουμε, να γεμίζουμε το σπίτι χαρτομάντηλα και να ξεκινάμε τις επιδρομές σε φαρμακεία για σιρόπια και καραμέλες και αντισηπτικά μαντηλάκια.

Και όμως υπάρχουν 3 απλά, φυσικά βήματα για να «σταθούμε στο ύψος» μας, με ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα όταν όλοι θα βήχουν και θα φτερνίζονται δίπλα μας!

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ απλά, το σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών, υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Το σώμα μας εκτίθεται σε πάνω από 250 ιούς ανά μήνα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστούμε σπίτι μας αλλά πολύ απλά να φροντίσουμε τον οργανισμό μας ξεκινώντας από σήμερα με 3 βήματα:

  1. Εμπλουτίστε την διατροφή σας σε θρεπτικά συστατικά

Αντιοξειδωτικές τροφές και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: φρούτα του δάσους, εσπεριδοειδή ή λαχανικά όπως λάχανο και κόκκινη πιπεριά.

Κεφίρ και γιαούρτι: από τις πιο βασικές τροφές για το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς διασφαλίζουν την σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Είναι μύκητες που μπλοκάρουν τον πολλαπλασιασμό των ιών στο σώμα μας όταν αρρωσταίνουμε.

Μέλι: ανακουφίζει άμεσα τον λαιμό μας, ενώ παράλληλα έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι εξαιρετικός συνδυασμός με τσαί του βουνού και πιπερόριζα.

Σκόρδο: μπορεί να μην είναι στη λίστα το προτιμήσεων μας, ιδίως ωμό αλλά είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδες, αντιικό καθώς και αντιβακτηριδιακό. Μπορείτε να το συνδυάσετε με σαλάτες ή σούπες.

Μαιντανός: ένας χυμός από φρέσκο μαιντανό, θα μας «ρίξει» τον πυρετό, καθώς θα τονώσει το ανοσοποιητικό και την νεφρική λειτουργία.

3 Βήματα για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα!

  1. Κοιμηθείτε

Ποτέ μην ξεχνάτε ότι ο σωστός ύπνος που σημαίνει 7-8 ώρες, είναι άμεσα ευεργετικός καθώς κατά την διάρκειά του γίνεται η ανάπλαση των κυττάρων, τα οποία μας θεραπέυουν από τις αρρώστιες. Επίσης να ακούτε πάντα το σώμα σας όταν ζητάει ξεκούραση και να θυμάστε ότι δεν είναι τυχαίο που όταν είμαστε άρρωστοι θέλουμε συνέχεια να κοιμόμαστε.

  1. Αθληθείτε

Κυρίως ή αερόβια άσκηση μας βοηθά στην αὐξηση της κυκλοφορίας των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βελτιώνοντας έτσι την απόκρισή τους στους παθογόνους οργανισμούς των ιώσεων. Επίσης μειώνει πολύ τα επίπεδα του στρες στο οργανισμό μας που λειτουργούν πολύ επιβαρυντικά στον οργανισμό μας. Βρείτε το άθλημα που σας εκφράζει και σας ευχαριστεί και ξεκινήστε το σήμερα!