Απαλλαχθείτε από τα συμπτώματα της περιόδου με τη σωστή διατροφή.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Απαλλαχθείτε από τα συμπτώματα της περιόδου με τη σωστή διατροφή.Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

Μάλλον οι περισσότερες από εμάς σκεφτόμαστε ακριβώς το αντίθετο! Οι μέρες αυτές είναι οι μέρες που δεν μας μιλάει ο κόσμος πολύ εύκολα, ο γυμναστής μας σίγουρα δεν μας βλέπει… σε αντίθεση με τον καναπέ μας, τις πίτσες και την αγαπημένη μας σοκολάτα. Αλλά πόσο όλα αυτά τελικά μας βοηθάνε να γλιτώσουμε από τα συμπτώματα της περιόδου;


3 στις 4 γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου τους αντιμετωπίζουν συμπτώματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου (Π.Μ.Σ.), όπως οι αλλαγές στην όρεξη, με χαρακτηριστικό την επιθυμία για ορισμένα είδη τροφών, η ευαισθησία των μαστών, το φούσκωμα και η αύξηση βάρους, το πρήξιμο των χεριών και των ποδιών, ο πονοκέφαλος, οι μυοσκελετικοί πόνοι, η κούραση, τα δερματικά προβλήματα, τα γαστρεντερικά προβλήματα, και πόνοι χαμηλά στην κοιλιά.

Πως μπορούμε όμως απλά και “ανώδυνα” να απαλλαγούμε από όλα αυτά με σύμμαχο την διατροφή μας; Πριν όμως αρχίσουμε, να βάλουμε μια άνω τελεία και να πούμε ότι κατά την διάρκεια της περιόδου δεν πρέπει να κάνουμε μεγάλες μεταβολές στις διατροφικές μας συνήθειες καθώς ο οργανισμός μας είναι πολύ ενεργός ορμονικά και θα ταλαιπωρηθούμε χωρίς αποτέλεσμα.

Ανεβάστε τα επίπεδα σιδήρου!

Κατά τη διάρκεια του περιόδου μας, οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται κατά πολύ. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χάνουν 15-30mg σιδήρου μηνιαίως, λόγω της απώλειας αίματος κατά την διάρκεια της περιόδου. Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης του αίματος που μεταφέρει το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Άρα κατά την διάρκεια της περιόδου θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως κόκκινο κρέας, όσπρια, κακάο, σπανάκι και σε ορισμένα θαλασσινά, για να διασφαλίσουμε την “επανάκτησή” του. Η απορρόφηση όμως του σιδήρου δεν είναι απλή υπόθεση, θα πρέπει να γνωρίζουμε και μερικές βασικές τροφές που θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε τις βασικές πηγές σιδήρου για να ενισχύσουμε την απορρόφησή του. Οι τροφές αυτές είναι φρούτα και τα λαχανικά που παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, κυρίως τα εσπεριδοειδή, αλλά και τροφές όπως το καρότο που λόγω της περιεκτικότητας σε βήτα καροτένιο έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Μειώστε τις λιγούρες

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών που μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτες για πολλές ώρες μειώνοντας τις λιγούρες μας. Επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης ως σημαντική πηγή Β6, μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Brown. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου. Επομένως καταναλώστε άφοβα τροφές όπως βρώμη, άγριο ρύζι, καστανό ρύζι και κινόα. Όταν αγοράζετε αυτές τις τροφές να κοιτάτε προσεκτικά τις ετικέτες ώστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως να αναφέρονται ως κύρια συστατικά και να μην υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης.

Αποφύγετε το αλάτι

Κατά την διάρκεια της περιόδου τα επίπεδα ορμονών μας αλλάζουν και έχουμε συνήθως μια επιθυμία για αλμυρές τροφές. Είναι πολύ σημαντικό να μην στερούμαστε καθώς έχουμε όντως ανεπάρκεια αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές ώστε να καταναλώνουμε αλμυρές τροφές ζωτικής σημασίας όπως θαλασσινό αλάτι και θαλασσινά λαχανικά.

Χρειαζόμαστε επίσης άφθονο νερό για αυτά τα ανόργανα συστατικά να μετακινηθούν αποτελεσματικά μέσα στο σώμα μας και να χρησιμοποιηθούν σε ορμονικές αντιδράσεις. άΆρα οπωσδήποτε 8-12 ποτήρια νερό ημερησίως!