Το μπανάκι, η αλλαγή πάνας και η περιποίηση του μωρού μας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πάρα πολλές είναι οι απορίες των νέων γονέων για το πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κυρίως το πρώτο μπανάκι του μωρού, την αλλαγή της πάνας και την περιποίηση του.

Το πρώτο μπανάκι του μωρού


«Το πρώτο διάστημα πρέπει τουλάχιστον μία φορά την ημέρα να κάνετε μπάνιο το μωρό και επειδή ο ομφαλός δεν έχει πέσει ακόμη, χρησιμοποιούμε πάντα τρεχούμενο νερό» αναφέρει η παιδίατρος, Μιχαέλα Σιούτη- Χανταρεάν. Το κομμάτι του ομφάλιου λώρου, που παραμένει κολλημένο στον ομφαλό, πέφτει μόνο του γύρω στις 10 ημέρες μετά τη γέννα και μέχρι τότε επιτρέπεται να το βρέξουμε, όχι όμως να το μουλιάσουμε. Εναλλακτικά, στην περίπτωση που έχει ήδη πέσει ο ομφάλιος λώρος του μωρού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό μπανάκι, αντί για τρεχούμενο νερό. Η καλύτερη θέση για να κρατήσετε το μωρό την ώρα του μπάνιου είναι μπρούμυτα με το αριστερό σας χέρι έτσι ώστε το δεξί να έχει ελευθερία κινήσεων. Ένα σημαντικό στοιχείο στο μπάνιο του μωρού είναι η θερμοκρασία. «H ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού γίνεται πάντα με τον αγκώνα και όχι με την παλάμη, γιατί μετά τις πολλές δοκιμές θα συνηθίσει τη θερμοκρασία» τονίζει η παιδίατρος. Όταν λοιπόν το νερό είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία ξεκινάμε να βρέχουμε το μωρό από τα ποδαράκια προς τα επάνω, από το σώμα του μωρού δηλαδή, περνάμε στο κεφαλάκι, όπου με απαλές κινήσεις το βρέχουμε και βάζουμε λίγη ποσότητα από το Lipikar Gel Lavant, το gel καθαρισμού της La Roche-Posay, το οποίο δεν περιέχει σαπούνι, δεν περιέχει parabens και έχει ουδέτερο ph. Το προϊόν είναι κατάλληλο για το πρόσωπο, το σώμα, την ευαίσθητη περιοχή και το τριχωτό της κεφαλής του μωρού, ενώ είναι ελεγμένο δερματολογικά, οφθαλμολογικά, παιδιατρικά και γυναικολογικά.

Tip 1: Είναι καλό να μιλάτε ή να τραγουδάτε στο μωρό σας την ώρα του μπάνιου, ώστε να σας ακούει, να ηρεμεί και να νιώθει ασφάλεια.

Tip 2: Προγραμματίστε την ώρα του μπάνιου του μωρού μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα, ώστε το μωρό να το ξέρει και να το περιμένει.

Περιποίηση μετά το μπάνιο

«Μετά το τέλος του μπάνιου, πρέπει να σκουπίσουμε και να στεγνώσουμε κάθε πτυχή του σώματος του μωρού, ειδικά πίσω από το πιγούνι, από το αυτί, το λοβό του αυτιού, τις μασχάλες, τις παλάμες, την περιοχή της πάνας, σε όλες τις πτυχώσεις του σώματος» με βάση την παιδίατρο, Μιχαέλα Σιούτη- Χανταρεάν. Όταν το μωρό είναι καθαρό και στεγνό είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην περιποίηση του. Χρησιμοποιούμε το ενυδατικό προϊόν Lipikar Fluid, της La Roche-Posay, το οποίο είναι χωρίς parabens και χωρίς άρωμα και είναι κατάλληλο για το πρόσωπο και το σώμα του μωρού. «Απλώνουμε το προϊόν στο μωρό κάνοντας ταυτόχρονα μασάζ με κυκλικές κινήσεις σε όλα τα σημεία του σώματος του». «Το μασάζ χαλαρώνει το μωρό και το ενυδατώνει, ενώ καλό είναι να επιμείνετε στα σημεία που είναι πιο γωνιακά, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα και επίσης ο λαιμός» επισημαίνει επίσης η παιδίατρος. Ολοκληρώνουμε την περιποίηση του μωρού βάζοντας λίγο προϊόν από το Cicaplast Baume B5, το οποίο είναι κατάλληλο για το πρόσωπο, το σώμα και τα χείλη του μωρού και δεν περιέχει άρωμα, parabens και φθαλικές ενώσεις. Στη συνέχεια τοποθετούμε την πάνα και ντύνουμε το μωρό.

Tip 1: Φροντίστε το δωμάτιο του μωρού μετά το μπάνιο να είναι ζεστό, έτσι ώστε να μην αισθανθεί τη διαφορά της θερμοκρασίας και παγώσει.

Tip 2: Τα οφέλη του μασάζ στο μωρό, μετά το μπάνιο, είναι πολλαπλά, εκτός από την χαλάρωση, βοηθά στην επικοινωνία μωρού- μητέρας, γι’ αυτό μην το παραλείπετε.

Αλλαγή της πάνας

Η παιδίατρος Μιχαέλα Σιούτη- Χανταρεάν μας εξηγεί ότι «αλλάζουμε την πάνα κάθε φορά που το μωρό μας έχει κάνει κακά ή όταν είναι πολύ γεμάτη η πάνα και καλό είναι να κάνουμε κάθε φορά ένα τοπικό πλύσιμο με άφθονο νερό και να στεγνώνουμε καλά το μωρό, πριν τοποθετήσουμε την καθαρή πάνα». Αφού έχουμε πλύνει και στεγνώσει το μωρό ελέγχουμε μήπως υπάρχουν τυχόν υπολείμματα και εφόσον είναι καθαρό και στεγνό το δέρμα του μωρού, βάζουμε την προστατευτική και επανορθωτική κρέμα Cicaplast Baume B5, της La Roche-Posay. Η παιδίατρος τονίζει ότι «βάζουμε πάντα μια μικρή ποσότητα προϊόντος, την οποία απλώνουμε στον ποπό και σε όλη την έκταση του περινέου του μωρού, δουλεύοντας ταυτόχρονα, έτσι ώστε να απορροφηθεί από το δέρμα, ενώ η κρέμα πρέπει να γυαλίζει στην επιφάνεια του δέρματος και όχι να είναι παστωμένη, έτσι ώστε να αναπνέει το δέρμα του». Όταν τοποθετούμε την πάνα στο μωρό πρέπει να ελέγχουμε πάντα να χωράει ένα δάχτυλο, έτσι ώστε η πάνα να μην σφίγγει το μωρό.

Tip 1: Αποφύγετε, όσο μπορείτε, τη χρήση μωρομάντηλου και προτιμήστε καλύτερα τρεχούμενο νερό, για τον καθαρισμό του μωρού, όταν αλλάζετε πάνα.

Tip 2: Αν το μωρό είναι ανήσυχο, μπορείτε να του δώσετε ένα παιχνίδι, που θα το κρατήσει απασχολημένο, κατά τη διάρκεια του αλλάγματος.

Δείτε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα:

 

 

tags:

video

tags:

video