"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας με το σύντροφό σας;

Δημοσιεύθηκε στις

"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας με το σύντροφό σας;

"Ο ύπνος ενός ζευγαριού σε ξεχωριστά δωμάτια μπορεί να κάνει τη σχέση πιο δυνατή", υποστηρίζουν πολλά ζευγάρια που το έχουν κάνει... συνήθεια.


Εάν ο άλλος ροχαλίζει ή στριφογυρίζει όλη τη νύχτα πιθανότατα να έχετε μπει στον πειρασμό να τον... στείλετε στο διπλανό δωμάτιο - ή ακόμα και στον καναπέ - με την ελπίδα να κοιμηθείτε καλύτερα.

Αλλά ενώ πολλοί ανησυχούν και πιστεύουν ότι αν κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια - ή ακόμα και σε ξεχωριστά δωμάτια - αυτό σημαίνει «την αρχή του τέλους» για τη σχέση, ένας αυξανόμενος αριθμός ζευγαριών επιλέγουν να κάνουν ακριβώς αυτό.

Μια νέα αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι 200.000 ζευγάρια επιλέγουν τώρα να κοιμηθούν σε ξεχωριστά κρεβάτια. Υπάρχει ακόμη και ένας φανταστικός νέος όρος για αυτήν την τάση που λέγεται "sleep divorce", δηλαδή διαζύγιο ύπνου.

 

 

Στις αρχές του 2019, η βρετανική εταιρεία κρεβατιών Sealy UK διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ζευγαριών της Μεγάλης Βρετανίας κοιμάται τακτικά σε ξεχωριστά κρεβάτια.

Για το 10% των ζευγαριών, αυτή η τάση αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, ενώ ένας στους πέντε υποστηρίζει ότι κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το ροχαλητό φαίνεται να είναι ο κύριος ένοχος στο 50% των περιπτώσεων, ενώ ακολουθεί το στριφογύρισμα, κάτι που αποτελεί ζήτημα για περισσότερο από το ένα τέταρτο των ζευγαριών.

Αλλά σύμφωνα με ειδικούς, όπως η Jennifer Adams, συγγραφέας του βιβλίου Sleeping Apart Not Falling Apart, "ένα διαζύγιο ύπνου θα μπορούσε πραγματικά να σας φέρει πιο κοντά".

«Είναι πρακτικό», δήλωσε στην Daily Mail Australia. «Εάν σας ενοχλεί το ροχαλητό του συντρόφου σας και δεν κοιμάστε καλά, τότε πρέπει να κάνετε κάτι για να ξεκουράσετε τον εαυτό σας. Το βασικό μήνυμα είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει για την υγεία σας».

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική και σωματική σας υγεία και όπως γνωρίζετε, δεν είναι τόσο εύκολο να ανακάμψει κανένας από την αϋπνία μιας νύχτας, ειδικά αν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση.

Αλλά αν και εσείς και ο σύντροφός σας είστε ξεκούραστοι, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και πιθανόν να αισθανθείτε πιο θετικοί ο ένας απέναντι στον άλλο. Το κλειδί δεν είναι να θυσιάσετε την οικειότητα.

«Μπορεί να χρειαστείτε να κοιμηθείτε ξεχωριστά κάποιες μέρες λόγω επαγγελματικών δεσμεύσεων ή απλώς να χρειάζεστε έναν καλό ύπνο», λέει η Jennifer. Μάλιστα, και η ίδια κοιμάται κάποιες μέρες σε διαφορετικό δωμάτιο από τον σύζυγό της και παραδέχεται ότι «τα ξεχωριστά δωμάτια "πήραν μακριά" την ένταση που προερχόταν από την κούραση».

«Συζητήστε με το σύντροφό σας», συμβουλεύει η Jennifer Adams. «Αν το κάνετε για τους σωστούς λόγους, τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Δεν πρόκειται για σας, αλλά για τον ύπνο σας».

 

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να κάνετε όταν εκνευρίζεστε με τον σύντροφό σας;

 

 

tags:






tags: