Γιατί η επιστήμη θεωρεί ότι γίνεστε καλύτεροι γονείς αν θέλετε να "φάτε" τα μωράκια σας;

Δημοσιεύθηκε στις

Γιατί η επιστήμη θεωρεί ότι γίνεστε καλύτεροι γονείς αν θέλετε να "φάτε" τα μωράκια σας;

Είστε κι εσείς από εκείνες τις μαμάδες που τρελαίνονται να φιλούν και να τσιμπάνε το μωράκι τους; Τότε σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί: "Αυτό είναι φυσιολογικό";


Να είστε βέβαιες ότι η ανάγκη σας να "καταβροχθίζετε" το μωρό σας - ή το μικρό παιδί σας, ή τον σύζυγό σας ή το μωρό της φίλης σας υποστηρίζεται από την εξέλιξη, τη βιολογία και την έρευνα. Δεν είναι μόνο φυσιολογικό, είναι υγιές.

Αυτές οι παρορμήσεις αποτελούν μέρος ενός εξελικτικού μηχανισμού σύνδεσης και σημαίνουν θετικά συναισθήματα και υγιή προσήλωση, εκτός από το να σας βοηθούν να μειώσετε τα επίπεδα στρες με την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ενέργειας και της συναισθηματικής υπερφόρτωσης.

 

Γιατί η επιστήμη θεωρεί ότι γίνεστε καλύτεροι γονείς αν θέλετε να "φάτε" τα μωράκια σας;

 

Αρκετές μελέτες έχουν δώσει πληροφορίες για τα βιολογικά θεμέλια της ανθρώπινης φροντίδας και μια νευροβιολογική εξήγηση για το λόγο που αισθανόμαστε αυτές τις προτροπές.

Εν ολίγοις, μπορείτε ελεύθερα να φροντίζετε και να "τρώτε" το μωρό σας!

 

Η εξέλιξη και η επιστήμη συνωμοτούν για να σας κάνουν να θέλετε να "φάτε" 
τα μωρά σας

Η ηθολογία είναι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της κοινωνικής οργάνωσης από βιολογική άποψη. Είναι επίσης το πεδίο της επιστήμης στο οποίο αποδεικνύεται ότι τα μωρά είναι χαριτωμένα για κάποιο λόγο - για να σας προσελκύσουν και να σας κάνουν να θέλετε να τα φροντίσετε.

Τα χαριτωμένα φυσικά χαρακτηριστικά καθορίζονται από τον ηθολόγο Konrad Lorenz ως "σχήμα μωρού". Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι υποσυνείδητα συσχετίζουν τα στρογγυλά πρόσωπα, τα μεγάλα μάτια, τα μεγάλα μέτωπα και τα μικρά πηγούνια ως χαριτωμένα ή ως "μωρουδίστικα". Παρατηρήστε απλώς τις κούκλες, τους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων (όπως ο Mickey Mouse του Walt Disney), τις διαφημίσεις, ακόμη και το design των αυτοκινήτων, όπως το Volkswagen Bug - για να δείτε τη θεωρία του Lorenz IRL.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Proceedings" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μια ομάδα ερευνητών εξέτασε -σε δείγμα 122 προπτυχιακών φοιτητών- την επίδραση του "σχήματος μωρού" στην αντίληψη των γονέων και στο κίνητρο για φροντίδα.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές μορφοποίησης, επεξεργάστηκαν φωτογραφίες από 17 πρόσωπα βρεφών για να παράγουν εικόνες παιδικού και χαριτωμένου σχήματος (στρογγυλό πρόσωπο, ψηλό μέτωπο, μεγάλα μάτια, μικρή μύτη και στόμα) και άλλες εικόνες με "μη χαριτωμένο" "σχήμα μωρού" (στενό πρόσωπο, χαμηλό μέτωπο, μικρά μάτια, μεγάλη μύτη και στόμα).

Οι φοιτητές παρακολούθησαν και τις δύο κατηγορίες, μαζί με τα πρωτότυπα πορτραίτα κάθε βρέφους, και έπειτα βαθμολόγησαν κατά πόσο υπήρξε κινητοποίηση από τους ενήλικες για να τα φροντίσουν. Στα πορτραίτα που προσέγγιζαν περισσότερο το μωρουδίστικο πρόσωπο υπήρξε μεγαλύτερη ανταπόκριση και επιθυμία για αγκαλιά, παροχή προστασίας και φροντίδα.

Επιπλέον, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν ότι ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες ήταν οι μητέρες των μωρών ή όχι, το χαριτωμένο "σχήμα μωρού" ενεργοποίησε εκείνο το σύστημα του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή.

Με λίγα λόγια, οι μελετητές διέκριναν ότι η πρόσθετη προσκόλληση και η προστασία από άλλους ανθρώπους, εκτός από τους συγγενείς, θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο για την προώθηση του είδους.

Αλλά πώς όλα αυτά εξηγούν το λόγο που θέλετε να "φάτε" το μωρό σας;

Το 2015 διεξήχθησαν δύο μελέτες από πτυχιούχους φοιτητές ψυχολογίας στο εργαστήριο Clark Relationship Lab του Πανεπιστημίου Yale. Οι ερευνητές, Oriana Aragon και Rebecca Dyer, προσδιόρισαν ότι τα ερεθίσματα που προκαλούν τα πολύ χαριτωμένα μωρά ενεργοποιούν μια επιθετική αντίδραση ή αντίθετη έκφραση.

 

Γιατί η επιστήμη θεωρεί ότι γίνεστε καλύτεροι γονείς αν θέλετε να "φάτε" τα μωράκια σας;

 

Η χαριτωμένη επιθετικότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία η αφθονία των θετικών συναισθημάτων προκαλεί εκφράσεις που συνήθως σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα.

Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες είδαν εικόνες από μωρά που ήταν τόσο χαριτωμένα, ώστε τους γέμισαν με θετικά συναισθήματα και τους οδήγησαν να δείξουν εκφράσεις υψηλής επιθετικότητας λέγοντας ότι ήθελαν να τσιμπήσουν τα μάγουλα των μωρών και να τα «τρώνε». Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες είχαν πιο θετικά συναισθήματα βλέποντας πολύ χαριτωμένα μωρά από ό, τι κατά την προβολή φωτογραφιών από τα λιγότερο χαριτωμένα μωρά.

"Όταν βλέπετε κάτι που είναι αφόρητα χαριτωμένο, έχετε αυτήν την υπερβολικά θετική αντίδραση", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Oriana Aragon. "Αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα και οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις είναι το σφίξιμο των δοντιών, οι γροθιές που σχηματίζονται στα χέρια και η κλασική ατάκα "θέλω να σε φάω". Βασικά, η αίσθηση της ευτυχίας εκδηλώνεται με μία βίαιη ώθηση".

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι ένας τρόπος απελευθέρωσης του στρες.

Πολλά θετικά συναισθήματα μπορούν να είναι τόσο αγχωτικά και συντριπτικά όσο πάρα πολλά αρνητικά συναισθήματα - και είναι εξίσου κακό για το σώμα μας. "Για να ρυθμίσουμε αυτά τα συναισθήματα και να ανακτήσουμε τη συναισθηματική ισορροπία, πρέπει να απελευθερώσουμε το άγχος με έναν αντίθετο τρόπο, δηλαδή επιθετικά", εξηγεί η Aragon.

 "Ρυθμίζουμε τα συναισθήματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μερικές φορές προσπαθούμε να επανεξετάσουμε την κατάσταση, μερικές φορές προσπαθούμε να πιέσουμε τα συναισθήματά μας με καθαρή θέληση, μερικές φορές απομακρυνόμαστε από την κατάσταση που προκαλεί τα συναισθήματα. Με αυτή τη νέα ανακάλυψη, διαπιστώνουμε ότι μερικές φορές ανταποκρινόμαστε με την αντίθετη έκφραση από αυτό που αισθανόμαστε και αυτό φαίνεται να μας βοηθά να εξισορροπήσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό".

Οπότε, σε μια δεύτερη μελέτη, οι Aragon και Dyer στοχεύουν να διαπιστώσουν εάν η χαριτωμένη επιθετικότητα που προκύπτει πράγματι λειτουργεί για να ρυθμίζει το συναίσθημα και να μειώνει τα επίπεδα άγχους.

Ο φυσικός τρόπος εξισορρόπησης των συναισθημάτων έχει ευρύτατα οφέλη

Αυτό που οι επιστήμονες μαθαίνουν από αυτό το φαινόμενο διερευνάται ως μέσο για πιθανή ανακούφιση από ψυχικές ασθένειες. «Βλέπετε οι (διπολικοί) άνθρωποι έχουν μανίες για μέρες. Αυτό έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο σώμα. Πιθανώς, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για τους ανθρώπους που έχουν μια δύσκολη στιγμή και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους», λέει η Aragon.

Αναγνωρίζοντας τα οφέλη της συναισθηματικής απελευθέρωσης και της ισορροπίας που αποκτήθηκε από αυτό το φαινόμενο, οι Aragon και Dyer πιστεύουν ότι οι περαιτέρω μελέτες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις σχέσεις και τις συναισθηματικές καταστάσεις.

 

Γιατί η επιστήμη θεωρεί ότι γίνεστε καλύτεροι γονείς αν θέλετε να "φάτε" τα μωράκια σας;

 

Επομένως, μαμάδες και μπαμπάδες, είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές να θέλετε να "φάτε" τα μωρά σας.

Τα χαριτωμένα μωρά σάς παρακινούν να θέλετε να τα φροντίζετε, να θέλετε να τα "φάτε". Αυτή η επιθετική ανταπόκριση μειώνει το άγχος που έχετε από όλη αυτήν την ανυποχώρητη χαρά και όλα δουλεύουν μαζί για να εξισορροπήσετε τα συναισθήματά σας, ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε να τα φροντίζετε και να τα διατηρείτε ασφαλή.

 

Διαβάστε επίσης: Νέα έρευνα: Η αγκαλιά στο μωρό σας, αλλάζει το DNA του προς το καλύτερο!

 

 

tags:






tags: