Νέα έρευνα: Η αγκαλιά στο μωρό σας, αλλάζει το DNA του προς το καλύτερο!

Δημοσιεύθηκε στις

Ξέρουμε ότι το να έχουμε στην αγκαλιά μας ένα μωρό είναι καλό με βάση την ψυχολογία, αλλά μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια (University of British Columbia) έδειξε ότι η αγκαλιά επηρεάζει τα μωρά σε βαθύτερο επίπεδο από όσο νομίζουμε.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ανάπτυξη και Ψυχοπαθολογία, η αγκαλιά και η στοργή που αυτή δίνει στα μωρά έχουν ένα μόνιμο αντίκτυπο σε μοριακό επίπεδο. Για να το διατυπώσουμε πιο απλά, η αγκαλιά στο μωρό σας, αλλάζει τα γονίδια του.


Οι ερευνητές παρακολούθησαν 94 υγιή βρέφη ηλικίας 5 εβδομάδων και ζήτησαν από τους γονείς τους να κρατούν ημερολόγιο για το πότε αυτά τρώνε, κοιμούνται και κλαίνε, όπως επίσης και για το πόση ώρα έχουν σωματική επαφή μαζί τους όταν τα φροντίζουν. Μετά από 4,5 χρόνια τα παιδιά ήταν αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να εξετάσουν το DNA τους.

Νέα έρευνα: Η αγκαλιά στο μωρό σας, αλλάζει το DNA του προς το καλύτερο!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δεν τα είχαν αγκαλιάσει, δεν τα κρατούσαν πολύ οι γονείς τους και ήταν πρόωρα και με αναπτυξιακά προβλήματα, ως μωρά είχαν ένα μοριακό προφίλ στα κύτταρά τους που ήταν υποανάπτυκτο σε σχέση με την ηλικία τους.

«Στα παιδιά, πιστεύουμε ότι η αργή επιγενετική γήρανση αντανακλά την λιγότερο ευνοϊκή αναπτυξιακή πρόοδο» ανέφερε ο Michael Kobor, καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής Γενετικής του UBC.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ερευνώντας τη μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων και επηρεάζει την έκφρασή τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μεθυλίωση του DNA περιέχει μόρια που ελέγχουν πόσο δραστήριο είναι το κάθε γονίδιο.

Υπήρχαν συγκεκριμένες διαφορές στη μεθυλίωση του DNA των παιδιών που τα είχαν αγκαλιάσει αρκετά και σε αυτά που δεν τα είχαν. Τα παιδιά που έλαβαν λιγότερες αγκαλιές και είχαν αναπτυξιακό πρόβλημα στην παιδική τους ηλικία είχαν μικρότερη από την αναμενόμενη επιγενετική ηλικία στα 4,5 έτη τους.

«Σχεδιάζουμε να παρακολουθήσουμε αν η «βιολογική ωριμότητα» που εντοπίσαμε σε αυτά τα παιδιά έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, ειδικά στην ψυχολογική τους ανάπτυξη» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Sarah Moore. «Αν η επιπλέον έρευνα επιβεβαιώσει το αρχικό εύρημα, θα είναι φανερή η σημασία της φυσικής επαφής, ειδικά για τα βρέφη με Σύνδρομο αναπνευστικής δυσφορίας.

Εν τω μεταξύ, οι γονείς δεν πρέπει να έχουν ανησυχία για το ότι αγκαλιάζουν υπερβολικά το μωρό τους, επειδή δεν είναι μόνο τα κύτταρα που ωφελούνται αλλά και ο εγκέφαλός τους. Μία άλλη μελέτη του Νοσοκομείου Παίδων Nationwide στην Κολούμπια του Οχάιο, βρήκε ότι οι εκδηλώσεις αγάπης των γονιών έχουν αντίκτυπο στο πώς ο εγκέφαλος των μωρών αντιδρά σε ένα άγγιγμα.

Οπότε μαμάδες, δεν έχετε να κάνετε τίποτε άλλο από το να αγκαλιάζετε συνέχεια τα παιδιά σας!

tags:






tags: