Τι πρέπει να κάνετε όταν εκνευρίζεστε με τον σύντροφό σας;

Δημοσιεύθηκε στις

Τι πρέπει να κάνετε όταν εκνευρίζεστε με τον σύντροφό σας;

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνετε σε μια σχέση είναι να είστε "καλές" με το σύντροφό σας όταν συμβεί κάτι και νευριάσετε μαζί του. Είναι επίσης μια από τις πιο σημαντικές στιγμές για να δείξετε πόσο ευγενικές μπορεί να είστε.


Όπως έδειξε η έρευνα της Dr. Gottman, τα ζευγάρια που προσπαθούν να λύσουν την κάθε διαφωνία με επιχειρήματα είναι πιο πιθανό να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις συγκρούσεις, χωρίς να βλάψουν τη σχέση τους. Στην πραγματικότητα, σε αυτές τις στιγμές η Dr. Gottman μπορεί να προβλέψει την επιτυχία ή την αποτυχία της σχέσης με ακρίβεια άνω του 90%.

Σε μια συνέντευξή της στο περιοδικό "Atlantic", η Dr. Julie Gottman εξηγεί ότι "η καλοσύνη δε σημαίνει ότι δεν εκφράζουμε το θυμό μας, αλλά η καλοσύνη μάς πληροφορεί πώς επιλέγουμε να εκφράσουμε τον θυμό. Mπορείτε να εξηγήσετε στο σύντροφό σας γιατί είστε νευριασμένες και θυμωμένες και αυτό είναι το πιο φιλικό μονοπάτι".

 

Τι πρέπει να κάνετε όταν εκνευρίζεστε με τον σύντροφό σας;

 

Ο όρκος της καλοσύνης

Η καλοσύνη δεν είναι μόνο σημαντική ώστε να είναι πειστικό το επιχείρημά σας, αλλά αφορά την προσεκτική συμπεριφορά σας σε όλη τη σχέση σας. Όταν δημιουργούμε έναν δεσμό, οι περισσότεροι δίνουμε μια υπόσχεση ή έναν όρκο ότι θα είμαστε δίπλα στο σύντροφό μας και θα τον φροντίζουμε. Δίνουμε και μια ακόμη υπόσχεση: ότι θα είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας, γεμάτος ακεραιότητα και ελπίδα για ένα επιτυχημένο μέλλον.

Επομένως, με το να μην επιλέγετε να είστε καλή ή ευγενική σε μία διαφωνία, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με το σύντροφό σας. Άλλωστε, τέτοιες συμπεριφορές υπονομεύουν τις προσπάθειες για μεγαλύτερο δεσμό και οικειότητα με τον αγαπημένο σας.

Μια σχέση είναι η συντονισμένη προσπάθεια δύο ανθρώπων που εργάζονται με ενθουσιασμό για ένα κοινό όραμα. Παρά τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, οι σύντροφοι είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά τους.

Ενώ ένα ζευγάρι μεγαλώνει μαζί, δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν και οι δύο ως προσωπικότητες, να εξελιχθούν ως άτομα για να φέρνουν συνεχώς τον «καλύτερο εαυτό τους» στην επιφάνεια και στο σύντροφό τους.

 Η καλοσύνη γεννά καλοσύνη

Πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε μια συνήθεια καλοσύνης και ευγένειας στη σχέση σας;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρεις ισχυρές συμβουλές τις οποίες μπορείτε να ακολουθείτε από εδώ και στο εξής για να δυναμώσετε τη σχέση με το σύντροφό σας:

1. Κάντε καλές σκέψεις 

Κάνοντας θετικές σκέψεις για το σύντροφό σας θα διευκολύνει εσάς τις ίδιες να σκεφτείτε πιο θετικά  και να μιλάτε και να συμπεριφέρεστε θετικά σε αυτούς. Προκειμένου να αποκτήσετε τη συνήθεια να είστε ευγενικές, πρέπει να κάνετε τις σκέψεις σας πράξεις.

Θυμίστε στον εαυτό σας τα ωραία πράγματα που κάνει για εσάς ο σύντροφός σας κάθε μέρα.  Για παράδειγμα, θυμηθήκατε ότι εκείνος πέταξε τις σακούλες στον κάδο ανακύκλωσης ή επέστρεψε νωρίτερα από τη δουλειά του για να δειπνήσετε παρέα;

Όσο μικρή κι αν είναι η πράξη του, κάντε το συνήθεια να παρατηρείτε όσα καλά συμβαίνουν γύρω σας και σκεφτείτε πόσο χαρούμενη σας κάνουν αυτές οι ενέργειες. Και εννοείται ότι όλα αυτά τα καλά θα πρέπει να τα λέτε στο σύντροφό σας. Παρατηρώντας τα καλά χαρακτηριστικά του συντρόφου σας διατηρείτε και εσείς αυτό που ονομάζει Θετική Προοπτική ή Υπέρβαση Θετικού Αισθήματος η Dr. Gottman. Είναι μια αίσθηση ελπίδας και ευημερίας που προκύπτει από θετικές σκέψεις και θετικές αλληλεπιδράσεις.

 

Τι πρέπει να κάνετε όταν εκνευρίζεστε με τον σύντροφό σας;

 

2. Αποδεχτείτε την ευθύνη

Αναλάβετε την ευθύνη για την αξιολόγηση των συναισθημάτων σας πριν τα παρουσιάσετε στον σύντροφό σας. Ενώ ο θυμός και η απογοήτευση είναι φυσιολογικά συναισθήματα, η περαιτέρω εσωτερική σας διερεύνηση μπορεί να αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα αισθάνεστε ενοχλημένες ή λυπημένες για μια κατάσταση. Ίσως κατά την αντανάκλαση, διαπιστώνετε ότι στην πραγματικότητα αισθανθήκατε εγκαταλελειμμένες ή ότι τα όνειρά σας δεν αναγνωρίζονται. Η ικανότητά σας να εντοπίσετε με ακρίβεια τα συναισθήματά σας, θα σας βοηθήσει να τα μεταφέρετε με πιο ευγενικό τόνο στον αγαπημένο σας.

Ίσως να πιστεύετε ότι είναι πιο αυθεντικό να πείτε ακριβώς όσα σκέφτεστε εκείνη τη στιγμή χωρίς να φιλτράρετε τίποτα, αλλά υπολογίστε ότι από τη στιγμή που θα πληγωθεί θα είναι πιο δύσκολο για αυτόν να σας καταλάβει. Πάρτε λίγο το χρόνο σας για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας με έναν θεραπευτή ή με τον εαυτό σας. Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα γράφετε πώς αισθανθήκατε. Η επεξεργασία των συναισθημάτων σας μέσα από το γράψιμο βοηθάει συχνά να τακτοποιήσετε και να οργανώσετε τις σκέψεις σας.

3. Ας νικήσει η ελπίδα

Έχετε πίστη στη σχέση και στη δέσμευσή σας. Παρόλο που μπορεί να έχετε αλλεπάλληλα επιχειρήματα με τον σύντροφό σας, επικεντρωθείτε στη φιλία σας. Υπάρχουν ζευγάρια που θέλουν να «λύσουν» τα ζητήματά τους πρώτα προτού βγουν για ένα παγωτό ή χαλαρώσουν στο δείπνο. Δεν είναι δυνατόν να λυθούν προβλήματα με κάποιον με τον οποίο δεν θέλετε να συνεργαστείτε.

Τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν δραστηριότητες μαζί για να απολαύσουν την αγάπη τους. Είναι πολύ πιο εύκολο να συζητήσετε τα προβλήματα με τον καλύτερο φίλο σας παρά με τον "εχθρό σας". Μπορεί να καταβάλετε προσπάθεια για να οργανώσετε ένα date night, αλλά το να είστε κοντά και δεμένες με το σύντροφό σας είναι συνήθεια και οι συνήθειες πρέπει να ασκούνται συνειδητά και τακτικά.

Για παράδειγμα, ετοιμάστε του το πρωί γάλα με δημητριακά ή πηγαίνετε εσείς βόλτα το σκυλάκι σας.  Αναζητήστε μια ταινία που θα αρέσει και σε εκείνον για να τη δείτε μαζί το βράδυ. Μπορείτε ακόμα να του στείλετε ένα μήνυμα για κάτι που ανυπομονείτε να κάνετε αργότερα μαζί του.

Η καλοσύνη σάς επιτρέπει να ακούγεστε

Τελικά, η καλοσύνη σας εξυπηρετεί την έκφραση δύσκολων συναισθημάτων προσφέροντας στον σύντροφό σας την ικανότητα να σας ακούσει πραγματικά. Ακόμα κι αν είστε θυμωμένες, για να προσεγγίσετε αποτελεσματικά τον σύντροφό σας, πρέπει να είστε ευγενικές. Αν επιτρέπετε στο σύντροφό σας να είναι ανοικτός σε σας, είναι πιο πιθανό κι εκείνος να ακούσει την απογοήτευσή σας και να ανταποκριθεί με συμπόνια.

 

Τι πρέπει να κάνετε όταν εκνευρίζεστε με τον σύντροφό σας;

 

Η ευγένεια μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας

Το να είστε καλή και ευγενής είναι μια απόφαση. Ακριβώς όπως προσφέρουμε ένα χαμόγελο και κρατάμε την πόρτα ανοιχτή για έναν ξένο, πρέπει να θυμόμαστε να καλλιεργούμε αυτή τη συνήθεια στη σχέση μας, ανεξάρτητα από το πόσοι μήνες ή χρόνια έχουν περάσει.

 

Διαβάστε επίσης: Quiz: Εσείς με το σύντροφό σας, σε ποιον τύπο ζευγαριού ανήκετε; Κάντε το τεστ!

 

 

tags:






tags: