Μαθησιακές δυσκολίες: Χρήσιμες συμβουλές για να τις αναγνωρίζουμε νωρίς και να παρέμβουμε

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μαμά-δες βρέθηκε ο αναπτυξιολόγος και παιδίατρος Δημήτρης Δημητρίου για να μας δώσει συμβουλές προκειμένου να αναγνωρίσουμε τις μαθησιακές δυσκολίες και την δυσλεξία στα παιδιά μας και να ενεργήσουμε εγκαίρως. Στην αρχή αναφέρεται στην παρατηρητικότητα που χρειάζεται να δείξουμε από τον τρόπο που κρατάει το παιδί το κουτάλι του φαγητού ή το πως επιλέγει να μιλήσει.

από τη Βέρα Πάρδου


"Πρέπει να προσέχετε πριν καν πάει σχολείο, πριν καν εμφανιστούν οι μαθησιακές δυσκολίες. Παράδειγμα αποτελεί η κίνηση με το κουτάλι στους 18 μήνες ώστε στα 3 έτη να μπορεί να κρατάει μολύβι", τονίζει ενώ η Ζωή Κρονάκη συμπληρώνει τον κανόνα νούμερο 1 που προκύπτει από τα λεγόμενα: "Αφήνουμε το παιδί μας να φάει μόνο του και μπορούμε από εκεί κιόλας περίπου στους 18 μήνες με τον τρόπο που χειρίζεται το κουτάλι να αντιληφθούμε αν μετέπειτα μπορεί να εμφανίσει κάποια δυσκολία".

 

"Στο έτος περιμένουμε μια με δύο λέξεις και στους 18 μήνες να λέει το παιδί 4-5 λέξεις από τις οποίες κάποια να είναι ρήμα. Γιατί αν σου πει το θέλω ή έλα μπορεί να κολλήσει και ένα αντικείμενο, άρα υπάρχει προετοιμασία της πρότασης που θα έρθει περίπου στα 2 έτη" επισημαίνει για την ομιλία του παιδιού ενώ κάνει σαφές ότι θεωρεί το θηλασμό σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας.

Για να δείτε όλες τις πληροφορίες και τις συμβουλές δεν έχετε παρά να πατήσετε το παραπάνω βίντεο.