"Ζούσα με μερικές εκαντοντάδες θερμίδες την ημέρα"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

από την Αθηνά Π.

Ήμουν 16 χρονών, όταν αισθάνθηκα «χοντρή». Όλες οι άλλες φίλες μου συζητούσαν για δίαιτες και γυμναστικές κι έτσι ξεκίνησα να αθλούμαι εντατικά. Μόνο που η γυμναστική έγινε μια εμμονή. Άρχισα να ασκούμαι κάθε μέρα για 30 λεπτά και με τον καιρό άρχισα να αυξάνω εντατικά τις ώρες που έκανα γυμναστική.


Σκεφτόμουν πόσες θερμίδες θα έκαιγα με οποιαδήποτε κίνησή μου και αυτό ήταν το κίνητρο για να κάνω οτιδήποτε. Άρχισα να παραλείπω το πρωινό και να χάνω βάρος. Ο κόσμος άρχισε να το παρατηρεί και κάνοντάς μου θετικά σχόλια, κι ήλπιζα ότι με αυτό τον τρόπο θα γινόμουν δημοφιλής στο σχολείο. Έτσι έκανα ακόμη πιο πολλή γυμναστική, σταμάτησα να τρώω. Ζούσα με μερικές εκατοντάδες θερμίδες τη μέρα.

Τα τέσσερα κιλά που έχασα έγιναν δέκα και γυμναζόμουν πια πέντε με εφτά ώρες τη μέρα… Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ σε τίποτα εκτός από το πόσο είχα φάει, κι ένιωθα να είμαι ακόμα πιο πολύ εκτός ελέγχου από πριν. Ήμουν τόσο μόνη, δεν ένιωθα καμιά ασφάλεια και δεν είχα καθόλου τον έλεγχο της ζωής μου. Από τον Μάρτιο που ήμουν 60 κιλά, έφτασα τον Νοέμβριο να είμαι 35.  Η κατάσταση είχε ξεφύγει και οι γονείς μου αποφάσισαν να με στείλουν σε κλινική. Έμεινα τρεις μήνες εκεί. Φυσικά ήμουν οργισμένη  και μισούσα τους πάντες. Αποφάσισα να κάνω το δικό τους για να μπορέσω να βγω γρήγορα από εκεί που αισθανόμουν φυλακισμένη.

Καθώς ήμουν μέσα, έκανα εντατική ψυχοθεραπεία, ατομική και οικογενειακή. Έμαθα κάποια πράγματα, όμως όχι αρκετά για να λύσω το πρόβλημα. Οι ψυχοθεραπευτές προσπάθησαν να με βοηθήσουν να βγω από τη συμπεριφορά που είχα.

Βγήκα έξω κι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Χρειάστηκα πολύ χρόνο και κόπο και βοήθεια από τους γύρω μου. Η ανορεξία δεν ξεπερνιέται εύκολα… Πέντε χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι είμαι καλύτερα… Μιλάω σε άλλους για το πρόβλημα μου και προσπαθώ να βοηθήσω όσους θέλουν. Τότε στην κλινική ήταν μαζί μου κι άλλα παιδιά-αγόρια και κορίτσια. Λίγοι το ξεπεράσαμε …

Στην Ελλάδα

Η αύξηση των περιστατικών στην «ΑΝΑΣΑ» φαίνεται πως καθρεφτίζει και την κοινωνική πραγματικότητα σύμφωνα με κάποια επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα. Από το 2006 ως το 2011, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων, αντιμετώπισε περισσότερους από 180 εφήβους με διαταραχές πρόσληψης τροφής, οι οποίες είχαν επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Περίπου 25 παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και μερικά χρειάστηκε να διακόψουν για κάποιο διάστημα την παρακολούθηση του σχολείου τους. Η συχνότητα στα κορίτσια ήταν δεκαπλάσια έναντι των αγοριών, παρουσιάζοντας έξαρση σε δύο ηλικίες, στα 14 και 18 χρόνια. Το πρόβλημα παρατηρήθηκε κυρίως ανάμεσα στα ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, στις πολύ καλές μαθήτριες, στις αθλήτριες και στις πρωταθλήτριες.

ΑΝΑΣΑ
Διεύθυνση: Λ. Συγγρού 36-38, Αθήνα ΤΚ 11742

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ (3ος ΟΡΟΦΟΣ)
Τηλ.: 210-9212345, fax: 210-9234907,
e-mail: anasa08@anasa.com.gr

Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια και τις πληροφορίες που μας έδωσαν τους ειδικούς στην «ΑΝΑΣΑ», την πρόεδρο κα Ζέτα Δούκα και ειδικότερα την κα Μαρία Κούντζα, ψυχίατρο του Κέντρου Ημέρας «ΑΝΑΣΑ», καθώς και τη γραμματέα κα Ιωάννα Βλάχου.