Πασχαλινά κουλουράκια: Η παραδοσιακή χωριάτικη συνταγή

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας αποτελούν την κλασικότερη εκδοχή του πασχαλινού κουλουριού. Με πολλά αυγά, πολύ βούτυρο και μπόλικη αμμωνία, τα πασχαλινά κουλούρια γίνονται αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων (στα κρυφά τη Μεγάλη Εβδομάδα), στα φανερά από την Ανάσταση και μετά.

Είμαστε ήδη στη Μεγάλη Εβδομάδα και αν δεν έχετε φροντίσει να φτιάξετε νωρίς τα πασχαλινά κουλουράκια σας, σάς έχω την παραδοσιακή χωριάτικη συνταγή! Θυμάμαι ως παιδί, μια ημέρα ήταν αφιερωμένη ολόκληρη στα κουλουράκια, αφού η μαμά μου έφτιαχνε αρκετές δόσεις. Ξεκινούσε νωρίς, ζύμωνε και άφηνε τη ζύμη της να ξεκουραστεί. Έπειτα ξεκινούσαμε για τον φούρνο της γειτονιάς, διότι ήταν με ξύλα και θα ψήνονταν καλύτερα, αλλά και γιατί για την ποσότητα που είχε ετοιμάσει χρειαζόμασταν τις μεγάλες λαμαρίνες. Μαζί κι εγώ ως βοηθός, να πλάθω και να περιμένω το αποτέλεσμα. Η μαμά έριχνε και κλεφτές ματιές για να δει αν τα δικά της ήταν καλύτερα από της γειτόνισσες... Όμορφες εποχές, ρομαντικά φτιαγμένες. Τέλος πάντων, ας επιστρέψουμε στη συνταγή...

Εύκολη μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλει χρόνο και κόπο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε (1 δόση)

8 αυγά

1 κούπα βούτυρο

1 κούπα γάλα

600 γρ. ζάχαρη

1 φακελάκι αμμωνία

1 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

3-4 βανίλιες

1 1/2 κιλό αλεύρι

Τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και τη ζάχαρη και χτυπάμε στο μίξερ για περίπου δέκα λεπτά. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους (μπορούμε να τα χτυπήσουμε και μαζί για μεγαλύτερη ευκολία αλλά θα γίνουν λιγότερο αφράτα). Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ για να αφρατέψουν και να σχηματιστεί μαρέγκα. Ρίχνουμε τα αυγά στο μίγμα με το βούτυρο και χτυπάμε. Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και εν συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά.  Τελευταίο ρίχνουμε το γάλα και πάλι ανακατεύουμε. Αν θέλουμε αφήνουμε το μίξερ, και αρχίσουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι. Προσέχουμε να κρατήσουμε χαλαρή τη ζύμη (θα κολλάει στα χέρια). Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Στρώνουμε σ' ένα μεγάλο ταψί αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. (στους 180

Βάζουμε λάδι στα χέρια μας και πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά (εξαρτάται το χώμα που θέλουμε να έχουν).

Tips

  • Αν τα θέλετε πιο γλυκά προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμα
  • Αν θέλετε να τηρήσετε κατά γράμμα τη συνταγή, και για να γίνουν αφράτα, ρίξετε τους κρόκους στη ζύμη, αλλά χτυπήστε ξεχωριστά τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, και προσθέστε τα στη ζύμη σταδιακά.
  • Επίσης αν θέλετε, πριν τα βάλετε στο φούρνο, αλείφετε με κρόκο το πάνω μέρος του κουλουριού.
  • Σημειώστε ότι όσο μένει η ζύμη θα σφίγγει.

Καλή σας επιτυχία και καλό Πάσχα!