Παιδική Παχυσαρκία: Η Ελλάδα στη 2η θέση

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στον κόσμο στην παιδική παχυσαρκία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα το 21,9% των εφήβων στη χώρα μας  έχει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό. Το 27,8% των αγοριών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το 16,3% των κοριτσιών.

Η παχυσαρκία αφορά περισσότερα τα αγόρια από τα κορίτσια. Η πρόσφατη έρευνα κατέδειξε επίσης ότι τα παχύσαρκα παιδιά αισθάνονται ότι δεν είναι υγιή, ότι δεν έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση και γενικά δεν είναι ικανοποιημένα από τη ζωή τους. Τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα δηλώνουν από την πλευρά τους ότι είναι λιγότερο αποδεκτά από το περιβάλλον τους και περισσότερο εκτεθειμένα στον σχολικό εκφοβισμό.


Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί. Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, τα άστατα γεύματα, το γρήγορο φαγητό, αλλά και το σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει απομακρύνει γονείς και παιδιά από το οικογενειακό τραπέζι.

Ο ΕΦΕΤ έχει δώσει μια σειρά από διατροφικές συστάσεις και προτάσεις μεταξύ των οποίων είναι το καλό το πρωινό στο σπίτι, η κατανάλωση φρούτων, ψωμιού ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και αρκετής ποσότητας νερού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνητές του πανεπιστημίου του Κολοράντο δημιούργησαν ένα πρόγραμμα μαγειρικής για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου. Από την πειραματική εφαρμογή του προγράμματος "Μαγειρεύοντας με τα παιδιά", οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μάθημα της μαγειρικής είναι πολλαπλώς ωφέλιμο. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά της υγιεινής διατροφής και να ανακαλύψουν διατροφικούς θησαυρούς από διαφορετικές κουζίνες.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr