Πώς θα αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πώς θα αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες!Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

Είμαστε στην εποχή που αρχίζουμε να κολλάμε δίαιτες στο ψυγείο μας, να ψάχνουμε στα συρτάρια μας αυτή την δίαιτα που είχαμε κάνει πριν 4 χρόνια και θυμόμαστε ότι καλύτερες δεν είχαμε γίνει ποτέ, ρίχνουμε τον εγωισμό μας και ζητάμε από την συνάδελφό μας στο διπλανό γραφείο να μας δώσει την δίαιτα που κάνει και έχει χάσει τόσα κιλά. Η ερώτηση όμως κλειδί είναι; Θέλουμε να ακολουθήσουμε μια δίαιτα 4 εβδομάδων και να χάσουμε 5 κιλά τα όποια σύντομα θα ξαναπάρουμε ή θέλουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να μείνουμε στα κιλά που θέλουμε για πάντα;


Όταν ξεκινάμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες , το πρώτο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν ασχολούμαστε μόνο με το τι τρώμε αλλά πως το τρώμε. Μήπως πάντα βρίσκεστε στην θέση να πάρετε κάτι γρήγορο από τον δρόμο ενώ το στομάχι σας διαμαρτύρεται ώρα τώρα; ή ενώ δεν έχετε φάει τίποτα από το πρωί, το απόγευμα τρώτε μια τεράστια μερίδα φαγητού;

Ήρθε λοιπόν η ώρα για να κάνουμε επικοδομητικές αλλαγές τόσο στο τι τρώμε αλλά και πως το τρώμε. Ξεκινάμε λοιπόν με τους παρακάτω βασικούς κανόνες:

Να επιλέγουμε την σωστή ποσότητα φαγητού

Δεν χρειάζεται να μετράμε την ποσότητα του φαγητού που τρώμε βάση των θερμίδων που έχει αλλά βάση της διατροφικής του αξίας. Μην χάνετε επομένως χρόνο ζυγίζοντας τις μερίδες του φαγητού σας και ψάχνοντας τις θερμίδες σε πολύπλοκους καταλόγους. Η καλύτερη ζυγαριά είναι ῾τα χέρια σας για το στομάχι σας῾! Ο καθένας μας έχει ένα μοναδικό στομάχι όπως το δαχτυλικό μας αποτύπωμα. Αν ενώσετε τις δυο παλάμες σας μαζί κάνοντας ένα ῾μπολάκι῾θα έχετε έτοιμη την μερίδα του φαγητού που είναι για το δικό σας στομάχι, καθώς το μέγεθος που έχουν οι δυο σας παλάμες ενωμένες είναι σχεδόν ίδιο με το μέγεθος του στομαχιού σας. Μπορεί αρχικά αυτή η μερίδα να σας φαίνεται μικρή αλλά όταν την απλώσετε στο πιάτο σας θα δείτε ότι είναι ακριβώς ότι χρειαζόσαστε για να χορτάσετε. Επίσης ένας ακόμα εύκολος τρόπος για την αρχή είναι να χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα.
Θυμηθείτε ότι δεν κάνουμε δίαιτα αλλά αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες για πάντα!

Τρώμε συνειδητά

Πόσο συχνά βλέπετε πραγματικά το φαγητό που τρώτε; ή απλά το τρώτε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μπείτε σε μια συνάντηση ή γιατί έχετε αφήσει το στομάχι σας άδειο για ώρες; Μάλλον κάνετε και τα δυο! Καταλαβαίνουμε όλοι ότι με αυτό τον τρόπο το σώμα μας δεν προλαβαίνει να δώσει το κατάλληλο σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο άρα και την σωστή πέψη. Τα σώματά μας έχουν σχεδιαστεί με ένα υπέροχο μηχανισμό που ονομάζεται πνευμονογαστρικό νεύρο, που συνδέει το στομάχι με τον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον κορεσμό. Όταν τρώμε γρήγορα, χωρίς προσοχή, τα μηνύματα κορεσμού που στέλνει ο εγκέφαλός μας στο στομάχι περνάνε εντελώς απαρατήρητα, άρα δεν έχουμε κανένα σημάδι κορεσμού και απλά συνεχίζουμε να τρώμε μηχανικά.
Αυτός είναι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ένας από τους βασικούς λόγους που έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα παχυσαρκίας σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Αφιερώστε 15-20’ σε κάθε γεύμα σας!

Χρωματίστε το πιάτο σας

Πολλές φορές είναι αρκετά βαρετό και πολύπλοκο να πρέπει να υπολογίσουμε σε κάθε πιάτο μας το ποσοστό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων που πρέπει να περιέχει. Σας λέω απλά ότι δεν χρειάζεται, γιατί έχει φροντίσει η φύση για εμάς. Καμία τροφή από μόνη της, δεν μπορεί να προσφέρει όλες τις θρεπτικές αξίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η φύση άλλωστε, είναι η πρώτη που διδάσκει αυτόν τον κανόνα, δίνοντας στις τροφές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οσμή, χρώμα, γεύση, προκαλώντας μας να δοκιμάσουμε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Βάλτε στο πιάτο σας ένα ουράνιο τόξο για να πάρετε όσες περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χρειάζεται ο οργανισμός σας!

Και η συνταγή μας για ένα έντονα πορτοκαλί χυμό που θα τονώσει το ανοσοποιητικό μας!

Χυμός από 4 πορτοκάλια
Πώς θα αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες!

Υλικά
4 καρότα
1 κ.σ. σπόροι chia

Εκτέλεση
Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ και απολαμβάνουμε!