Μήπως να γίνω vegan;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μήπως να γίνω vegan;Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

 


Μετά το τέλος του Πάσχα, η νηστεία αλλά και το φαγητό μετά την Αναστάση αφήνουν πολλές από εμάς με την ερώτηση μήπως να γίνω Vegan? Κάποιες από εμάς τις μέρες της νηστείας είδαμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά να μην φάμε κρέας και γαλακτοκομικά και ταυτόχρονα νιώσαμε πολύ καλύτερα, γεμάτες ενέργεια αλλά και φοβερή λάμψη στο δέρμα μας. Και μερικές άλλες φάγαμε τόσο πολύ κρέας τις επόμενες μέρες που είμαστε συνέχεια φουσκωμένες και δεν αντέχουμε άλλο.
Το να είσαι χορτοφάγος είναι σίγουρα περισσότερο μια επιλογή τρόπου ζωής και μια φιλοσοφία παρά μια διατροφή. Ένας χορτοφάγος δεν τρώει τίποτα που είναι ζωικής προέλευσης. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν 3 κατηγορίες χορτοφάγων:
Xορτοφάγοι / βέγκαν: Αυτοί που αποκλείουν όλα τα είδη κρέατος και προϊόντων με βάση τα ζώα όπως το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά.
Λάκτο-χορτοφάγοι: Όσοι δεν καταναλώνουν κρέας, κοτόπουλο και ψάρι αλλά επιτρέπουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Λάκτο-όβο-χορτοφάγοι: Όσοι καταναλώνουν γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αλλά αποκλείουν όλα τα είδη κρέατος

Ας δούμε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά του να είσαι χορτοφάγος!

Μήπως να γίνω vegan;

Τα υπέρ του να είσαι χορτοφάγος

1. Είναι πιο υγιεινός τρόπος διατροφής
Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν σαφή δυνητικά οφέλη από μια χορτοφαγική διατροφή. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη βιταμίνης C είναι πολύ υψηλότερη καθώς και σε φυτικές ίνες αλλά και χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά αφού ως διατροφή δεν περιέχει κρέας το οποίο σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

2. Μας αδυνατίζει
Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο δείκτη BMI (είναι ο λόγος ύψους προς βάρος) από ό, τι οι κρεατοφάγοι που σημαίνει, πιο αδύνατοι. Βλέπετε, μια δίαιτα χωρίς κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιθανό να περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, Γνωρίζουμε επίσης ότι το λίπος περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από άλλες τροφές και έτσι οι χορτοφάγοι μπορεί να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στο σύνολο της ημέρας τους.

3. Είναι γευστικά πολύ πιο νόστιμη
Σε μια χορτοφαγική διατροφή έχουμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών, φρούτων και δημητριακών με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο νόστιμη και χρωματιστή!

4. Προλαμβάνει από πολλές ασθένειες
Για την προστασία από τη βλάβη των κυττάρων, τα αντιοξειδωτικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε το σώμα σας. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην προστασία του σώματός σας από τη δημιουργία κάποιων τύπων καρκίνου. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Τεχνολογία Τροφίμων τον Οκτώβριο του 2012 εξήγησε ότι οι φυτικές τροφές είτε ελαχιστοποιούν είτε εξαλείφουν πλήρως την γενετική προδιάθεση των ανθρώπων για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Τα κατά του να είσαι χορτοφάγος

1. Είναι δύσκολο να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη:
Οι περισσότεροι χορτοφάγοι αγωνίζονται με την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεϊνών. Ερευνητές από την Ιαπωνία και την Ιταλία ανέφεραν στο Journal of Agricultural Food Chemistry ότι οι χορτοφάγοι έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Έδειξαν ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη φυτική μορφή της βιταμίνης στο ίδιο ποσοστό. Και φυσικά υπάρχουν πολλές φυτικές πηγές πρωτείνης αλλά δεν είναι το ίδιο βιοαπορροφήσιμες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι χορτοφάγοι να έχουν ανάγκη από συμπληρώματα βιταμίνης Β12.

2. Μπορεί να είναι "βαριά σε υδατάνθρακες":
Η χορτοφαγική διατροφή βασίζεται κυρίως σε όσπρια, σπόρους, λαχανικά. Όπως έχετε μαντέψει, όλα αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν υδατάνθρακες. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με μια αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων αλλά αυτό μπορεί ορισμένες φορές να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Επίσης πολλοί, ιδίως στην αρχή μια τέτοιας διατροφής “φορτώνουν” πολύ τον οργανισμό τους με ζυμαρικά για να μπορέσουν να χορτάσουν άρα και πάλι έχουμε τον κίνδυνο των παραπανίσιων κιλών.

3. Δε είναι εύκολο να τρως έξω
Ορισμένες φορές το να είσαι χορτοφάγος και να βρεθείς με μια παρέα που προσπαθεί να αποφασίσει που θα πάει για φαγητό, δεν είναι εύκολο. Στην Ελλάδα παρόλο που η μεσογειακή διατροφή ευνοεί πολύ τις επιλογές της χορτοφαγίας είναι πολλές οι φορές που σε ένα εστιατόριο οι επιλογές είναι μόνο σαλάτα, κάποιο ορεκτικό και ζυμαρικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίζουμε την διατροφή μας αλλά την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων ανά γεύμα.

Αν τελικά αποφασίσετε να γίνετε χοροτφάγος θα πρέπει να ενημερωθείτε αρκετά καλά, αλλά και να αξιολογήσετε την ατομική κατάσταση της υγείας σας. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για όποια παραπάνω πληροφορία χρειαζόσαστε.