Παιδί Δίδυμος

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Έλλη Ντράκοβιτς

Η σχέση του με τους γονείς του ανάλογα με το ζώδιο τους.


Το εξωστρεφές, χαρούμενο, επικοινωνιακό μωράκι θα δείξει από την αρχή την αχόρταγη περιέργειά του για ότι κινείται γύρω του. Ανταποκρίνεται σ’ όλα τα  οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα με μεγάλη ζέση και επιχειρεί να επικοινωνήσει λεκτικά από πολύ νωρίς. Η επίδραση από το περιβάλλον είναι σημαντική όχι τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο σε διανοητικό. Πιθανό να μην νοιώθει άνετα με αγκαλιές που περιορίζουν το οπτικό του πεδίο και προτιμά μια επικοινωνία με τους γονείς και το περιβάλλον του περισσότερο λεκτική.

Χρειάζεται συνεχώς καινούρια ερεθίσματα, βαριέται πάρα πολύ την καθημερινότητα και γίνεται ευερέθιστο και δυστυχισμένο όταν τα στερείται Αλλάζει πολύ συχνά ενδιαφέροντα, για την ακρίβεια μπορεί να έχει ταυτόχρονα πολλά ενδιαφέροντα που μπορεί να είναι και αντιφατικά μεταξύ τους. Όταν του λείπουν τα ερεθίσματα πλάθει φανταστικούς κόσμους  που τείνει να τους θεωρήσει πραγματικούς. Έτσι μπορεί να καταφύγει στο ψέμα και στην αυταπάτη, αν και δεν το κάνει από πρόθεση αλλά σαν ένα διασκεδαστικό εγκεφαλικό παιχνίδι. Η μεγάλη διανοητική ένταση μπορεί να του προκαλεί και μεγάλη νευρικότητα. Εκεί θα πρέπει οι γονείς να είναι προσεκτικοί, από τη μία να τροφοδοτούν τα ενδιαφέροντά του από την άλλη να το ξεκουράζουν τηρώντας μια ρουτίνα κυρίως σε ότι αφορά τον ύπνου του. Να συζητούν μαζί του, όχι απλά να το αφήνουν να φλυαρεί και να του διαβάζουν ένα κατευναστικό παραμυθάκι.
Η ανάγκη του για γνώση και πληροφορία είναι κυρίως ποσοτική, τόσο, που πιθανό να μην προλαβαίνει να την αφομοιώσει έτσι συχνά καταλήγει να είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια  χωρίς βάθος και χωρίς να κατανοεί απόλυτα το περιεχόμενό τους. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από το μέρος των γονιών του στο να την κατευθύνουν ποιοτικά αλλά και στο να το βοηθήσουν να εμβαθύνει. Είναι για παράδειγμα το κοριτσάκι που ξεφυλλίζει κουτσομπολίστικα περιοδικά και η  ενέργειά του περιστρέφεται γύρω από χαζές πληροφορίες που επίσης επικοινωνεί στους άλλους.

Έχει μεγάλη ευφράδεια λόγου, θεωρείται από τα πολύ έξυπνα παιδιά του ζωδιακού Είναι πολύ καλό στην αφήγηση και στις ξένες γλώσσες τις οποίες μπορεί να μιλά με άψογη προφορά.  Οι σχολικές του επιδόσεις στις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου είναι αξιοσημείωτες, αβίαστες  χωρίς κόπο. Για τις πανεπιστημιακές του σπουδές χρειάζεται να εστιάσει περισσότερο στην ουσία , αν το μάθει αυτό  τότε προχωρεί πολύ καλά στις σπουδές του.

Δεν του αρέσει η μοναξιά γι’ αυτό μπορεί πολύ άνετα στο πιο ξένο περιβάλλον να σχετιστεί εύκολα μ’ άλλα παιδάκια ή και με μεγάλους, που απολαμβάνει τη συντροφιά τους όσο του παρέχουν ερεθίσματα.  Στις παρέες δεν θα είναι ο μπροστάρης ηγέτης αλλά αυτό που θα σκαρφιστεί την πιο έξυπνη φάρσα.  Έχει κάτι ανάλαφρο στην προσωπικότητά του, που κάνει την παρουσία του πολύ ανακουφιστική. Το περιβάλλον του χαίρεται  με το μικρό πανέξυπνο διδυμάκι, που μπορεί να έχει χιούμορ ή να μιμείται , να είναι ταλαντούχο στην ηθοποιία, να μεταφέρει ότι συμβαίνει στο σχολείο του  να είναι η χαρά της ζωής.

Η ενέργειά του μπορεί αποκτήσει εσωτερικότητα με την ενασχόληση με τέχνες όπως ο χορός (που είναι ιδανική άσκηση για το σωματότυπό του) και  το θεατρικό παιχνίδι που θα το βοηθήσει ν’ έρθει σ’ επαφή με τη συναισθηματική υπόσταση του ανθρώπου . Οι βόλτες στη φύση και σε ζωολογικούς κήπους όπου το μικρό εξερευνεί και παρατηρεί, το αποφορτίζουν αλλά και το βοηθούν να οργανώσει τη σκέψη του καθώς εστιάζει σε λεπτομέρειες.

Σχέσεις με γονείς

Γονείς που ανήκουν σε ζώδιο του αέρα
υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση στην επαφή μεταξύ τους. Έχουν κοινές ανησυχίες, κατανόηση και αλληλοεπίδραση σε θέματα διανοητικά. Αυτό που πρέπει να προσέξουν (οι Δίδυμοι και οι Υδροχόοι) είναι η έλλειψη συναισθήματος. Το συναίσθημα δεν είναι κάτι που απουσιάζει από τους ανθρώπους, αλλά κάποιοι είναι τόσο απόμακροι και εγκεφαλικοί που αδυνατούν να κατανοήσουν τόσο τις δικές τους συναισθηματικές ανάγκες όσο και των άλλων. Έτσι οι σχέσεις που δημιουργούν μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσες και η επικοινωνία να ρέει αβίαστα αλλά είναι μισές.

Με το Δίδυμο  υπάρχει κοινό πεδίο δράσης, εύκολη και ευχάριστη επικοινωνία, τα ερεθίσματα που χρειάζεται το παιδί του παρέχονται απλόχερα, υπάρχει μια ελαφρότητα διασκεδαστική. Πρέπει ο γονιός να βρει κάποια στοιχεία σταθερότητας και εκεί θα παίξει σημαντικό ρόλο η παρουσία  άλλου μέλους της οικογένειας.

Ο Ζυγός δημιουργεί ένα πολύ αρμονικό τόπο και τρόπο για διαβίωση και συνύπαρξη. Μπορεί να διδάξει στο μικρό του το μέτρο, το σεβασμό στους άλλους, και να εμπλουτίσει με την αισθητική του τα ενδιαφέροντα του μικρού Μαζί μπορεί να περνάνε υπέροχα, να συζητάνε ατέλειωτες ώρες  να γελάνε. Επειδή ο Ζυγός δύσκολα εκφράζει την άρνηση και πολλές φορές υποκύπτει σε αθώα ή όχι ψέματα από τακτ ή τακτική πρέπει να προσέξει τη στάση του απέναντι στο παιδί που κι αυτό έχει την τάση να ξεγλιστρά εφευρίσκοντας ψέματα.

Ο Υδροχόο  και το παιδί του περνάνε πολύ δημιουργικά το χρόνο τους μαζί, χωρίς πίεση και καταναγκασμούς. Η επικοινωνία τους είναι αβίαστη και ενδιαφέρουσα. Ο γονιός μπορεί να δώσει μια πιο ανθρωποκεντρική νότα στις αναζητήσεις του παιδιού, να του διδάξει τον αλτρουισμό και τη συνέπεια.

Γονείς που ανήκουν σε ζώδιο της φωτιάς.
Οι γονείς  που ανήκουν στα ζώδια της φωτιάς είναι εξαιρετικοί για τα διδυμάκια, ενθουσιώδης καθώς είναι ζεσταίνουν με το πάθος τους τον ψυχρό ορθολογισμό τους.

Ο Κριός είναι πολύ καλός γονιός για το Δίδυμο αν ελέγξει την επιθυμία του να είναι «πρώτο» το παιδί του. Το Διδυμάκι είναι γρήγορο σε διανοητικά θέματα, δεν το ενδιαφέρει να είναι «πρώτο», δεν έχει τέτοιου είδους φιλοδοξίες, το ενδιαφέρει να διασκεδάζει, να παίζει και να μαθαίνει. Κάθε εξαναγκασμός μπορεί να προκαλέσει νευρική ένταση στο Διδυμάκι.

Ο  Λέων καθώς είναι ένας περήφανος γονιός από τη μία χαίρεται ιδιαίτερα τη χαρισματική προσωπικότητα του παιδιού του από την άλλη θεωρεί καθήκον του να ελέγξει την τάση του παιδιού για ασυνέπεια. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από θεατρικό παιχνίδι όπου οι ρόλοι εναλλάσσονται. Έχοντας και οι δύο κλίση στη ηθοποιία μπορούν να περνάνε υπέροχα και δημιουργικά.

Ο Τοξότης μπορεί να βοηθήσει το μικρό του αναδείξει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του ζωδίου του, όπως και να ελέγξει τα μειονεκτήματά του.  Του μαθαίνει να είναι υπεύθυνο χωρίς όμως να του καταπιέζει την τάση του για  ελαφρότητα. Του δίνει απλόχερα τα ερεθίσματα που χρειάζεται  και τους προσθέτει μια πιο φιλοσοφική οπτική. Πολύ καλός συνδυασμός όταν ο γονιός είναι ώριμος, αλλιώς μπορεί να υπάρχει κίνδυνος κατασπατάλησης του δυναμικού του παιδιού σε χόμπι και ενδιαφέροντα που εναλλάσσονται  συνεχώς  χωρίς στην ουσία το παιδί να κερδίζει από την εμπειρία.
Γονείς που ανήκουν σε ζώδια του νερού.
Οι γονείς αυτοί νοιώθουν παράξενα με την «ανικανότητα» ή «αδιαφορία»  του παιδιού για στενές συναισθηματικές σχέσεις.  Μπορεί να νιώθουν ότι δεν εκπληρώνουν το γονικό τους ρόλο.
Επειδή όμως λειτουργούν διαισθητικά, συνήθως καταφέρνουν να του προσφέρουν ότι χρειάζεται άσχετα αν οι ίδιοι νοιώθουν αυτή την απόσταση ως δική τους ανεπάρκεια. Πρέπει να ξέρουν ότι οι υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις προκαλούν αμηχανία στο μικρό και η υπερπροστασία ενόχληση.  Επίσης καλό θα είναι να μην καταπιέζεται από την ανησυχία για διάφορους υπαρκτούς ή όχι κίνδυνους. Τους υπαρκτούς θα τους λάβει υπ’ όψιν του , τους φανταστικούς θα τους διακωμωδήσει.

Με τον Καρκίνο  πολύ πιθανό το διδυμάκι να νιώθει ασφυκτική την υπέρμετρη  προσκόλλησή του στο ρόλο του ως προστάτη και τροφό. Πρέπει να σεβαστεί την έμφυτη ανεξαρτησία του παιδιού, μην ευνουχίζει την περιέργεια του με σπαραξικάρδιες διδαχές , ανεξέλεγκτες συναισθηματικές αντιδράσεις και γκρίνια, που το απωθούν και το απομακρύνουν.  Οι σχέσεις θα είναι πιο λειτουργικές αν ο γονιός έχει  Ερμή ή Αφροδίτη στους Διδύμους ή αντίστοιχα το παιδί στον Καρκίνο.

Με το Σκορπιό μία περίεργη γονική σχέση.  Πρέπει  ο ενήλικας να προσπαθήσει πολύ για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσά τους.  Επειδή βιώνει τα συναισθήματα με σφοδρότητα , εσωτερικότητα και κάποια τάση μυστικιστική, δύσκολα δέχεται τη διάχυτη εξωστρεφή ενέργεια του παιδιού.  Αν ξεπεράσει την τάση του να είναι τα πράγματα όπως ακριβώς τα θέλει ο ίδιος, τότε οι σχέσεις τους θα είναι σε πιο ανώδυνες.

Με τους Ιχθύες τα πράγματα είναι πιο εύκολα, όχι γιατί υπάρχει συμβατότητα, αλλά από  την τάση του Ιχθύος να αποδέχεται και να διεισδύει πιο εύκολα σ’ αυτό που είναι διαφορετικό από τον ίδιο.  Αυτό που τον διαφοροποιεί από τους άλλους γονείς των ζωδίων του νερού, είναι η προσαρμοστικότητα και ο σεβασμός στις επιλογές του παιδιού, δεν επικρίνει , δεν καταπιέζει, δεν απαιτεί.

Γονείς που ανήκουν στα ζώδια της γης.

Ο συντηρητισμός είναι τροχοπέδη στην κατανόηση αυτού του παιδιού.  Από τις βασικές αρχές του κόσμου τους είναι η σχέση πράξης –αποτελέσματος. Δεν μπορούν να δουν μια δράση χωρίς ένα απτό αποτέλεσμα που να τη δικαιώνει. Π.χ. η εργασία σημαίνει επιβίωση για τον Ταύρος, κοινωνική χρησιμότητα για την Παρθένο, κοινωνική καταξίωση για τον Αιγόκερως, για το Δίδυμο μπορεί απλά να είναι ένα αναγκαίο κακό ή στην καλύτερη περίπτωση ένας χώρος μέσα από τον οποίο επικοινωνεί πληροφορίες και γνώσεις δηλαδή μία ευχαρίστηση για τον ίδιο.  Τα βαριά ζώδια της γης πιθανό να ενοχλούνται από τη φλυαρία του μικρού Δίδυμου, καθώς και από την ασυνέπεια των λόγων του.

Ο Ταύρος πρέπει να κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια  για να μην καταπιέσει την ανέμελη και αέρινη φύση του παιδιού. Εκεί που θέλει να επεμβαίνει  συμπληρωματικά ή ελεγκτικά καλό θα είναι να σκέφτεται το διχασμό που μπορεί να προκαλεί στο παιδί του. Η μητέρα Ταύρος είναι πιο δεκτική οπότε η σχέση θα είναι πιο εύκολη από τη σχέση που δημιουργείται από τον Ταύρο πατέρα με το γιο του.

Η Παρθένος μοιράζεται με το Διδυμάκι μία διανοητική ικανότητα διαφορετικής όμως ποιότητας. Η επικοινωνία τους μπορεί να είναι από καταπληκτική έως τόσο ασύνδετη που μπορεί να προκαλεί αλλεπάλληλες νευρικές κρίσεις. Καλό θα είναι η Παρθένος να αποφύγει να είναι επικριτική  με τον τρόπο σκέψης του παιδιού, την ανεμελιά  και την ασυνέπεια.  Το Διδυμάκι δεν είναι αντιδραστικό παιδί αν ο γονιός του συμπεριφέρεται με τρόπο που να μην αμφισβητεί τη διανοητική του ικανότητα. Οπότε θα μπορούσε η Παρθένος να διδάξει στο παιδί της τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να επιλέξει να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες και να το βοηθήσει να ξεδιαλύνει τους στόχους του.

Ο Αιγόκερος θα μάθει να εκτιμάει την ευχάριστη πλευρά της ζωής, αν έχει την εξυπνάδα να μην προσπαθήσει να μετατρέψει το  διδυμάκι του σε  ένα μικρομέγαλο σοφιστή. Ο Αιγόκερως έχει μια περίεργη αίσθηση του χιούμορ και το σπιρτόζο διδυμάκι ανταποκρίνεται. Δεν πρέπει του υποδεικνύει συνεχώς τις ευθύνες του, θα τις αποποιηθεί.