Παιδί- Κριός: τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μίας αρχηγικής προσωπικότητας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

                                                                                                           Από την Έλλη Ντράκοβιτς

Η σχέση με τους γονείς και η ανάλυση ανάλογα με το ζώδιο τους

ΠΑΙΔΙ ΚΡΙΟΣ

Από μωρό δείχνει την ζωηρή του φύση, διεκδικεί με ένταση να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Περιπατάει νωρίς, γενικά η σωματική του ανάπτυξη είναι γρήγορη, η σπιρτόζα ματιά του γεμάτη περιέργεια και ανυπομονησία. Δεν αγαπά τη ρουτίνα και η πιο δύσκολη στιγμή για τους γονείς είναι η ώρα του ύπνου. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή από μέρους τους και αρκετά μεγάλη προετοιμασία για να χαλαρώσει.
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του είναι η τρομερή ενεργητικότητα, και η επιθυμία του να ηγείται. Το αγοράκι είναι ένας μικρός πολεμιστής και το κοριτσάκι ένα αγοροκόριτσο, μια Αμαζόνα. Σε μια ομάδα παιδιών το κριαράκι είναι αυτό που θα προτείνει παιχνίδια και θα αναθέσει ρόλους στα άλλα παιδιά. Είναι παράτολμο, παρορμητικό, έχει αυτοπεποίθηση και θάρρος. Η τόλμη του μαζί με τη βιασύνη και την απροσεξία του συχνά είναι αιτίες για μικρά ή μεγαλύτερα ατυχήματα, καψίματα, κοψίματα κ.λ.π. Πρέπει να διδαχθεί τη σχέση πράξης και αποτελέσματος για να περιοριστούν οι πιθανότητες ατυχημάτων.
Ανεξάρτητο καθώς είναι, μπορεί να απασχολείται με τις ώρες μόνο του. Του αρκεί να έχει τον κατάλληλο χώρο που δεν θα περιορίζει τις κινήσεις του και παιχνίδια, κυρίως κατασκευές, που να του δίνουν τη δυνατότητα ν’ ανατρέψει, ν’ αλλάξει τη δομή τους κ.λ.π.  Το ενθουσιώδες ενδιαφέρον για κάποια δραστηριότητα γρήγορα  εξανεμίζεται για να δώσει στη θέση του κάποιο νέο ενδιαφέρον που κι αυτό με τη σειρά του θα το βαρεθεί.
Είναι από τα παιδιά του ζωδιακού που τσακώνονται περισσότερο, ιδιαίτερα τ’ αγοράκια. Ο μικρός οργίλος πάντα βρίσκει κάποιο λόγο για να αναμετρηθεί, όταν αμφισβητείται η αρχηγία του, όταν οι σύντροφοι του στο παιχνίδι δεν εκτελούν γρήγορα τις εντολές του, ή όταν ενοχλείται από την παθητικότητά τους. Μετά ξεθυμαίνει, ξεχνά και δεν κρατάει κακία ακόμα κι αν το βλάψουν.
Όταν υπάρχει δυσαρμονία στο σπίτι, ο μικρός Κριός εκδηλώνει επιθετικότητα.
Πρέπει οι γονείς να φροντίζουν να εκτονώνει την ενεργητικότητα του σε αθλητικές δραστηριότητες, η συσσωρευμένη ενέργεια του προκαλεί νευρικότητα. Να ενισχύσουν το συντροφικό παιχνίδι που βασίζεται σε συνεργασία. Να μάθει να σέβεται τους άλλους για να περιοριστεί η ενδεχόμενη αλαζονεία.

Σχέση με γονείς

Ο μικρός Κριός είτε αγόρι είτε κορίτσι ταυτίζεται περισσότερο με το πατρικό πρότυπο. Ένας πατέρας ισχυρός είναι πηγή έμπνευσης, θαυμασμού και περηφάνιας, ένας πατέρας αδύναμος αποδυναμώνει το πατρικό πρότυπο που θα αναζητηθεί είτε σε άλλα αρσενικά της οικογένειας, παππούς, θείος κ.λ.π. είτε σε κάποιον υπερ-ήρωα καρτούν, είτε στη μητέρα όταν αυτή διαθέτει ένα δυναμικό χαρακτήρα.

Επειδή είναι από φύση ανταγωνιστικό, καλό θα ήταν να μάθει τη συνεργασία βιωματικά.
Για μια μητέρα πολύ προστατευτική με διάφορες φανταστικούς ή πραγματικούς κινδύνους , ένα κριαράκι θα παίξει με τα νεύρα της, θα κρατάει τις αγωνίες της σε εγρήγορση. Το Κριαράκι που απεχθάνεται τις εντολές, τους κανόνες και τις συμβάσεις δεν πρόκειται ποτέ να ενδώσει ούτε σε απειλές ούτε σε εκφοβισμούς ούτε στο φιλότιμο.
Ο καλύτερος τρόπος για πειστεί να κάνει κάτι, είναι να του το  περάσει ο γονιός σαν πρόκληση.
Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να νοιώθει ότι το σέβονται, το αντιμετωπίζουν ισότιμα και κυρίως αναγνωρίζουν τις ικανότητές του.
Έχει μια απίστευτη ένταση όταν απαιτεί κάτι. Είναι το δίχρονο που αν δεν του αγοράσεις αυτό που θέλει μπορεί να γκρεμίσει τα ράφια του σουπερ μάρκετ. Μην ξεκινάτε μια μάχη από την οποία μόνο τα νεύρα σας θα βγουν νικημένα, ο καλύτερος τρόπος είναι πριν ακόμα εκδηλώσει την κρίση θυμού να του στρέψετε την προσοχή ή την επιθυμία σε κάτι άλλο που έτσι κι αλλιώς θα το παίρνατε.

Συνδυασμοί
Ευτυχείς συνυπάρξεις παιδιού Κριού με γονείς που ανήκουν στα ζώδια της φωτιάς (Κριό, Λέων, Τοξότης) καθώς μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό για τη ζωή. Πρέπει να προσέχουν την τάση τους πατρονάρουν τα παιδιά τους.
Με τον Κριό, υπάρχει η κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας αλλά και η πιθανότητα για καυγάδες που με προσεκτική  και ώριμη αντιμετώπιση θα μπορούσε ν’ αποφύγει ο ενήλικος Κριός.
Ο Λέων θα νοιώθει πολύ περήφανος με το μικρό του αντάρτη και μπορεί εύκολα να του διδάξει την επιμονή. Θα μπορούν να παίζουν ατελείωτες ώρες μαζί με δημιουργικό τρόπο.
Η χαρά της περιπέτειας το Κριαράκι με τον Τοξότη, ατελείωτες βόλτες, ποδηλατάδες και γέλια με ζώδια του αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος)

 

Ευτυχής επίσης σχέση με γονείς που ανήκουν στα ζώδια του αέρα.
Είναι οι πιο διασκεδαστικοί γονείς, χαίρονται πραγματικά να παίζουν με το παιδί τους και να σέβονται την ελευθερία και τη δική τους και των παιδιών τους. Τα επιτρέπουν ν΄ ανθίσουν χωρίς κατασταλτικές μεθόδους αλλά διδάσκοντάς τους μέσα από το παιχνίδι.
Ο Δίδυμος τροφοδοτεί το Κριαράκι του με διανοητική ενέργεια και του μαθαίνει να τη διοχετεύει δημιουργικά. Χαίρεται τη γρήγορη αντίληψη και τ’ αντανακλαστικά του μικρού του. Μαζί μπορεί να μιλάνε πολύ, να διαβάζουν πολύ και να γελάνε με τις ατάκες που ανταλλάσουν. Ιδανικοί ισότιμοι σύντροφοι.
Ο Ζυγός δύσκολα λέει όχι, ακόμα και αν το πει δεν είναι αρκετά πειστικός. Αυτή είναι η δυσκολία, να ισορροπήσει την ευχαρίστηση με την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων αρμονικής συμβίωσης στο σπίτι.  Ο Ζυγός σίγουρα θα βρει διπλωματικούς τρόπους  για να τους περάσει και το μικρό θα έχει την πρωτοβουλία στο παιχνίδι. Είναι μια διασκεδαστική σχέση με μεγάλη αλληλεπίδραση. Το Κριαράκι δεν βαριέται ποτέ με μια τέτοια μαμά. Ο Ζυγός μπαμπάς θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη σταθερότητα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του παιδιού.

Υδροχόος. Ένας ακόμα καλός συνδυασμός στον οποίο αναπνέουν και οι δύο , το παιδάκι γίνεται πιο γενναιόδωρο και ανεκτικό με τους άλλους. Το απρόσωπο σύμπαν του Υδροχόου παίρνει κάτι από τη θερμότητα και τον ενθουσιασμό του μικρού κριαριού.

Οι γονείς που ανήκουν στα ζώδια του νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες) βιώνουν τη μητρότητα και την πατρότητα σαν μια εξαιρετική συναισθηματική σύνδεση. Επειδή είναι πολύ δεκτικοί νοιώθουν τις ανάγκες των παιδιών τους με ένα τρόπο ενστικτώδη. Το Κριαράκι όμως δείχνει από νωρίς την τάση του για ανεξαρτησία. Αυτό μπορεί να φέρει τη μαμά κυρίως σε αμηχανία, αγωνιά ότι δεν εκπληρώνει αρκετά ικανοποιητικά το μητρικό ρόλο της.

Η μαμά Καρκίνος θα είναι πάντα υπερπροστατευτική και είναι τόσο επίμονη που μπορεί να κάμψει ακόμα και την τόλμη του μικρού Κριού. Έτσι η ίδια θα κοιμάται πιο ήσυχη και το Κριαράκι της θα το σκέφτεται πριν πηδήσει από τον μαντρότοιχο. Ο μπαμπάς Καρκίνος ελέγχει καλύτερα τα συναισθήματά του κάτι που αρέσει στο Κριαράκι γιατί του δίνει ελεύθερο πεδίο δράσης

.
Η μαμά Ιχθύες θα υποφέρει σιωπηλά την αγωνία που της προκαλεί η έλλειψη φόβου του μικρού της.  Αφού δοκιμάσει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που θα της προκύψουν από τον ανυπότακτο χαρακτήρα του παιδιού στο τέλος κάτι εμπνευσμένο θα βρει για να περάσουν καλά και οι δύο. Ο μπαμπάς Ιχθύς μάλλον θα χρειαστεί τη συνδρομή της συντρόφου του για να ενισχύσει τη θέση του μέσα στην οικογένεια.

Η πιο λειτουργική σχέση από αυτή την τριπλότητα είναι η σχέση του παιδιού Κριού με τον Σκορπιό που μοιράζονται την άρια ενέργεια.

Ο Σκορπιός θα πρέπει να διδάξει στο παιδί του, να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του αφού πρώτα ο ίδιος δώσει χώρο στο νέο πλάσμα της ζωή του.

Γενικά, με γονείς στα ζώδια του νερού, τα Κριαράκια δεν διακινδυνεύουν την πρωτοκαθεδρία τους και μπορεί να γίνουν πιο συναισθηματικά αρκεί να μη νοιώθουν αποπνικτικά από τα έντονα εκφρασμένα συναισθήματα.
Δύσκολες σχέσεις με γονείς που ανήκουν στα ζώδια της γης.
Τα ζώδια της γης προσεγγίζουν με ένα τρόπο ρεαλιστικό τη μητρότητα και ισορροπημένο. Δεν έχουν τρελές προσδοκίες και δεν εξιδανικεύουν ούτε το ρόλο τους αλλά ούτε και τις ιδιότητες του παιδιού τους. Στόχος τους είναι να τα προετοιμάσουν όσο γίνεται ν’ ανταπεξέλθουν αργότερα α’ αυτές τις αξίες που θεωρούν απαραίτητες για μια άνετη και αξιοπρεπή διαβίωση όπως η υλική και συναισθηματική ασφάλεια (Ταύρος), η επαγγελματική κατάρτιση - σπουδές (Παρθένος) και η κοινωνική καταξίωση (Αιγόκερως). Μπορεί να επιθυμήσουν να καταστείλουν την παρόρμηση του Κριαριού και να κατευθύνουν τη δράση του σε πιο πρακτικά θέματα. Το πάθος όμως αυτό των παιδιών είναι η δράση χωρίς συγκεκριμένη πρόθεση, η δράση για τη δράση, η δράση για τη χαρά της πρωτιάς.
Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, ιδιαίτερα στις σχέσεις με τους έφηβους που γίνονται καθαρά συγκρουσιακές. Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πρέπει να σέβονται την προσωπικότητα και την ελευθερία του μικρού Κριού έτσι ώστε να δημιουργήσουν μία σχέση που δεν θα διαρραγεί αργότερα στην εφηβεία.

Με τον Ταύρο είναι τελείως διαφορετικές φύσεις, υπάρχει μια διαφορά φάσης, γρήγορο το Κριαράκι, αργός και σταθερός ο Ταύρος. Επειδή όμως ο Ταύρος είναι δεκτικός καταλαβαίνει τις ανάγκες του παιδιού για ανάλλαγες και ακολουθεί όχι με πολλή ευχαρίστηση, αλλά το κάνει.  Επειδή είναι κοντινά ζώδια πιθανό να έχουν κοινό Ερμή ή Αφροδίτη. Εκεί η σχέση είναι πιο λειτουργική με μεγαλύτερη κατανόηση. Το Κριαράκι αν και είναι κυρίαρχο μαθαίνει την υπομονή.
Ο Ταύρος έχει την ικανότητα να κατευνάζει την νευρικότητα του παιδιού όταν έχει ξεπεράσει τα όρια.
Η Παρθένος δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις συνεχείς εναλλαγές ενδιαφερόντων του παιδιού, τα ατελείωτα παζλ,  ότι αφήνει στην μέση για να πιάσει κάτι άλλο. Προσπαθεί να του μάθει την αξία της λεπτομέρειας και της συγκέντρωσης συχνά χωρίς επιτυχία. Η κριτική είναι ότι χειρότερο μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη διαπαιδαγώγηση του μικρού Κριού.
Ο Αιγόκερως πρέπει να ξεβολευτεί από την πεπατημένη τους γνώριμους, συντηρητικούς και σοβαρούς τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει τα πράγματα. Ωστόσο έχει απεριόριστη υπομονή που τον βοηθάει να βρίσκει λύση στα δύσκολα  που θα του προκύψουν από την ανταρσία του μικρού κριαριού.  Μπορεί με κάνει κάποιες κοινές δραστηριότητες όπως μια βόλτα στο δάσος ή στο πάρκο. Η σχέση αγοριού με τη μητέρα Αιγόκερω είναι πιο ισορροπημένη από ότι με τον πατέρα που μπορεί να γίνει πολύ ανταγωνιστική, σαν μάχη μεταξύ των γενεών.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το All4mama.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο φρέσκα νέα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.