Παιδί Καρκίνος: πώς να μεγαλώσετε ένα τόσο συναισθηματικό"υδάτινο" παιδί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το καρκινάκι είναι ένα παιδί ευαίσθητο, συνεσταλμένο,  κυκλοθυμικό, διαισθητικό, με εξαιρετική φαντασία  και ιδιαίτερα συναισθηματικό.
Σ΄ όλη του τη ζωή με κάποιο τρόπο αποζητά την ασφάλεια  που απολάμβανε στην εμβρυακή του ηλικία.Οι δεσμοί του με την μητέρα την οικογένεια και την πρώιμη παιδική του ηλικία στην ουσία δεν διαρρηγνύονται ποτέ, απλά μετατίθενται σε άλλες εκφάνσεις της ενήλικης ζωής του π.χ. στην αγάπη του για την παράδοση και την ιστορία, την οικογένεια και την κοινότητα.

Οι τραυματικές του εμπειρίες δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν καθώς έχει ισχυρή μνήμη και εμμονή στο παρελθόν.


Οι γονείς λοιπόν και ιδιαίτερα η μητέρα ή το άτομο που αναλαμβάνει μητρικό ρόλο όταν απουσιάζει η μητέρα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να προσφέρουν στο μικρό καρκινάκι μία ζέστη φωλιά γεμάτη στοργή, φροντίδα και ασφάλεια.

Έχει μεγάλη ικανότητα να αντιλαμβάνεται διαισθητικά τα συναισθήματα στο περιβάλλον του, και αυτό κάνει πολύ δεκτικό και ευαίσθητο στις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν στα πρόσωπα που αγαπά, ένα διαζύγιο ή μια απώλεια μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο τραύμα.
Η προσκόλλησή του στα πρόσωπα με τα οποία συνδέεται είναι παροιμιώδης, τόσο που χάνει την αίσθηση διαχωρισμού του εαυτού από τον άλλο. Η δεκτικότητα, τον κάνει ένα μικρό χαμαιλέοντα.

Έχει μεγάλη ικανότητα αναγνώρισης των συναισθηματικών του αναγκών αλλά και των άλλων, παρότι δυσκολεύεται να τις εξωτερικεύσει κάτι που του προκαλεί αναστάτωση και νευρική διέγερση.

Όταν νιώθει ανασφάλεια γίνεται γκρινιάρικο και αποζητά την προσοχή επιστρατεύοντας με εκπληκτική  επινοητικότητα την ικανότητά του να χειρίζεται τα συναισθήματα των άλλων.

Η γκάμα του είναι μεγάλη, ξεκινά από την έκφραση «σιωπηλής δυστυχίας» έως την μεγαλύτερη έκρηξη θυμού που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα.  Είναι ένα κράμα αντιφατικών και ακραίων μερικές φορές  στοιχείων.

Από τη μία μπορεί να είναι ένα καταπληκτικό συνεργάσιμο, κοινωνικό, στοργικό, γενναιόδωρο, γλυκό παιδάκι και από την άλλη ιδιότροπο, ευέξαπτο και ανικανοποίητο.  Η διάθεση και η συμπεριφορά του εξαρτάται από το πόσο ασφαλές αισθάνεται.
Προσβάλλεται πολύ εύκολα από την κριτική και την επίπληξη και τότε κλείνεται στον εαυτό του .
Ένα καταθλιπτικό περιβάλλον είναι ότι πιο αναχαιτιστικό για την εξέλιξη του μικρού καρκίνου γιατί εκτός από θλίψη το γεμίζει με αισθήματα ενοχής.
Η μεγάλη του φαντασία από τη μία μπορεί να είναι πολύ δημιουργική από την άλλη μπορεί να ενισχύσει φοβίες  και αναστολές.

Το καρκινάκι χρειάζεται από τους γονείς, αμέριστη αγάπη στοργή και αποδοχή για να ξεδιπλώσει τα ψυχικά του χαρίσματα.  Επίσης είναι χρήσιμο οι γονείς να δείχνουν τις αδυναμίες τους, έτσι το βοηθούν να αντιμετωπίσει τις δικές του χωρίς ενοχές.
Είναι πολύ καλό στις διαπροσωπικές σχέσεις, ευχάριστο, δοτικό και επινοητικό στο παιχνίδι.  Όταν ο κύκλος διευρύνεται, τότε γίνεται ντροπαλό και συνεσταλμένο ώσπου να καταφέρει να δημιουργήσει μια πιο στενή σχέση με κάποιο μέλος της ομάδας, τότε εντάσσεται σ’ αυτήν.
Είναι το παιδί σβούρα που μόλις βγει έξω πιάνει από το χέρι τη μαμά και δεν το αφήνει ώσπου να επιστρέψει στο σπίτι
Σωματική δραστηριότητα που έχει σχέση με το υγρό στοιχείο, π.χ. κολύμβηση ή απλά μια βόλτα στην παραλία καταλαγιάζουν το άγχος και την ανησυχία του.  Το ίδιο και ένα ζωάκι μέσα στο σπίτι, που θα το φροντίζει το ίδιο το παιδί.
Πίσω όμως από την εύθραυστη όψη διαθέτει ένα εξαιρετικό ένστικτο επιβίωσης. Μαζί με την κάλυψη των ψυχικών αναγκών του, τη σωστή σχέση με τους γονείς  και την οξυμένη του διαίσθηση γίνεται ένα άτομο με εξαιρετικά υγιή συναισθηματική ευφυΐα.

Σχέσεις με γονείς

Με γονείς στα ζώδια του νερού υπάρχει ισχυρός συναισθηματικός δεσμός  μεταξύ τους και η επικοινωνία ρέει αβίαστα. Πρέπει να προσπαθούν οι γονείς να ελέγξουν την τάση τους για υποκειμενικότητα που προκύπτει από την κυριαρχία του συναισθήματος πάνω στη λογική ακόμα και σε θέματα καθαρά διανοητικά.

Με γονέα Καρκίνο η σχέση είναι πάρα πολύ στενή και ικανοποιητική τόσο που μπορεί να γίνει αποκλειστική.  Ιδιαίτερα οι μαμάδες πρέπει να επιτρέψουν στα παιδιά τους να μεγαλώσουν και να απογαλακτιστούν. Είναι θέμα ωριμότητας των γονέων πώς θα διαχειριστούν αυτή την ευτυχή συνύπαρξη. Σε περιόδους κρίσεις οι Καρκίνοι αποζητούν τόσο έντονα στηρίγματα, που μπορεί να εγκλωβίσουν τα παιδιά τους σε ρόλους που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους. Και αυτό γιατί τα καρκινάκια νιώθουν υπεύθυνα για την τύχη των γονέων τους, οπότε θέλοντας να φροντίσουν τον γονέα που «πάσχει» αντιστρέφουν τους ρόλους.

Με το Σκορπιό η ευτυχία βρίσκεται στα πολύ βαθιά και ακατάλυτα συναισθήματα που μοιράζονται. Η επικοινωνία τους πολλές φορές είναι διαισθητική. Πρέπει ο γονέας να διευρύνει τα επικοινωνιακά τους μέσα, σε ένα επίπεδο περισσότερο νοητικό και λεκτικό, έτσι θα το βοηθήσει να επικοινωνήσει και με άλλους ανθρώπους. Η ειλικρίνεια μερικές φορές εκφράζεται απότομα και σκληρά, το παιδί του αγαπάει την αλήθεια όμως χρειάζεται ένα τρόπο ήπιο και γλυκό που να μην το προσβάλει.

Με τους Ιχθύες είναι παρά πολύ ευτυχής και διαισθητική η σχέση. Το καρκινάκι μπορεί να αναδείξει τις πιο ανθρωπιστικές πλευρές του, αλληλεγγύη, συμπόνια, κατανόηση. Ταυτόχρονα  απολαμβάνουν μαζί την μαγεία της παιδικής ηλικίας, αγαπούν τη θάλασσα, τα παραμύθια, τις νεράιδες και τα ξωτικά. Ευτυχώς το καρκινάκι είναι ένα υπεύθυνο παιδάκι και όταν έρθει ο καιρός ν’ αναλάβει τις σχολικές του υποχρεώσεις θα το κάνει αγόγγυστα, και έτσι το πέρασμα από το θάμπος της φανταστικής ζωής περνάει ομαλά στην πιο ρεαλιστική της όψη.

Με γονείς στα ζώδια της γης είναι επίσης καλές οι σχέσεις. Ο πραγματισμός και η σταθερότητα των ζωδίων της γης δημιουργεί ένα προστατευτικό πλέγμα γύρω από το καρκινάκι που το βοηθά να αναπτυχθεί ψυχικά και σωματικά με αρμονία και ισορροπία.

Ο γονέας Ταύρος, είναι από τις ιδανικές περιπτώσεις για ένα καρκινάκι. Του παρέχει όση ασφάλεια και στοργή χρειάζεται, ένα ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον και κυρίως ηθική στήριξη και ενίσχυση της  αυτοπεποίθησής του.  Είναι και οι δύο ευτυχείς και παραδόξως απαγκιστρώνονται εύκολα και ομαλά ο ένας από τον άλλο, ίσως γιατί η σχέση τους είναι ολοκληρωμένη συναισθηματικά.

Ο Παρθένος  παρέχει  όλη τη φροντίδα που χρειάζεται αυτό το παιδί για να νιώθει ικανοποίηση.  Ταυτόχρονα μπορεί να το διδάξει να ελέγχει τις συναισθηματικές του εξάρσεις, να τις εκφράζει λεκτικά αλλά και να το βοηθήσει να βλέπει τα πράγματα πιο αντικειμενικά. Πρέπει όμως να επιστρατεύσει όλη την τρυφερότητα που μπορεί να κρύβει μέσα της για να είναι το παιδάκι εκτός από ισορροπημένο και ευτυχισμένο.

Η πειθαρχία του Αιγόκερω δεν τρομάζει το καρκινάκι αφού του δίνει την αίσθηση της περιχαρακωμένης ασφάλειας. Πρέπει ο γονέας να ενεργοποιεί το χιούμορ του για να παρασύρει στη χαρά το μικρό του. Καθώς υπάρχει πολικότητα, αλληλοσυμπληρώνονται και τα μικρό οικειοποιείται αρκετά από τα χαρακτηριστικά του Αιγόκερω. Εκεί ο γονέας θα πρέπει να προσέξει να μην προβάλει πάνω στο μικρό του τις δικές του προσδοκίες. Υπάρχει κίνδυνος το μικρό, πρόθυμο καθώς είναι να ευχαριστήσει το αγαπημένο του πρόσωπο, να αποποιηθεί τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες.

Με γονείς στα ζώδια του αέρα η σχέση δεν είναι εύκολη. Η ψυχρότητα των ζωδίων αυτών αφήνει ανικανοποίητη την ανάγκη του μικρού για πολύ στενό, τρυφερό οικογενειακό δεσμό. Οι γονείς συχνά αισθάνονται πιεσμένοι και απαυδισμένοι από την προσκόλληση του μικρού πάνω τους, ιδιαίτερα στη βρεφική ηλικία. Αργότερα, όταν μπορούν να επικοινωνούν λεκτικά, τους είναι πιο εύκολο, αρκεί να του διδάξουν να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Όσο περισσότερη παρέα κάνουν τόσο πιο εύκολη είναι η επικοινωνία τους. Χρειάζεται λοιπόν να περνούν αρκετό δημιουργικό χρόνο μαζί.

Ο Δίδυμος είναι τελείως αμήχανος μπροστά στη «βουβή δυστυχία» με την οποία που εκφράζει τη δυσαρέσκειά του το καρκινάκι. Γι’ αυτόν ότι δε λέγεται απλά δεν υπάρχει. Στο καρκινάκι μπορεί ν’ αρέσει η ευθυμία του γονέα αλλά νιώθει πολύ μετέωρο συναισθηματικά. Η ευμετάβλητη φύση του Διδύμου πυροδοτεί την κυκλοθυμική διάθεση του μικρού του.  Είναι μια σχέση προβληματική, εκτός αν υπάρχουν κοινοί πλανήτες η Αφροδίτη ή ο Ερμής στους διδύμους ή στον Καρκίνο, σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν σημεία επαφής και κατανόησης. Γενικά είναι πιο δύσκολο για  ένα καρκινάκι να ανήκει η μαμά του στο ζώδιο των Διδύμων από ότι ο μπαμπάς. Είναι περισσότερο προσκολλημένο με το μητρικό πρότυπο και κυρίως από αυτό έχει την ανάγκη να καλύπτεται συναισθηματικά. Ένας πατέρας Δίδυμος μπορεί να είναι ευχάριστος και διασκεδαστικός για το μικρό του καρκινάκι.

Με το Ζυγό τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Ο Ζυγός προσφέρει ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον και ανταποκρίνεται από ένστικτο στις ανάγκες του νηπίου. Αργότερα, ο κοινωνικός Ζυγός ίσως να νιώθει περίεργα με ένα ντροπαλό παιδάκι κρεμασμένο από τη φούστα ή το παντελόνι του στις εξόδους. Δεν πρέπει να ανησυχεί, το παιδάκι του κοινωνικοποιείται μέσα από πιο κλειστές και προσωπικές σχέσεις οι οποίες εκτός από ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Πολύ συχνά ένα καρκινάκι έχει τον ίδιο κολλητό φίλο για πάντα.

Ο Υδροχόος θα προσπαθήσει από νωρίς να ανεξαρτητοποιήσει το παιδί του. Αυτή είναι μια επώδυνη διαδικασία για το μικρό που μπορεί να του δημιουργήσει τραύμα. Θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης που να εκδηλώνεται αβίαστα, αλλιώς θα υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα ψυχικής ισορροπίας στο παιδάκι που μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους, από χαμηλή αυτοεκτίμηση έως κυνισμό και σκληρότητα.

Οι γονείς στα ζώδια της φωτιάς με τον ενθουσιασμό τους μπορούν να γίνουν εμψυχωτές αυτού του ιδιαίτερου παιδιού, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή του, να τονώσουν το ηθικό του και να καλλιεργήσουν την πιο δυναμική και πολύτιμη ιδιότητα του χαρακτήρα τους, που είναι ένα υγιές ένστικτο επιβίωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση η αποδοχή της ιδιαίτερης ευαισθησίας του.

Η εγωκεντρική ανεξάρτητη φύση του Κριού δυσκολεύεται να κατανοήσει την ευαισθησία και το ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο  του παιδιού με την οικογένεια και το περιβάλλον του. Ο ίδιος αγαπάει τις προκλήσεις και ίσως τις χρησιμοποιήσει ως παιδαγωγικό μέσο για να κινητοποιήσει το κρυφό δυναμικό  του παιδιού με σκοπό να ξεπεράσει τις αναστολές και τη διστακτικότητά του. Αυτό όμως αν γίνει απρόσεκτα μπορεί να του δημιουργήσει μεγάλο άγχος και αγωνία. Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι έχει πιεστεί πολύ και δηλώνει από τη μία αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του γονέα και από την άλλη επιθυμία να καταφύγει στη θαλπωρή της βρεφικής ηλικίας. Ο Κριός δεν πρέπει να απαξιώνει τις φοβίες του παιδιού αλλά να το καθησυχάζει με αγάπη κατανόηση και λεπτό ανατρεπτικό χιούμορ.

Ο Λέων λατρεύει το παιδί του και το δείχνει με κάθε τρόπο, συνήθως εκθειάζοντας τα χαρίσματά του  και προσφέροντάς του γενναιόδωρα χρόνο και υλικά αγαθά. Πρέπει να ελέγξει την τάση του για πατρονάρισμα και ν’ αφήνει ελεύθερο το παιδί να κάνει τις επιλογές του.
Η γκρίνια και το παράπονο τον φέρνουν σε αμηχανία, πρέπει να μάθει να αφουγκράζεται και ν’ ανταποκρίνεται στις μεταπτώσεις στη διάθεση του παιδιού. Το καρκινάκι αισθάνεται ασφάλεια μαζί του και αποδοχή, έτσι η στενή τους σχέση το βοηθάει να δυναμώσει εσωτερικά και να γίνει πιο ανεξάρτητο.

Ο Τοξότης  προσφέρει ένα χαρούμενο σπιτικό και συνεχώς νέα ερεθίσματα στο μικρό του.  Η αισιόδοξη πλευρά του Τοξότη βοηθά το καρκινάκι να ξεφεύγει από την βαρύθυμη διάθεση με την οποία αντιμετωπίζει τις μικρές του «δυστυχίες» ή τις μεγάλες του ανησυχίες. Μπορεί να είναι ένα ευτυχισμένο παιδί που βρίσκει ασφαλή και τον κόσμο έξω από το σπίτι του αρκεί να απολαμβάνει την  αφοσίωση των δικών του, ιδιαίτερα της μαμάς.