Παιδί Ταύρος: Τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού που πατάει γερά στη γη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το ταυράκι είναι ένα χαδιάρικο και τρυφερό παιδί, ευτυχισμένο σε οικείο, σταθερό  και αρμονικό περιβάλλον. Αγαπάει τις αγκαλιές και τα φιλιά, τις όμορφες μυρωδιές, τη μουσική, τα χρώματα.

Από την 'Ελλη Ντράκοβιτς

Έχει δυνατή σωματική διάπλαση, καλή υγεία, οξυμένες οι αισθήσεις της γεύσης και της αφής. Ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του με τις αισθήσεις του, μυρίζει, χαϊδεύει, γεύεται τα αντικείμενα με πάθος και προσήλωση.  Θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε κάτι απτό που μπορεί εύκολα να προσεγγίσει και να κατακτήσει παρά σε κάτι μακρινό και δύσκολα προσεγγίσιμο όσο εντυπωσιακό και θελκτικό να είναι.
Συνδέεται με τους παππούδες και με όλους όσοι μπορούν να του προσφέρουν αγκαλιές και λιχουδιές. Αγαπάει το φαγητό και τις γεύσεις αν και έχει την τάση μονοφαγίας όταν είναι πολύ μικρό. Πρέπει η διατροφή του να είναι υγιεινή γιατί μπορεί να παρουσιάζει χαμηλό μεταβολισμό και προβλήματα βάρους.
‘Έχει τεράστια αποθέματα υπομονής και επιμονής, δεν εγκαταλείπει τίποτα αν δεν το ολοκληρώσει, και επειδή ο τρόπος που επεξεργάζεται τα δεδομένα του είναι κάπως αργός, αυτό πολλές φορές εκλαμβάνεται σαν αδυναμία από γονείς βιαστικούς και πολυπράγμονες.  Όμως παρά τη βραδύτητα, το μυαλό του λειτουργεί με αξιοθαύμαστη αξιοπιστία.
Όταν κατανοήσει κάτι, είναι σε βάθος και για πάντα, χωρίς κενά και αμφιταλαντεύσεις.
Σε συνθήκες πίεσης  χάνει τις δεξιότητές του,  γίνεται άτολμο, αμήχανο ή εκνευριστικά αργό, ώσπου να κάνει επανεκκίνηση αφού αυτοπαρηγορηθεί ή παρακινηθεί με το σωστό τρόπο. Ενδεδειγμένος  τρόπος είναι η έμφαση στην αναγκαιότητα και χρησιμότητα αυτού που περιμένουμε από το παιδί να κάνει. Η ευγενική και τρυφερή προσέγγιση μπορεί να κάμψει τις κρίσεις πείσματος  και η συζήτηση σε  λογική βάση μπορεί να το μάθει αν αποδέχεται και να σέβεται την ύπαρξη αντίθετων απόψεων.
Γενικά δεν είναι από τα δύσκολα ατίθασα παιδιά, όσο πιο ικανοποιημένες είναι οι συναισθηματικής και υλικές ανάγκες του τόσο πιο εύκολα  αναδεικνύει τις θετικές πλευρές του χαρακτήρα του. Είναι προστατευτικό και πιστό με τους φίλους , αγαπητό στο σχολείο και στο περιβάλλον του.
Η κτητικότητα  είναι από τα κύρια μειονεκτήματά του. Είναι κάτι που συνδέεται με την αγάπη του προς την ύλη και τη δυσκολία στις αλλαγές.  Γνωρίζω παιδάκι που δεν ήθελε να του αλλάζουν την πάνα όταν έκανε «κακά» γιατί ήταν «δικά του». Ο αποχωρισμός από το σπίτι για τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, πρέπει να έχει προετοιμαστεί συστηματικά ώστε να επέλθουν οι αλλαγές σταδιακά. Καλό θα είναι να έχει επισκεφτεί αρκετές φορές το χώρο για να εξοικειωθεί. Όταν συνηθίσει θα τον κάνει δικό του.
Άλλος κίνδυνος είναι η οκνηρία. Πρέπει να παροτρύνεται σε σωματική δραστηριότητα που συνδυάζει απόλαυση και αισθητική ικανοποίηση. Μία βόλτα στην εξοχή ή σ’ ένα μουσείο παιδικής τέχνης ή σ’ ένα εργαστήρι χειροτεχνίας είναι μέσα στις δραστηριότητες που μπορεί να το κάνουν χαρούμενο και να κεντρίσουν τη δημιουργική του φαντασία. Επίσης θα είναι ευτυχισμένο με την κολύμβηση. Αγαπάει τις κατασκευές, την πλαστελίνη, τον πυλό, τη ζωγραφική, τη μουσική.
Οι γονείς πρέπει να σεβαστούν τους ρυθμούς του και να δημιουργούν μικρές νησίδες για απρόοπτα και εκπλήξεις που όμως να μην διαταράσσουν την ασφάλεια που του προσφέρει η ρουτίνα, για να έχει αργότερα τη δυνατότητα για ένα τρόπο ζωής πιο ανοιχτό  σε προκλήσεις.

 

Σχέση με γονείς

Με τα ζώδια του νερού.

Γενικά με τα ζώδια του νερού, υπάρχει μεγάλη συναισθηματική σύνδεση καθώς ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές ανάγκες αλλήλων. Οι γονείς στα ζώδια του νερού είναι πολύ αφοσιωμένοι στα παιδιά τους,  θα πρέπει λοιπόν να είναι προσεκτικοί όταν αποκτούν και άλλο παιδί για να μην νιώσει παραγκωνισμένο το μικρό ταυράκι. Θα πρέπει να το ενθαρρύνουν να εκφράσει και να απενοχοποιήσει τα συναισθήματά του που είναι ένα μίγμα δυσαρέσκειας για τις συνθήκες του σπιτιού που άλλαξαν και συναισθηματικής ανασφάλειας που του προκαλεί ο περικομμένος  χρόνος φροντίδας. Αν συνεχίσει να παίρνει το μερίδιό του σε στοργή θα γίνει ένα γλυκό και προστατευτικό αδελφάκι.
Με τον Καρκίνο τυλιγμένοι στο κουκούλι της ευδαιμονίας , το ταυράκι έχει όλη την αποδοχή και ασφάλεια που χρειάζεται για ν’ αναπτυχθεί . Είναι ικανοί και οι δύο να δημιουργούν πολύ κλειστές έως και ασφυκτικές σχέσεις. Πρέπει ο γονέας να ξεπεράσει τον εαυτό του και να διδάξει στο μικρό του να μοιράζεται τα συναισθήματά του και με άλλους ανθρώπους .
Με το Σκορπιό υπάρχει μεγάλος ψυχικός δεσμός αλλά και συγκρούσεις.   Είναι και οι δύο ισχυρογνώμονες και ανυποχώρητοι, ο σκορπιός απαιτεί να γίνονται τα πράγματα όπως ακριβώς θέλει, το ταυράκι εκνευρίζεται γιατί το βρίσκει πιεστικό. Δυσκολίες μπορεί να προκύψουν στη εφηβεία, αν και το ταυράκι δεν είναι από τα παιδιά που θα περάσουν άγρια εφηβεία, του αρκεί να έχει μία ικανοποιητική ερωτική  ζωή και η ενέργειά του θα κατευθύνεται σ’ αυτό τον τομέα.
Ιχθύες. Πολύ καλός συνδυασμός,  θα μπορούσε να γίνει ο Ιχθύς το νερό στον πυλό του ταύρου. Αφήνει το παιδί του να εξελίχθη αρμονικά, και αφού το ταυράκι δεν έχει πρόβλημα πειθαρχίας ο γονέας δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί με κάτι που έτσι κι αλλιώς τον δυσκολεύει. Μπορεί να μοιράζονται την κοινή τους ανάγκη για μουσική, ομορφιά κ.λ.π.
Με ζώδια της γης.

Υπάρχει αρμονία αλλά και ο κίνδυνος  να ενισχυθούν οι συντηρητικές πλευρές της οικογενειακής ζωής, λίγο βαρετές χωρίς φρεσκάδα.

Ταύρος . Η χαρά της ευδαιμονίας. Τους ικανοποιούν οι  καλλιτεχνικές δραστηριότητες που μπορεί πολύ ευχάριστα να μοιράζονται αλλά γονιός θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του  για να μην εγκλωβιστούν σ’ ένα σπίτι γεμάτο θαλπωρή. Καλό θα είναι να κάνουν εκδρομές στη φύση ή βόλτες στις όμορφες και  ήσυχες γωνιές της πόλης. Τα πολύβουα  μέρη τους προκαλούν εκνευρισμό και δυσαρέσκεια.

Η Παρθένος  επικοινωνεί πολύ καλά σε πρακτικό επίπεδο με το ταυράκι, πρέπει όμως να μάθει να μην είναι κριτική απέναντί του και να μην χάνεται σε λεπτομέρειες και αναλύσεις. Το ταυράκι είναι λακωνικό στο λόγο του, όταν η παρθένος ψάχνει για επιμέρους νοήματα ή διευκρινήσεις το μικρό μπερδεύεται, του είναι δύσκολο να διασπάσει τη σκέψη του σε μικρά κομμάτια και να τα ξανασυνθέσει.

Ο Αιγόκερως θα είναι ικανοποιημένος με τη σταθερότητα, την πρόοδο και την επιμονή του παιδιού του καθώς και από την εικόνα του στην κοινωνία , πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να δείχνει την τρυφερή του πλευρά στο παιδί. Αν ο γονιός είναι χαλαρός μπορούν να περνάνε πολύ όμορφα μεταξύ τους ανταλλάσοντας χιουμοριστικές ατάκες.

Με τα ζώδια της φωτιάς.

Το ταυράκι είναι ένα γλυκό παιδί χαμηλού προφίλ, ντροπαλό απέναντι σε ανθρώπους και περιβάλλον που δεν γνωρίζει καλά. Αυτό μπορεί να απογοητεύει στους γονείς που ανήκουν σε ζώδια της φωτιάς, καθώς προτιμούν ένα παιδί προέκταση του δυναμικού (κριός), ξεχωριστού (λέων) και πληθωρικού (τοξότης) τους εαυτού.  Το ταυράκι θα διεκδικήσει τη θέση του στον κόσμο, αργά, σταθερά και ουσιαστικά ως προέκταση της ανάγκης του για δημιουργία είτε σε υλικό επίπεδο είτε σε συναισθηματικό.
Ο εγωκεντρισμός, η σκληρότητα και ο αυταρχισμός που μπορεί να δείξει, πιθανότατα είναι το αποτέλεσμα της ασυνείδητης αντίδρασής του απέναντι σε ένα γονέα επικριτικό και  ανικανοποίητο. Το ταυράκι μπορεί να συνδέεται με την ύλη αλλά έχει ένα φοβερό ένστικτο ραντάρ που πιάνει τις καλυμμένες συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων. Μία απόρριψη, έστω καλυμμένη, μπορεί να το πληγώσει τόσο που να  διαμορφώσει όλη του τη συμπεριφορά.

Ο Κριός θα πρέπει να μάθει να είναι υπομονετικός με τους ρυθμούς του παιδιού του που τους θεωρεί πολύ βραδυφλεγείς. Αν είναι αρκετά δεκτικός  θα βοηθήσει το ταυράκι να ξεκολλήσει από την εστία και να είναι πιο τολμηρό.  Για τον  πατέρα κριό είναι πιο εύκολη η συνύπαρξη με το ταυράκι κοριτσάκι του από ότι με το αγοράκι, αφού η γλυκύτητα  της μικρής κατευνάζει τις προσδοκίες του για  πρωτιές και δράση. Με το αγοράκι του θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, να μην το πιέζει, γιατί αν πεισμώσει θα κινηθεί στην αντίθετη ακόμα κι από αυτή που επιθυμεί το ίδιο.

Ο Λέων, θα είναι ευχαριστημένος με την ομορφιά του μικρού του, τους συνδέει η σταθερότητα και η αγάπη για την καλοπέραση, το μικρό ταυράκι όμως δεν χρειάζεται πολλά δώρα και πολυτέλειες για να είναι ευτυχισμένο, του αρκούν τα απλά όμορφα αντικείμενα με τα οποία μπορεί να πραγματοποιεί τα  κατασκευαστικά του οράματα.  Ο Λέων μπορεί να του μάθει να είναι γενναιόδωρο  και να μοιράζεται τα πράγματά του.
Ο Τοξότης  πρέπει να διαχειριστεί την προσκόλληση του μικρού ταύρου πάνω του αλλά και σε υλικά πράγματα, πχ. στην αγαπημένη κουβέρτα του ή στο αγαπημένη του παιχνίδι.
Ο Τοξότης μπορεί να κινήσει την περιέργεια του μικρού σε θέματα φυσικής , ζωολογίας και περιβάλλοντος, το ταυράκι μπορεί να δώσει την πιο σταθερή και γόνιμη συναισθηματική εμπειρία. Ο Τοξότης μπορεί να του διδάξει την ελευθερία χωρίς να του στερήσει, όσο είναι πολύ μικρό, την σωματική επαφή και ασφάλεια που χρειάζεται και να το βοηθήσει να πλατύνει τους ορίζοντές του.
Επειδή είναι ένας ενθουσιώδης και πολύ ευχάριστος γονιός μπορεί να ενθαρρύνει το μικρό του  να ζήσει μια ζωή πιο πλούσια σε εμπειρίες, ταξίδια, αγάπη για τα βιβλία κ.λ.π.
Με τα ζώδια του αέρα

Το ενδιαφέρον και η φροντίδα προς τα παιδιά τους εκφράζεται περισσότερο με διανοητικό παρά με συναισθηματικό τρόπο. Δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην λεκτική παρά στη επικοινωνία της αφής. Μπορεί να προσφέρουν ένα πλήθος διανοητικών ερεθισμάτων στα παιδιά τους αλλά είναι λίγο αποστασιοποιημένοι σε σχέση με τις ανάγκες των μικρών ταύρων για σωματική επαφή, αγκαλιές και χάδια, έτσι το παιδί  μπορεί να νιώθει αποκομμένο και στερημένο. Πρέπει  οι γονείς να βγάζουν περισσότερη τρυφερότητα στα ταυράκια τους και ιδιαίτερα οι Υδροχόοι που έχουν την τάση να είναι απόμακροι και απρόσωποι.

Οι Δίδυμοι καθαρά επικοινωνιακοί τύποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν την εσωστρεφή φύση των ταύρων. Η ανάγκη τους για συνεχείς αλλαγές μπορεί να  διαταράσσει την ισορροπία  του μικρού που έχει ανάγκη από  σταθερότητα και ρουτίνα, προκαλώντας του αναστάτωση και εκνευρισμό. Ο γονιός όμως μπορεί να δώσει μια νότα ελαφρότητας στο σοβαρό και μετρημένο ταυράκι. Οι σχέσεις θα είναι πιο αρμονικές αν ο Ερμής ή η Αφροδίτη του γονέα είναι στον ταύρο ή του παιδιού στους Διδύμους.

Οι σχέσεις  με το Ζυγό είναι πιο εύκολη.  Μοιράζονται την ίδια ανάγκη για  ηρεμία και ισορροπία.
Ο Ζυγός είναι ευχαριστημένος με τον καλό χαρακτήρα και τους καλούς τρόπους του παιδιού και δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην κοινωνική αποδοχή. Ο Ζυγός είναι λίγο ασταθής και αναποφάσιστος, αυτό μπορεί να κάνει το ταυράκι να νοιώθει κάποια ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο γονιό ιδιαίτερα όταν αυτός αναιρεί τις υποσχέσεις του.

Ο Υδροχόος  θα πρέπει να μάθει να αγκαλιάζει το μωρό του και ν’ αφουγκράζεται την  ανάγκη του για αφή. Η ισχυρογνωμοσύνη και οι αδιαλλαξία στις απόψεις και των δύο και των δύο μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις  ιδιαίτερα στην περίοδο της εφηβείας. Είναι από τις σκληρές σχέσεις που μπορεί να έχουν  τα παιδιά Ταύροι με τους γονείς τους, ιδιαίτερα του πατέρα με το γιο του. Σε μικρές ηλικίες το ταυράκι έχει την τάση να προσκολλάται σ’ έναν από τους δύο γονείς, συνήθως στον πιο τρυφερό. Οπότε τα στοιχεία ισορροπίας θα αναζητηθούν στη στάση και θέση του άλλου γονέα, κατά πόσο θα αναπληρώσει  το έλλειμμα  στοργής του Υδροχόου. Αν υπάρξει ισορροπία τότε ο Υδροχόος θα έχει να προσφέρει αρκετά διανοητικά ερεθίσματα στο παιδί.

Ακολουθήστε το All4mama.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο φρέσκα νέα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.