Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: 8+1 celebrities μας περιγράφουν πώς αισθάνθηκαν όταν πήραν για πρώτη φορά αγκαλιά το παιδί τους!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τις Μαρία Ροδίτη & Στέλλα Παπαδάκη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, από το 2012, για να τιμηθούν όλοι οι γονείς του κόσμου. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει έτσι το ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών.

Η οικογένεια είναι που έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή, την προστασία και για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Για να δημιουργηθούν οι βάσεις για έναν σωστό άνθρωπο, πρέπει το παιδί να μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, που θα κυριαρχούν η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση. Οι γονείς αποτελούν το βασικό πρότυπο ενός παιδιού, η βάση του και το σημείο αναφοράς του. Η στενή σχέση γονιού-παιδιού είναι ο ισχυρότερος δεσμός του ανθρώπου. Στηριζόμαστε σε αυτή τη σχέση για να διαμορφώσουμε την προσωπικότητά μας, να γίνουμε εμείς οι γονείς του εαυτού μας, και έπειτα γονείς των δικών μας παιδιών.

Εμείς στο all4mama επικοινωνήσαμε με 9 διάσημους γονείς, μαμάδες και μπαμπάδες, κάποιοι από τους οποίους έγιναν γονείς πολύ πρόσφατα και κάποιοι με μεγαλύτερα πλέον παιδιά. Μας εξομολογήθηκαν τα συναισθήματά τους, όταν έγιναν για πρώτη φορά γονείς και αντίκρισαν το παιδί τους.

Κατερίνα Τσάβαλου-ηθοποιός

«Το να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο, είναι ένα πάρα πολύ ωραίο συναίσθημα, είναι μαγικό, είναι ένα συναίσθημα γεμάτο ευθύνη και άγχος βέβαια. Αν εγώ είχα άγχος για παράδειγμα σε ένα 90%, τώρα έχω στο 290%! Το άγχος αυτό είναι κυρίως γιατί θέλω να μεγαλώσω το παιδί μου σωστά, σκεπτόμενη όλες τις υποχρεώσεις του ρόλου μου ως μητέρα, στο σημερινό κόσμο που ζούμε. Σίγουρα όμως το συναίσθημα, όταν κρατάς στην αγκαλιά σου για πρώτη φορά το παιδί σου, είναι μαγικό και, για μένα προσωπικά, ότι πιο σπουδαίο έχω κάνει στη ζωή μου. Κάθε μέρα συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο το έχω γίνει μητέρα. Μου βάλανε τη μικρή μου στο στήθος μου και τα συναισθήματα που ένιωσα είναι απερίγραπτα. Ήταν μία στιγμή γεμάτη συγκίνηση, αγωνία και δέος. Δεν μπορώ να το εκφράσω με λόγια. Ως μητέρα, επειδή το μωρό μου είναι μόνο λίγων μηνών, νομίζω ότι είμαι πολύ προστατευτική, δεν ξέρω αν στην πορεία γίνω υπερπροστατευτική, το μέλλον θα δείξει».

Ελένη Ψυχούλη-chef

«Όταν πήρα στην αγκαλιά μου το γιο μου, ένιωσα αρχικά σαστισμένη και έπειτα με εντυπωσίασε η απίστευτη ομοιότητα με τον πατέρα του, νόμιζα ότι έβλεπα τον πατέρα του μωρό, και μετά, αμέσως μετά, κλάματα που ζω το θαύμα, γιατί όσο και να το λες, όσο και να είσαι 9 μήνες έγκυος, έρχεσαι αντιμέτωπος με το θαύμα, το οποίο είναι κάτι πέρα από τον ανθρώπινο νου που σε ξεπερνάει και εκεί τρελαίνεσαι. Ως μητέρα προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου, ακριβώς αυτό. Ποτέ δεν έκανα κάτι ως μητέρα επειδή έτσι πρέπει, πάντοτε λειτουργούσα με το παιδί όπως είμαι στη ζωή μου. Έτσι έδινα στο γιο μου ένα μάθημα ανεξαρτησίας, να σέβεται και ο ίδιος τον εαυτό του».

Δημήτρης Κοτταρίδης-δημοσιογράφος/πολιτικός συντάκτης
Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: 8+1 celebrities μας περιγράφουν πώς αισθάνθηκαν όταν πήραν για πρώτη φορά αγκαλιά το παιδί τους!
«Αγωνία, άγχος, φόβο, αγάπη αλλά και ένα τεράστιο αίσθημα ευθύνης είναι τα συναισθήματα που ένιωσα, όλα μαζί ανάκατα όταν στο ειδικό μικρό δωμάτιο του μαιευτηρίου είδα για πρώτη φορά τον μικρό μου Σταύρο. Αγωνία για το πώς θα καταφέρεις να διαχειριστείς αυτό το μικρό πλάσμα που χωρά σε ένα τετράγωνο κουτί, άγχος για το τί θα κάνεις όταν το πάρεις σπίτι, φόβος για το αν θα πάνε όλα καλά, αγάπη γιατί έχεις ξαφνικά μπροστά σου ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα με το οποίο θα πορευτείς πλέον στη ζωή σου και το οποίο γίνεται μέσα σε μια μέρα η απόλυτη προτεραιότητα και φυσικά το αίσθημα ευθύνης ότι θα πρέπει να ανταποκριθείς στις τεράστιες απαιτήσεις του να είσαι γονιός, απαιτήσεις για τις οποίες εκείνη την ώρα δεν έχεις καμία ιδέα ποιες είναι και πώς θα εξελιχθούν. Όσο αγχωτικό και αν είναι αυτό όμως, τόσο υπέροχα σε κάνει να αισθάνεσαι και με το πέρασμα του χρόνου το μόνο που μένει είναι η τεράστια αγάπη που δυναμώνει μέρα με τη μέρα…».
Ναταλία Δραγούμη-ηθοποιός

«Όταν έγινα μαμά αισθάνθηκα την απόλυτη ευτυχία, ήταν πρωτόγνωρη αυτή η ευτυχία και ατέλειωτη, δεν μπορούσε δηλαδή να γίνει μεγαλύτερη. Ήταν μία στιγμή που δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Γενικά μου είναι πολύ δύσκολο να με χαρακτηρίσω ως μητέρα, ψάχνω καθημερινά να βρω πως με βλέπουν τα παιδιά μου. Αλλά δεν έχω καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα».

Αντιγόνη Ψυχράμη-ηθοποιός/τραγουδίστρια

«Τα συναισθήματά μου όταν κράτησα πρώτη φορά το μωρό στην αγκαλιά μου ήταν ανάμεικτα. Δεν έκλαψα, όπως έχω ακούσει ότι συμβαίνει σε πολλές μητέρες. Μπορώ να πω ότι σοκαρίστηκα. Μετά από τόσο εξάντληση και κούραση από τον τοκετό, ήταν σαν να ήμουν και να μην ήμουν εκεί. Ένιωσα γαλήνη, ηρεμία και μεγάλη ευτυχία».

Αφροδίτη Σημίτη-ραδιοφωνική παραγωγός στο Joinradio.gr

«Μου πήρε μέρες να συνειδητοποιήσω ότι έγινα μαμά! Περπατούσα μέσα στο μαιευτήριο, έβλεπα το μωρό και έλεγα «Εγώ τώρα είμαι μαμά! Αυτό τώρα είναι δικό μου!» ήταν περίεργο και πρωτόγνωρο. Το συνειδητοποίησα καλύτερα όσο περνούσαν οι μήνες. Μία μέρα αφότου γέννησα, αφού θήλασα, έφυγα από το μαιευτήριο και πήγα για γρήγορο περπάτημα στο ΟΑΚΑ, που ήταν δίπλα. Ένιωσα πάρα πολύ καλά με τον εαυτό μου μετά τη γέννα, γιατί γέννησα με φυσιολογικό τοκετό, και το παιδί μου ήταν πολύ καλά».

Πέτρος Λαγούτης-ηθοποιός

«Ήταν το πιο έντονο συναίσθημα που έχω νιώσει ποτέ στη ζωή μου. Τα συναισθήματα ήταν απανωτά και εναλλάσσονταν μεταξύ τους, δηλαδή η φοβερή χαρά εναλλασσόταν με το κλάμα και τη συγκίνηση. Ήταν κάτι μοναδικό».

Αφροδίτη Γραμμέλη-δημοσιογράφος/τηλεκριτικός

 

«Ήταν κάτι που δεν φανταζόμουν και δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς το πώς αισθάνθηκα. Ήταν μία μοναδική στιγμή με έντονα συναισθήματα και συγκίνηση. Μου δημιουργήθηκε φόβος για την ευθύνη που έπρεπε να αναλάβω από τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο ο γιος μου. Άλλαξε όλος ο τρόπος σκέψης μου, μετατοπίστηκε όλο το κέντρο της γης και περιστρέφονται όλα γύρω από το γιο μου. Είναι σαν να πάτησα ένα διακόπτη και να άλλαξαν όλα».

Κώστας Γιαννακίδης-δημοσιογράφος/ ραδιοφωνικός παραγωγός Best Radio 92,6

«Όταν είδα για πρώτη φορά το γιο μου, ένιωσα φόβο, γι’ αυτό που έρχεται, αλλά ταυτόχρονα και μία ψευδαίσθηση αθανασίας. Η χαρά έρχεται από την αίσθηση της ευφορίας και έτσι αισθάνεσαι ότι αποκτάς πρόσβαση στην αθανασία. Το να πεις ότι αισθάνεσαι φόβο είναι ειλικρινές. Ως άνδρας χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να αγαπήσεις το παιδί. Αρχίζεις να το αγαπάς όταν ξεκινάει η μεταξύ μας επικοινωνία. Για παράδειγμα εγώ αισθάνθηκα το πρώτο σκίρτημα, όταν του πέταξα την μπάλα και μου την έδωσε».

tags:


tags: