Κρεμώδη ζυμαρικά φούρνου με γλυκιά κολοκύθα, τραγανό μπέικον & καρύδια
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
της Βικτώριας Γιανναρά
Ήρθε ο καιρός που η «μαγική» γλυκιά κολοκύθα -η άμαξα της Σταχτοπούτας των παραμυθιών-έχει παρκάρει στην κουζίνας μας και μας προκαλεί να τη δοκιμάσουμε σε διάφορους συνδυασμούς.
Η καταγωγή της λέγεται ότι είναι από το Μεξικό, πολλοί όμως τη διεκδικούν ενώ στα αρχαία ελληνικά περιβόλια καλλιεργούσαν κάποιες ποικιλίες όπως την νεροκολοκύθα.
Η ζυμαρο-κολοκυθο-συνταγή μου σήμερα περιλαμβάνει και τυριά που λιώνουν, οπότε σας προτείνω να τη δοκιμάσετε πίνοντας μπύρα.
Σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει τέτοια συνταγή με γλυκιά κολοκύθα, την έχω δοκιμάσει και είναι «μαγική», πιστέψτε με!
Μερίδες: 4
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα & 15`
Βαθμός δυσκολίας: 1
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. Τριβέλι «ΗΛΙΣ» (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο κοντό ζυμαρικό)
500 γρ. γλυκιά κολοκύθα (καθαρισμένη & κομμένη σε μικρά κυβάκια)
1 μεσαίο κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές ροδέλες)
3 – 4 σκελίδες σκόρδο
15 γρ. φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
45 γρ. καρύδια (ψιλοκομμένα)
250 ml light κρέμα γάλακτος
60 γρ. τυρί cheddar
30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
100 γρ. μπέικον
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το τραγανό μπέικον
Βήμα 1ο
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε τα μπέικον που θέλουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι που να σκεπάσουμε τις φέτες του μπέικον. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και ξεκινάμε να μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Καθώς εξατμίζεται το νερό βλέπουμε ότι το μπέικον παραμένει ζουμερό αλλά σιγά σιγά βγάζει και το βούτυρό του.
Συνεχίζουμε το τηγάνισμα σε μέτρια φωτιά… το νερό εξατμίζεται αλλά συνεχίζονται να μαγειρεύονται τα μπέικον και σιγά σιγά να γίνονται τραγανά… Τα γυρνάμε κι από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώμα. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Για τα λαχανικά
Βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 ° C.
Σε ένα ταψάκι, αφού στρώσουμε μία λαδόκολλα τοποθετούμε τη κολοκύθα μας, το κρεμμύδι & τις σκελίδες σκόρδου. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 30` - 40` ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα λαχανικά μας από το φούρνο και τα αφηνουμε στην άκρη.
Βήμα 2ο
Στο μεταξύ, όσο τα λαχανικά μας ψήνονται, σε ένα ευρύχωρο σκεύος σε καλά αλατισμένο νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά μας έως ότου να είναι al dente, «κρυώνουμε» & στραγγίζουμε καλά. – Κρατάμε 50ml απο το νεράκι που έβρασαν τα ζυμαρικά μας.
Βήμα 3ο
Βάζουμε τα ζυμαρικά μας σε ένα ρηχό κεραμικό σκεύος, προσθέτουμε τα καρύδια, το τυρί cheddar, τη κρέμα γάλακτος & το νεράκι που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε να αναμιχθούν καλά όλα μας τα υλικά.
Βήμα 4ο
Τέλος, προσθέτουμε το μπέικον (αφού το ψιλοκόψουμε), πασπαλίζουμε με τη παρμεζάνα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βήμα 5ο
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, 180 ° C για 25 λεπτά. Σερβίρουμε όταν είναι ακόμα ζεστό!
Μια συνταγή από τη Βικτώρια Γιανναρά με βασικό συστατικό τα γνωστά βραβευμένα παραδοσιακά ζυμαρικά ΗΛΙΣ
facebook: facebook.com/ilispasta/
Instagram: instagram.com/ilis_pasta/