Από την κούνια στο κρεβάτι. Πως θα γίνει εύκολα η μετάβαση

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πόσο ωραίο θα ήταν το παιδάκι σας εύκολα και απλά να πάει από την κούνια στο κρεβατάκι του χωρίς προβλήματα; Ακούγεται ονειρικό, το ξέρω. Και για να λέμε την αλήθεια η μετάβαση από το βρεφικό στο παιδικό κρεβάτι δεν είναι απλή υπόθεση. Όλοι οι γονείς έχουν  προβληματιστεί για το πότε και αν είναι το παιδί μας «έτοιμο» για να μετακινηθεί από την κούνια στο κρεβάτι του.

Πρόκειται για ακόμη μία θεμελιώδη αλλαγή στη ζωή του μωρού μας. Και όπως κάθε ορόσημο έτσι και αυτό μπορεί να φέρει νέους «μπελάδες». Πρέπει να γνωρίζετε ότι, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, αυτή είναι μια μεγάλη κίνηση για το παιδί σας και χρειάζεται σίγουρα τη βοήθειά σας για να το συνηθίσει.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

«Δεν υπάρχει «σωστός» χρόνος για να γίνει αυτή η αλλαγή» υποστηρίζει ο Dr. Roy Benaroch, παιδίατρος. «Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή αυτή γίνεται συνήθως από 18 μηνών έως και 2,5-3 χρονών» αλλά εξηγεί πως δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε, ειδικά αν το παιδί κοιμάται ευχάριστα και άνετα στο βρεφικό κρεβάτι.

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Κι επειδή τα παιδιά πάντα μας στέλνουν τα «μηνύματα» τους ότι έφτασε η ώρα γι’ αλλαγή, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να μας δείξουν πότε είναι έτοιμα να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα.

Μερικές ενδείξεις για να καταλάβουμε ότι το παιδί είναι έτοιμο να περάσει από το βρεφικό στο παιδικό κρεβάτι είναι οι εξής:

Μπορεί να σκαρφαλώσει τα κάγκελα. Η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων συστήνει να αλλάζουμε κρεβάτι στο παιδί όταν είναι περίπου 90 εκατοστά. Εξαρτάται βέβαια και από το παιδί γιατί κάποια παιδιά μπορούν να σκαρφαλώσουν πιο εύκολα από άλλα, ακόμα και αν δεν έχουν φτάσει τα 90 εκατοστά.

Δεν θέλει το βρεφικό κρεβάτι πια. «Μερικές οικογένειες κάνουν την μετάβαση όταν το παιδί τους δεν θέλει πια να κάτσει στο κρεβάτι του και προτιμά π.χ. να κάτσει μαζί με τους γονείς στο κρεβάτι τους» αναφέρει ο Dr. Roy Benaroch.

Κλαίει όταν έρθει η ώρα να μπει στην κούνια. Το κλάμα είναι το νούμερο 1 σημάδι που μας δείχνει ότι το παιδί δυσανασχετεί με … οτιδήποτε, ακόμα και με την κούνια. Εφόσον, λοιπόν, τα δάκρυα αρχίζουν να τρέχουν ποτάμι κάθε φορά που το βάζετε μέσα για να παίξει ή να κοιμηθεί, να είστε σίγουροι ότι κάτι αρχίζει να μην του αρέσει στο βρεφικό κρεβάτι.

Κάνει ήσυχο ύπνο. Τα πρώτα χρόνια, τα περισσότερα παιδιά ταλαιπωρούν τους γονείς τους την ώρα του ύπνου: μπορεί να ξυπνούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα, να επιζητούν την παρουσία της μαμάς και του μπαμπά μέχρι να τους πάρει ο ύπνος και να κλαίνε με ανησυχία. Όταν όλα αυτά σε γενικές γραμμές σταματήσουν και το παιδί κάνει ήσυχο ύπνο, πιθανώς να είναι έτοιμο γι’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

Το παιδί εκφράζει την προτίμησή του. Ο πιο ευθύς και εύκολος τρόπος. Στην ηλικία αυτή, το παιδί μπορεί κανονικά να εκφράσει ακριβώς τι θέλει, γι' αυτό μην εκπλαγείτε αν ακούσετε από το στόμα του τη φράση «Θέλω μεγάλο κρεβάτι!». Το επόμενο βήμα είναι η αγορά του.

Από την κούνια στο κρεβάτι. Πως θα γίνει εύκολα η μετάβαση

Πώς γίνεται η μετάβαση;

Βήμα- βήμα. Η μετάβαση γίνεται σταδιακά, αφήνουμε το παιδί να «εξασκηθεί» με μερικούς μικρούς απογευματινούς ύπνους, προτού το αφήσουμε να κοιμηθεί μόνο του όλο το βράδυ.

Διατηρούμε την ρουτίνα που έχουμε. Η ρουτίνα είναι έτσι κι αλλιώς κάτι που βοηθά το παιδί να κάνει έναν καλό ύπνο. Μετά την αλλαγή του κρεβατιού φροντίζουμε να μην αλλάξει κάτι ως προς την ρουτίνα που ακολουθούσαμε και πριν, π.χ. διατηρούμε την ώρα που πήγαινε μέχρι πρότινος για ύπνο. Αν είναι δυνατόν, θα ήταν πολύ καλό να τοποθετήσουμε το νέο κρεβάτι ακριβώς στη θέση που ήταν και το παλιό.

Ζητάμε τη βοήθειά τους. Θα είναι πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής νέου κρεβατιού ή νέων σεντονιών. Για να τους είναι πιο εύκολο να διαλέξουν μπορείτε πρώτα να έχετε κάνει μια έρευνα και να τους δώσετε 2-3 επιλογές.

 

Η «μεγάλη ώρα»…

Έχουμε αγοράσει λοιπόν το νέο κρεβάτι και τώρα μένει να καταφέρουμε το παιδί να συνηθίσει και να κοιμάται στο νέο του κρεβάτι. Κακά τα ψέματα, μπορεί να δυσκολευτούμε στην αρχή και σίγουρα πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα…

Καθώς τώρα το παιδί μπορεί να σηκώνεται οποτεδήποτε θέλει, πρέπει να προσέξουμε ειδικά στο δωμάτιό του να μην υπάρχον γωνίες και γενικά σημεία όπου μπορεί να χτυπήσει. Μια καλή ιδέα θα ήταν επίσης να βάλουμε κουβέρτες και μαξιλάρια δίπλα στο κρεβάτι σε περίπτωση που πέσει από το κρεβάτι.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε όλο το σπίτι, οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετήσουμε στην πόρτα του δωματίου τους κάτι που να τα εμποδίζει να βγουν από το δωμάτιο (σαν τα καγκελάκια του βρεφικού κρεβατιού). Αν καταφέρουν να τα σκαρφαλώσουν, ίσως δεν νιώθουν ακόμα άνετα με το νέο τους κρεβάτι και χρειάζονται λίγο χρόνο.

Αργά ή γρήγορα πάντως θα συνηθίσουν και θα κοιμούνται άνετα και ευχάριστα στο νέο τους κρεβάτι…

 

Τι γίνεται στην περίπτωση που έχετε κούνια- κρεβάτι

Εκτός από την κλασική κούνια, αρκετοί γονείς προτιμούν την κούνια- κρεβάτι, δηλαδή την κούνια που μετατρέπεται σε κρεβάτι, αφαιρώντας τις πλευρές της. Στα θετικά της συγκαταλέγονται ότι τα παιδιά μπορούν να κοιμηθούν εκεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ είναι σίγουρα πιο ανθεκτικό από μια απλή κούνια.

Αν ανήκετε σ' αυτή την κατηγορία, μπορείτε να αρχίσετε να αφαιρείτε σταδιακά τις πλευρές της κούνιας, μετατρέποντάς την σιγά σιγά σε κρεβάτι. Έτσι, και η μετάβαση θα είναι πιο ομαλή και για  το παιδί και για εσάς.

Από την κούνια στο κρεβάτι. Πως θα γίνει εύκολα η μετάβαση

Χρήσιμα Tips

 

  • Είναι καλή ιδέα αν το κρεβάτι του παιδιού μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου ήταν η κούνια του.
  • Εάν είναι δυνατόν, αφήστε το παιδί σας να έχει λόγο για το κρεβάτι.
  • Δελεάστε το παιδί σας βάζοντας το στρώμα πρώτα στο πάτωμα για λίγες ημέρες! Θα είναι σαν ένα καινούριο παιχνίδι και θα είναι και πιο ασφαλές. Μπορείτε να προσθέσετε το πλαίσιο στο κρεβάτι αργότερα.
  • Στη μεγάλη νύχτα ξεκινήστε την ρουτίνα ύπνου μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο.
  • Δώστε θετική αναγνώριση όταν κοιμάται στο κρεβάτι του χωρίς να προσπαθεί να σηκωθεί.
  • Μερικά παιδιά φοβούνται πολύ να φύγουν από τον γονέα τους και θα προσκολληθούν σε εσάς. Σε αυτή την περίπτωση, θυμηθείτε ότι ο φόβος αυτός πρέπει να εκφραστεί και ότι δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να φωνάζει μόνο του. Αντ ‘αυτού, όταν αρχίζει να κλαίει, μείνετε μαζί του και αφήστε το να φωνάξει όσο χρειάζεται.
  • Εάν το παιδί σας πρέπει να «μετακομίσει» σε κρεβατάκι γιατί το νέο μωρό θα πρέπει να κοιμάται στην κούνια, ξεκινήστε την προετοιμασία τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν. Εάν δείτε ότι το παιδί σας δεν είναι πραγματικά έτοιμο δανειστείτε μια δεύτερη κούνια για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
  • Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες, αυτό που χρειάζεται κατά κύριο λόγο είναι υπομονή. Όλα θα γίνουν…