Άνοιγμα σχολείων: «Πράσινο φως» μόνο για νηπιαγωγεία και δημοτικά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Nα ανοίξουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία εισηγείται η Επιτροπή των ειδικών και μάλιστα υπό πολύ αυστηρά μέτρα, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, οι ειδικοί δεν συναινούν στην επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε, με συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτή την εισήγηση. Την επόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τεθεί υπό συζήτηση το θέμα για την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ' Λυκείου. Εν συνεχεία και με βάση τις εξελίξεις, θα εξεταστεί και το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Α' και Β' Λυκείου.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μπήκε σε αυστηρό lockdown μιας εβδομάδας με στόχο, όπως είχε πει ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να ανοίξουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Αρνητικός στην επαναλειτουργία τους 11 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον Σκάι το πρωί, είχε ζητήσει παράταση του κλεισίματος, τουλάχιστον έως τις 25 Ιανουαρίου.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Πάντως τα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρότερα, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή παιδιών και εκπαιδευτικών στα θρανία.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Τη διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό.
  • Την εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση από τα σχολεία.
  • Θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.
  • Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.