Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο κύβος ερρίφθη! Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία σε μία εβδομάδα (11 Ιανουαρίου), μετά από περίπου δύο μήνες. Οι συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή παιδιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία θα αποσαφηνιστούν σε νέα κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με την υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


H επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες την επόμενη Δευτέρα συνιστά εκ των πραγμάτων το πρώτο, μεγάλο στοίχημα του νέου έτους για την κυβέρνηση, αφού το σχολικό κουδούνι θα λειτουργήσει και ως προπομπός για την συνολική επάνοδο στην κανονικότητα.

Σήμερα πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να διασαφηνιστούν τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων, ενώ η σύσκεψη των ειδικών θα επαναληφθεί και προς το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ελεγχθούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Σημειώνεται ότι ασαφές παραμένει το τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση της Παρασκευής μια και η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν ξεκαθαρίζει το θέμα. Απαντήσεις και για αυτό το ερώτημα αναμένεται να δοθούν σήμερα.

Επιφυλακιτκοί οι λοιμωξιολόγοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας μίλησε για άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου, όμως οι λοιμωξιολόγοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε «αν έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου».

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Με φόντο τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων», δήλωσε σχετικά, ενώ απέδωσε την αναβολή των όποιων αποφάσεων για την εκπαίδευση μέχρι σήμερα στην ανάγκη να υπάρξουν επικαιροποιημένα δεδομένα, καθώς «το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», ξεκαθάρισε.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Τη διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό.
  • Την εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση από τα σχολεία.
  • Παράλληλα θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.
  • Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.
Δεν προβλέπεται πρόγραμμα εμβολιασμού στα σχολεία

Μπορεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού να έχει ξεκινήσει στη χώρα μας, ωστόσο δεν προβλέπεται για παιδιά

«Γίνονται κλινικές μελέτες για παιδιά και εφήβους αλλά σε αυτή τη φάση δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά μας», ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η παιδίατρος- λοιμωξιολόγος Αθανασία Λουρίδα.