Πρέπει να «παγώσει» η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων εκτιμούν επιδημιολόγοι

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο γνωστοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να "παγώσει" η απόφαση αυτή ή να επαναλειτουργήσουν αργότερα.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Πρέπει να «παγώσει» η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν επιβάρυνση υποστήριξε στον Σκάι, ο καθηγητής Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι «δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου».

«Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε και διερωτήθηκε επιπρόσθετα ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα εάν αυτά δεν υπάρχουν.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει».

«Άνοιγμα σχολείων στις 25/1»

Αρνητικός στο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αρχικά ανέφερε πως ήταν σωστή κίνηση το αυστηρότερο lockdown καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε. «Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο κ. Σαρηγιάννης επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11, με δεδομένο όπως ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία.

«Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.