10 σημάδια που δείχνουν ότι ο γάμος σου δεν πάει καλά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πολλοί λένε ότι ένας χωρισμός ισοδυναμεί με μικρό θάνατο. Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο τα εκατομμύρια τραγούδια που υπάρχουν για χωρισμούς και επίπονα διαζύγια δείχνουν ότι το τέλος ενός γάμου είναι,  το λιγότερο, κάτι δύσκολο στη ζωή ενός ανθρώπου. Ακόμη και ένα φιλικό διαζύγιο είναι κατά κάποιο τρόπο τραυματικό.

Αυτή η αναπόφευκτη απογοήτευση και η πολυπλοκότητα ενός διαζυγίου, οδηγούν πολλούς στην αναβολή μιας τέτοιας απόφασης με αποτέλεσμα να μένουν σε ένα γάμο που έχει ήδη τελειώσει.


Σίγουρα, η απόφαση να τερματίσετε το γάμο σας δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε μια απόφαση που μπορεί να παρθεί εν θερμώ. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση ή ένας γάμος δεν μπορεί να σωθεί.  Εάν συχνά αναρωτιέστε "Πότε είναι η ώρα να πάρω διαζύγιο;"  τότε υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη.

Τα σημάδια της κρίσης στο γάμο

  • Έλλειψη ερωτικής διάθεσης

Η παντελής έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος για τον σύντροφό σας είναι κάτι που πρέπει να σας χτυπήσει «καμπανάκια».  Για να μην παρεξηγηθούμε, σε ένα βαθμό είναι λογικό μεγαλώνοντας οι δύο σύζυγοι να νιώθουν περισσότερο συντροφικά και να βιώνουν συναισθήματα εκτίμησης, αγάπης και σεβασμού. Αλλά, αν η απουσία ερωτικού ενδιαφέροντος είναι μόνιμη, τότε η σχέση από συζυγική καταλήγει σε….αδελφική.

  • Μείωση σεξουαλικών επαφών

Η εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα κρύβει από πίσω την προβληματική σχέση του ζευγαριού, που μεταφέρει και στην κρεβατοκάμαρά του το πρόβλημα που βιώνει. Αν, λοιπόν, το σεξ γίνεται «στη χάση και στη φέξη» τότε στο γάμο σας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

  • Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες αρχίζουν και χάνουν το ενδιαφέρον για το σύντροφό τους, όταν παίρνει βάρος, σταματά να ντύνετε όμορφα ή δεν περιποιείται τον εαυτό του. .Ένα σημαντικό κομμάτι της έλξης μεταξύ των συντρόφων βασίζεται στη εξωτερική εμφάνιση, για αυτό είναι σημαντικό να παραμένετε όμορφοι ο ένας για τον άλλο.

  • Έλλειψη επικοινωνίας

Τα ευτυχισμένα και αγαπημένα ζευγάρια κάνουν την επικοινωνία τους προτεραιότητα. Ακόμη και τις περιόδους που δεν έχουν χρήματα για να βγουν έξω ραντεβού βρίσκουν άλλους τρόπους για να περνάνε χρόνο μαζί και ζήσουν στιγμές χαράς και γέλιου.

Αποφεύγετε να μοιράζεστε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα όνειρα και τις ανησυχίες σας με τον σύντροφο σας; Υπάρχουν πια άλλα άτομα στη ζωή σας (γονείς, φίλοι, εξωσυζυγική σχέση) που γνωρίζουν περισσότερα για εσάς από όσα γνωρίζει ο σύντροφός σας;

Αν αποφεύγετε με κάθε δυνατό τρόπο να επικοινωνήσετε με το ταίρι σας και νιώθετε παράλληλα και δυσφορία όταν είστε μαζί του, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά τον χωρισμό.

  • Αισθάνεστε μόνοι στον γάμο

Η συναισθηματική αποξένωση είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η σχέση τους περνάει κρίση. Οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι απλά δύο ξένοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι και που άλλοι λόγοι, όπως τα παιδιά και οι κοινές οικονομικές υποχρεώσεις τους κρατάνε μαζί.

Αν αισθάνεστε μοναξιά στο γάμο σας, τότε είναι η στιγμή να αναλάβετε δράση. Το πιο πιθανό είναι και ο σύντροφός σας να αισθάνεται το ίδιο. Η μοναξιά αποτελεί γόνιμο έδαφος για τις απιστίες. Οι περισσότερες απιστίες δεν έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική επιθυμία (αν και ένας γάμος χωρίς σεξ το κάνει πιο εύκολο), αλλά κυρίως ξεκινούν πιο αθώα σαν μια επιθυμία για φιλία.

Αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν αφουγκράζεστε τον πόνο και τις επιθυμίες του άλλου, δείχνοντας υποστήριξη και συμπόνια, τότε είναι φυσιολογικό ο σύντροφός σας να ψάξει για υποστήριξη κάπου αλλού.

  • Απελπισία και εγκλωβισμός

Αν αισθάνεστε ότι είστε εγκλωβισμένοι μέσα στο ίδιο σας το σπίτι και αν κατηγορείται τον σύντροφο σας για την απελπισία και τη δυστυχία που νιώθετε, τότε πρέπει να λάβετε αμέσως δράση. Αν νιώθετε ότι είστε αποδέκτης συνεχούς κριτικής ή κάνετε εσείς κριτική στο σύντροφό σας σε καθημερινή βάση, είναι ένα σημάδι ότι έχετε κάποια θέματα που χρειάζεται να τα συζητήσετε αντί να τα κρύβετε κάτω από το χαλί.

  • Εντάσεις και έντονοι διαπληκτισμοί

Το πρώτο σημάδι κρίσης είναι οι συνεχόμενες εντάσεις και έντονοι διαπληκτισμοί, ειδικά όταν το ζευγάρι τσακώνεται με ασήμαντες αφορμές. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της σχέσης, είναι θυμωμένοι και βρίσκουν σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους για να επιτεθούν και να υποτιμήσουν ο ένας τον άλλον.

 

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο γάμος σου δεν πάει καλά

  • Σταματήσατε όλες τις προσπάθειες

Οι σχέσεις είναι ένας καθημερινός αγώνας που απαιτεί κάθε είδους προσπάθεια σε όλους τους τομείς. Ο γάμος είναι αμφίδρομος, και οι δύο σύζυγοι πρέπει να καταβάλουν την ίδια προσπάθεια. Το να κάνετε προσπάθεια σημαίνει πρωτίστως να κοιτάτε μέσα σας όταν εξετάζετε τα ζητήματα της σχέσης σας αντί να ρίχνετε αμέσως την ευθύνη στον σύζυγό σας. Αν ο γάμος δεν πληροί πλέον τις  προσδοκίες σας, αυτό σας κάνει από τη μία  σκληρούς και απότομους και από την άλλη σας οδηγεί στο να εγκαταλείψετε κάθε προσπάθεια για να σωθεί η σχέση.

  • Είστε αποδέκτης κακοποιητικής συμπεριφοράς

Η κακοποίηση και ο συναισθηματικός έλεγχος αποτελούν αδιαπραγμάτευτο σημάδι ότι πρέπει να προχωρήσετε στο διαζύγιο.

Αν ο σύντροφός σας συνεχώς σας κατακρίνει και προσπαθεί με  οποιονδήποτε τρόπο να σας υποτιμήσει και να βλάψει την αυτοεκτίμησή σας, αυτό είναι συναισθηματική κακοποίηση

Ο έλεγχος των συμπεριφορών μπορεί επίσης να είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία. Εάν ο σύντροφός σας προσπαθεί να καθορίσει με ποιους μπορείτε να κάνετε παρέα ή θέλει να ξέρει που βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή, θέλει να σας ελέγξει και να σας απομονώσει. Αυτά είναι σημάδια ότι η σχέση σας είναι τοξική.

Και ακόμα κι αν είστε παντρεμένοι, μπορείτε να γίνετε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης αν ο σύντροφός σας αγνοήσει την άρνησή σας  στο σεξ.

  • Θεραπεία χωρίς αποτελέσματα

Για πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ένας σύμβουλος γάμου μπορεί να τα βοηθήσει να επανέλθουν στον σωστό δρόμο. Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείτε καν να πείσετε τον σύντροφό σας να κάνει αυτό το βήμα; Ή αν ο θεραπευτής σας έχει προτείνει το πιο υγιές μονοπάτι είναι να βρει έναν τρόπο να χωρίσετε ειρηνικά;

Όταν η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, η επικοινωνία έχει χαλάσει και η οικειότητα είναι ανύπαρκτη, η συμβουλευτική θεραπεία μπορεί να είναι η τελευταία σας λύση. Και αν δεν φαίνεται να βοηθάει, μάλλον ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε τη σκληρή πραγματικότητα ότι ο γάμος σας να έχει ήδη τελειώσει.

Διαβάστε επίσης:

Το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου