Το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ας κάνουμε την αρχή. Ας παραδεχτούμε ότι ανήκουμε σε εκείνους που αναζητούν το μυστικό της επιτυχημένης σχέσης και κατ’ επέκταση ενός επιτυχημένου γάμου. Εκείνου του μαγικού φίλτρου που θα  εξασφαλίσει αιώνια δεσμά και δεν θα καταλήξει σε τέλμα, όπως συμβαίνει εσχατως, με τα περισσότερα ζευγάρια.

Ας παραδεχτούμε επίσης ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε «τέλειος γάμος», αφού κάθε σχέση -ερωτική ή μη- έχει τις δυσκολίες της, τις εντάσεις της και γενικά τα σκαμπανεβάσματά της. Ωστόσο, ο επιτυχημένος γάμος δεν είναι ακατόρθωτος. Είναι στο χέρι μας, να φροντίσουμε τη σχέση μας και να διατηρήσουμε τον γάμο μας "υγιή". Μερικές φορές κάτι τέτοιο ίσως να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, όμως τα παρακάτω μυστικά μπορούν να βοηθήσουν.


Το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου

Κάνουμε τη σωστή επιλογή συντρόφου

Για να επιλέξουμε τον σωστό και κατ’ επέκταση κατάλληλο σύντροφο, σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε και τελικώς να αποκλείσουμε τους τοξικούς ανθρώπους. Θυμός, φωνές, υστερίες, επιθετικότητα. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία «πανδημία» τοξικών ανθρώπων και εμείς οφείλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην παρασυρθούμε στον διαρκή πόλεμο εναντίον της.

Η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια δρ Άννα Κανδαράκη εξηγεί στο ΑΠΕ ότι «ο τοξικός δεν έχει φύλο και χρειάζεται δυο. Έρχεται οχυρωμένος πίσω από το ναρκισσισμό του, εστιασμένος μόνο στο λειψό Εγώ του. Οι άλλοι είναι εκεί μόνο για να γυρίζουν γύρω του, να του προσφέρουν μια πρόσκαιρη επιβεβαίωσή που ξεθυμαίνει μόλις ακριβώς την γευτεί. Καταδικασμένος να ζει ανικανοποίητος σε μια πολύκοσμη μοναξιά».

«Ενώ το θύμα», αναφέρει η κ. Κανδαράκη «έχει μεγαλώσει συνήθως με αμφισβήτηση, έχοντας καθρέφτη ένα καχύποπτο γονεϊκό βλέμμα και ζητά την επιβεβαίωση απ’ ό,τι το απαξιώνει. Και έτσι ο πρώτος που του απαγορεύει, γίνεται σημαντικός, μεγάλος και στόχος ζωής που θα κυνηγά αλλά δε θα τον φτάνει ποτέ».

«Ίσως, αυτό ακριβώς "το ίσως", να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν σε τοξικές σχέσεις. Γιατί ένας τοξικός άνθρωπος δε θα πει ποτέ τίποτα οριστικό, επισημαίνει η κ. Κανδαράκη και συνεχίζει: «Αν όμως προσπαθήσει το θύμα και γίνει "λίγο πιο όμορφο" ή "λίγο πιο..." κάτι τέλος πάντων, μπορεί και τελικά να καταφέρει να μετατρέψει το "ίσως" σε "ναι", και να νιώσει επαρκής. Αυτό είναι το βασικό συναίσθημα που σου δημιουργούν αυτές οι σχέσεις. Το αίσθημα της ανεπάρκειας, ότι δεν είσαι ποτέ αρκετός».

Η μόνη λύση που προτείνει η κ. Κανδαράκη είναι «να μην παίξεις σ' αυτό το παιχνίδι, να δηλώσεις χαμένος και να βγεις νικητής». Σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν μπορεί να γίνει τοξικός αν δεν του το επιτρέψεις εσύ».

Το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου

Αποφεύγουμε τις ασήμαντες συγκρούσεις

Πολλοί ειδικοί στις διαπροσωπικές σχέσεις τονίζουν ότι από τα «μυστικά» ενός επιτυχημένου γάμου είναι η καθημερινή αμοιβαία προσπάθεια να μην αφήνουμε ασήμαντα πράγματα να μπαίνουν ανάμεσά μας και να προκαλούν συγκρούσεις. Το ποιος θα βγάλει τα σκουπίδια ή θα πλύνει το αυτοκίνητο αν και φαντάζει αδύνατο μπορεί να οδηγήσει σε στιγμιαία σύγκρουση και τα επιχειρήματά μας να απειλήσουν ακόμη και το σεβασμό στο πρόσωπο του συντρόφου μας.

Όπως είναι φυσικό, σε κάθε γάμο υπάρχουν και θέματα στα οποία ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε, αφού δεν παύουμε να είμαστε δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα αρκεστούμε στο να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να προχωρήσουμε παρακάτω αποδεχόμενοι το γεγονός ότι θα υπάρξουν φορές που αυτό το βήμα θα κριθεί απαραίτητο.

Καθοριστικό στη διατήρηση της σχέσηςμας είναι να δεχτούμε να παραιτηθούμε και να παραδεχτούμε πως κάνουμε λάθος. Μερικές φορές θα χρειαστεί να αφήσουμε τον εγωισμό μας στην άκρη και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που λέει ο σύντροφός μας είναι πράγματι το σωστό. Αν είμαστε και οι δύο πρόθυμοι γι’ αυτό τότε θα ξεφύγουμε εύκολα από μια δύσκολη κατάσταση.

Το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμουΔεν διαφωνούμε με άδειο στομάχι

«Κάθε τσακωμός μπορεί να σταματήσει με την ερώτηση “μήπως πεινάμε;”. Όποια κι αν είναι η αιτία (όπως το χαμηλό ζάχαρο, λέμε τώρα...) ένα σάντουιτς ή ένα μπισκότο είναι ικανό για να αποφύγετε μία σοβαρή σύγκρουση και είναι και τα δύο πιο φτηνά από την ψυχοθεραπεία!» τονίζει ο  Dr. Karl Pillemer.

Το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου

«Διαζύγιο» ύπνου

"Ο ύπνος ενός ζευγαριού σε ξεχωριστά δωμάτια μπορεί να κάνει τη σχέση πιο δυνατή", υποστηρίζουν πολλά ζευγάρια που το έχουν κάνει... συνήθεια.

Εάν ο άλλος ροχαλίζει ή στριφογυρίζει όλη τη νύχτα πιθανότατα να έχετε μπει στον πειρασμό να τον... στείλετε στο διπλανό δωμάτιο - ή ακόμα και στον καναπέ - με την ελπίδα να κοιμηθείτε καλύτερα.

Αλλά ενώ πολλοί ανησυχούν και πιστεύουν ότι αν κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια - ή ακόμα και σε ξεχωριστά δωμάτια - αυτό σημαίνει «την αρχή του τέλους» για τη σχέση, ένας αυξανόμενος αριθμός ζευγαριών επιλέγουν να κάνουν ακριβώς αυτό.

Μια νέα αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι 200.000 ζευγάρια επιλέγουν τώρα να κοιμηθούν σε ξεχωριστά κρεβάτια. Υπάρχει ακόμη και ένας φανταστικός νέος όρος για αυτήν την τάση που λέγεται "sleep divorce", δηλαδή διαζύγιο ύπνου.

Λαμβάνουμε από κοινού σημαντικές αποφάσεις

"Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνετε από κοινού όλες τις σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σας. Θέλετε να κάνετε μια νέα σημαντική αγορά, να στείλετε τα παιδιά σε διαφορετικό σχολείο, να κάνετε μία ριψοκίνδυνη στροφή στην καριέρα σας; Αφού συζητήσετε μεταξύ σας επιλέξτε μαζί τι θα κάνετε με τα ζητήματα που σας απασχολούν έτσι ώστε να μη νιώσει κανείς από τους δυο ότι κυριαρχείται ή ότι η γνώμη του έχει μικρότερη βαρύτητα" επισημαίνουν πολλοί σύμβουλοι γάμου.

Το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου

Επικοινωνία: Το Άλφα και το Ωμέγα

Βασικό συστατικό ενός επιτυχημένου γάμου είναι και η επικοινωνία. Αυτό προϋποθέτει να λύνουμε τις διαφωνίες  με συζήτηση κι όχι με φωνές ή καυγάδες.

«Με σεβασμό μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα» τονίζει η σεξολόγος και συγγραφέας Dr. Logan Levkoff. «Διατηρείστε την οικειότητα ως μέρος του γάμου σας ενθυμούμενοι ότι το πρόσωπο που έχετε δίπλα σας είναι αυτό με το οποίο θέλετε να μοιραστείτε τη ζωή σας, το οποίο σημαίνει να αφήσετε τις αναστολές και να αισθανθείτε πιο κοντά ο ένας στον άλλον».

Ακόμη, «μη φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη. Κανείς από εμάς δεν είναι τέλειος. Κι εγώ τα κάνω μαντάρα, αλλά αυτό που έχω μάθει είναι όταν κάνω λάθος ή έχω στεναχωρήσει, άθελά μου, τον σύζυγό μου, θα ζητήσω συγγνώμη. Κάντε το και θα σας βοηθήσει» λέει η ειδικός.

«Προκειμένου να είστε εσείς ο γενναίος ειρηνοποιός, πρέπει να είστε ο πρώτος που θα σπάσετε τη σιωπή σας, να απολογηθείτε πρώτοι, να κάνετε πίσω πρώτοι, να συγχωρέσετε πρώτοι και να δείξετε ότι είστε ευάλωτοι πρώτοι. Η ζωή είναι τόσο μικρή και ο γάμος είναι πολύ σημαντικός για να περιμένει κανείς να είναι πάντα όλα δίκαια.»-  λέει από την πλευρά της η Winifred Reilly, πιστοποιημένη οικογενειακή θεραπεύτρια, σύμβουλος γάμου και blogger.

Διαθέτουμε χρόνο ο ένας στον άλλον

«Μη θεωρήσετε ποτέ το σύντροφό σας δεδομένο. Μη σταματήσετε να γεννάτε ιδέες που θα αναβιώνουν τη σχέση σας. Κάντε γι’ αυτόν ό,τι κάνατε για να τον κερδίσετε, εκπλήξεις, δώρα ή κάτι που ξέρετε ότι τον ευχαριστεί» εξηγεί η Fawn Weaver, συγγραφέας και ιδρύτρια του Happy Wives Club.

«Δημιουργήστε ένα καθημερινό τελετουργικό, μόνο για εσάς και τον/την σύντροφό σας και τηρήστε το.Μπορεί να πίνετε καφέ κάθε πρωί μαζί και να μιλάτε για τη μέρα σας και για το τι έχετε στο μυαλό σας, να απολαμβάνετε ένα μπουκάλι κρασί και λίγο φαγητό στο τέλος κάθε ημέρας ή να βάζετε μαζί τα παιδιά στο κρεβάτι νωρίς και να περνάτε μία ώρα μαζί κάθε βράδυ. Δεν έχει σημασία ποια θα είναι η ρουτίνα σας, το μόνο που έχει σημασία είναι να είστε συνεπείς και να έχετε υπόψιν σας ότι αφιερώνετε αυτόν τον χρόνο για να μείνετε σε επαφή. Αυτό θα “χτίσει” την εμπιστοσύνη μέσα στον γάμο σας.»

Οι ειδικοί μίλησαν. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας….

Τί είναι η "γρήγορη συμφωνία" & πως μπορεί να σώσει το γάμο σας;

 

Quiz: Τί τύπος... είναι ο δικός σας γάμος; Κάντε το τεστ!

Tοξικές σχέσεις: Αυτός ο αόρατος εχθρός - Πως θα τις αποφύγεις