Πιπίλα: Πώς να την αφαιρέσετε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

της Σοφίας Χαλκίτη

Η γέννηση ενός μωρού αυτομάτως δημιουργεί χιλιάδες απορίες και ερωτήσεις από τους γονείς. Από τις πιο συχνές ερωτήσεις ενός γονέα είναι πως να ηρεμήσει και να καθησυχάσει το παιδι του. Και κάπου εδώ η πιπίλα είναι ένα πολύτιμο και απαραίτητο αξεσουάρ. Οι ψυχολόγοι μας διαβεβαιώνουν ότι η πιπίλα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αξεσουάρ για το μωρο.


Ποια είναι η κατάλληλη ηλίκια να κόψω την πιπίλα στο μωρο μου;

Τα περισσότερα παιδια διακοπούν την πιπίλα στην ηλικία των 2-3 ετών. Σε αυτην την ηλικία το παιδι αρχίζει να ανακαλύπτει άλλους τροπους για να χαλαρώσει και να εχει ασφάλεια π.χ έχοντας παρέα το αρκουδάκι του.
Τα “υπέρ” της πιπίλας:
Η πιπίλα κόβεται πιο εύκολα από το πιπίλισμα του δακτύλου, αφου όταν το παιδι αρχίζει να μεγαλώνει μπορείτε να πετάξετε την πιπίλα. Μετα από λίγες μερες με κλάμα το μωρο θα ξεχάσει το αγαπημένο του αξεσουάρ. Σε αντίθεση το δάκτυλο θα είναι πιστός φίλος σαν υποκατάστατο ώστε να φωλιάσει στο στόμα του.

Τα “κατά” της πιπιλας:

Το μωρο εχει συνηθίσει να ηρεμεί μονο με την πιπίλα με αποτέλεσμα να εξαρτάται από αυτή. Προσέξτε γιατι η χρήση της πιπιλας μπορει να μετατραπεί ευκολα σε κατάχρηση. Γενικά να αποφεύγετε να του δίνετε πιπίλα όταν δείχνει λιγο ανήσυχο ή όταν θέλετε να κοιμηθεί γρήγορα. Επίσης αρκετοί οδοντίατροι συμφωνούν ότι η χρήση της πιπιλας βλάπτει την οδοντοστοιχία του μωρού.

Tip

Τρυπιστε την πιπίλα ή βάλτε κατι πανω που να εχει άσχημη γεύση. Όταν το παιδι πιπίλα μια τρυπημένη πιπίλα δεν του δίνει την ίδια ευχαριστήση. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον παιδίατρο σας να σας προτείνει κάποιο ειδικό υλικό (ασφαλές) το οποίο μπορείτε να το βάλετε στην πιπίλα ώστε να δίνει μια άσχημη γεύση στο στόμα του παιδιού.

Βασικοί κανόνες πιπίλας :

 Η πιπίλα πρέπει να πλένεται (3 φορές την ημερα) με ζεστό νερό και σαπούνι
 Η πιπίλα θα πρεπει να δένεται με τις ειδικές πιάστρες και όχι με αυτοσχέδιες κορδέλες που μπορει να θέσουν το μωρο σας σε κίνδυνο με το ενδεχόμενο πνιγμού
 Η πιπίλα που επιλέγετε να αγοράσετε θα πρεπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού σας και η ειδική πιάστρα ίδιας μάρκας
 Θα πρέπει να παρατηρείτε την θηλή της πιπίλας. Σε περίπτωση που εχει αλλάξει το χρώμα και δεν καθαρίζει με το πλύσιμο, θα πρεπει να την αντικαταστήσετε.

Αν το παιδί σας την ξαναζητήσει την πιπίλα μην ενδώσετε θυμήστε του ότι η πιπίλα έφυγε και ότι πως τωρα εχει μεγαλώσει. Μην ξεχνάτε πως η διαδικασία αυτή θα είναι μακρά και οδυνηρή ειδικά εάν το παιδι σαν είναι προσκολλημένο με την πιπίλα. Φροντίστε να έχετε ”γέμισει“ υπομονή . Κάποια μέρα η ιδέα της πιπιλας θα είναι μια γλυκια ανάμνηση!!!

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή "HAPPY DAY" που μεταδίδεται καθημερινά στον Alpha Tv, όπου η Founder του all4mama.gr, Ζωή Κρονάκη, συζητάει με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή και τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη για το πώς αποχωριζόμαστε πιπίλα και πάνα!