Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Μαθήτριες δημιούργησαν βιβλιοθήκη στη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη 

Τριάντα περίπου χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν σε όλο τον κόσμο κάτω από παγκόσμιες απειλές υψηλής έντασης. Φτώχεια και πείνα, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, κοινωνικός αποκλεισμός, μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών, διακρίσεις και βαθιές ανισότητες δεν αποτελούν δυστυχώς σπάνια φαινόμενα.


Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, είναι η μέρα που θυμίζει σε όλους τα δικαιώματα που έχουν σε αυτόν τον πλανήτη τα παιδιά: Δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, ειρήνης, ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, μόρφωσης, σχολικής εκπαίδευσης, προστασίας, συμμετοχής. Αυτή η μέρα είναι η «φωνή» των παιδιών σε όλο τον κόσμο για να «χτίσουμε» ένα καλύτερο αύριο για αυτά.

Ένα αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά του κόσμου είναι και η πρόσβαση στα βιβλία και στην εκπαίδευση. Και η παρακάτω ιστορία θα σας δείξει πως, αν και για εμάς που ζούμε στον δυτικό κόσμο μια βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή, για το γυναικείο (κυρίως) φύλο στη Γάζα είναι μια πρόκληση, είναι κάτι δυσεύρετο.... Όχι, όμως, και άπιαστο, όπως θα δείτε!

 

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Μαθήτριες δημιούργησαν βιβλιοθήκη στη Λωρίδα της Γάζας

 

Το όνειρο… της βιβλιοθήκης

 

Στη Γάζα, ο υπάλληλος της UNICEF, Mohammed Abu Sulaiman, περιγράφει πώς, εν μέσω απελπισίας, μια ομάδα αποφασισμένων Παλαιστινίων κοριτσιών δημιούργησαν μια υπέροχη βιβλιοθήκη και «άρπαξαν το μέλλον τους από τα μαλλιά».

«18 Δεκεμβρίου 2017. Στη Γάζα υπάρχουν ένα εκατομμύριο παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου γήπεδα για αθλητικές δραστηριότητες ή παιδικές χαρές. Και αυτή η έλλειψη ασφαλών εξωτερικών χώρων παιχνιδιού επηρεάζει ιδιαίτερα τα κορίτσια. Η πρόσβαση στην παραλία είναι απαγορευτική, με τρομερή ρύπανση λυμάτων. Η ανεργία των νέων είναι πάνω από το 60%.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τους νέους να στρέφονται στα ναρκωτικά, ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε πριν. Και κάθε νέος με τον οποίο μιλάω αισθάνεται την απομόνωση των κλειστών συνόρων μας.

Θέλουν να είναι μέρος του κόσμου για να μάθουν και να μοιραστούν ιδέες.

Η Γάζα μπορεί να μοιάζει απελπιστική κατά περιόδους, αλλά μια ομάδα μαθητριών  δημιούργησε κάτι πραγματικά συναρπαστικό.

Το σχολείο θηλέων «Sokaina» βρίσκεται στην πόλη Deir al Balah, στη μέση της Λωρίδας της Γάζας. «Deir al Balah» σημαίνει «Μοναστήρι των φοινικόδεντρων». Εκεί παλαιότερα υπήρχαν χιλιάδες φοινικόδεντρα, αλλά σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα. Τώρα, η πόλη στεγάζει διάφορα προσφυγικά στρατόπεδα. Περίπου 25.000 πρόσφυγες ζουν στο στρατόπεδο Deir al Balah.

Τα κορίτσια του σχολείου «Sokaina» αποφάσισαν ότι ήθελαν μια βιβλιοθήκη. Τα περισσότερα σχολεία στη Γάζα δεν έχουν καν βιβλιοθήκη. Και εκείνα που έχουν συνήθως περιλαμβάνουν περιορισμένο φάσμα βιβλίων. Οι μαθήτριες ήξεραν ότι δεν θα ήταν εύκολο - θα προκαλούσαν κοινωνικές αντιδράσεις για το τι μπορούν να κάνουν τα κορίτσια μέσα σε μια βιβλιοθήκη - αλλά ήθελαν να αποδείξουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια όμορφη βιβλιοθήκη στο σχολείο τους».

 

 Μια βιβλιοθήκη γεννιέται

 

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Μαθήτριες δημιούργησαν βιβλιοθήκη στη Λωρίδα της Γάζας

 

 Η UNICEF έδωσε στα μικρά κορίτσια  χρηματοδότηση ύψους 300 δολαρίων και πήγαν στην αγορά για να αγοράσουν βιβλία. Δεν είχαν πάει ποτέ στην αγορά. Κάθε μέρα έκαναν τη διαδρομή σπίτι-σχολείο και ξανά σχολείο-σπίτι. «Είναι ασυνήθιστο στη Γάζα να έρχονται μόνες τους οι γυναίκες στην αγορά, να συλλέγουν κουτιά και να κάνουν διάλογο με τους καταστηματάρχες», δήλωσε η Marah, μία από τις  40 φοιτήτριες που συνέλεξαν βιβλία και έχτισαν τη βιβλιοθήκη. Δυστυχώς, όταν πήγαν εκεί, τα κορίτσια συνειδητοποίησαν ότι με 300 δολάρια μπορούσαν να αγοράσουν μόνο 30 βιβλία. Ούτε ράφια, ούτε καρέκλες.

Δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια, όμως. Βρήκαν τη λύση. Σε μια κενή αίθουσα διδασκαλίας, έχτισαν ράφια από ξύλινα κιβώτια και καθίσματα από παλιά ελαστικά. Στη συνέχεια, ζήτησαν από διάφορες ΜΚΟ δωρεές και συνέλεξαν 500 βιβλία. Έτσι, «γεννήθηκε» η βιβλιοθήκη τους. Σήμερα, η βιβλιοθήκη του σχολείου «Sokaina» είναι ανοικτή έξι ημέρες την εβδομάδα για όλους τους μαθητές. Η «Sokaina», όπως και τα περισσότερα σχολεία στη Γάζα, λειτουργεί και ως πρωινό σχολείο και ως νυχτερινό για να καταφέρει να καλύψει το έλλειμμα 232 σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας υποστήριξε την πρωτοβουλία των κοριτσιών παρέχοντας τραπέζια, καρέκλες και περισσότερα βιβλία. Και τα κορίτσια έχουν οργανώσει μια επιτροπή για τη διαχείριση της βιβλιοθήκης και για να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τη συλλογή τους.

 

Μια εντελώς...  προσωπική ιστορία 

 

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Μαθήτριες δημιούργησαν βιβλιοθήκη στη Λωρίδα της Γάζας

 

«Αυτή είναι η προσωπική μου ιστορία! Τα βιβλία με βοήθησαν να γυρίσω σελίδα στη ζωή μου όταν ήμουν έφηβος. Μεγάλωσα σε μια πολύ φτωχή γειτονιά και έφυγα από το δημοτικό σχολείο με 51 ράμματα στο κεφάλι μου, γιατί έπαιξα ξύλο με 17 εχθρούς. Η βία δεν ήταν πάντα δίπλα μου. Μερικές φορές ξεκινούσα εγώ τους καυγάδες και ήμουν θύτης και μερικές φορές ήμουν το θύμα. Ευτυχώς, κατάφερα και επέζησα, υπερασπίστηκα τον εαυτό μου.

Η ζωή μου άλλαξε όταν ήμουν 15 χρόνων και ξεκίνησα να φοιτώ στο γυμνάσιο. Ήταν η πρώτη φορά που γνώρισα κορίτσια πρόσωπο με πρόσωπο. Επίσης, κατάφερα να σωθώ και να γλιτώσω, επειδή ήμουν σε ένα χώρο φιλικό προς τους εφήβους όπου γνώρισα μορφωμένους ανθρώπους που διάβαζαν Μαρξ και Ντοστογιέφσκι. Όταν κάποιος με ρώτησε τον τίτλο του τελευταίου βιβλίου που είχα διαβάσει, δεν είχα απάντηση. Σάστισα. Έτσι άρχισα να διαβάζω μέρα νύχτα... Έξι μήνες αργότερα άρχισα να εκφράζω τις απόψεις και τις ιδέες μου και ήταν μια εκπληκτική στιγμή - οι άνθρωποι χαμογελούσαν και απολάμβαναν ό,τι έλεγα και άρχισα να χτίζω την εμπιστοσύνη μου.

Η ανάγνωση "ευθύνεται" για όλα. Όταν διαβάζεις, ξέρεις περισσότερα και σκέφτεσαι πιο βαθιά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη Γάζα, όπου έχουμε αποκοπεί από τον κόσμο. Από πού μπορούν να αντλήσουν οι νέοι τις ιδέες τους; Η απειλή της βίας δεν είναι ποτέ μακριά. Αλλά ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει μυαλά και πεποιθήσεις. Ήμουν ένας από τους τυχερούς που μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω τις ιδέες και τις δεξιότητές μου και να λάβω τεκμηριωμένες αποφάσεις. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των περισσότερων από τους 430.000 εφήβους στη Γάζα δεν έχουν αυτή την ευκαιρία. Υποστηρίζοντας τους νέους να ονειρεύονται και να θέτουν σε λειτουργία τις ιδέες τους, τους βοηθάμε να διατηρούν ζωντανή την ελπίδα. Το έργο που έφεραν εις πέρας  τα κορίτσια- η δημιουργία της βιβλιοθήκης- μπορεί να φέρει την ελπίδα στους εφήβους. Τα βιβλία προάγουν την επικοινωνία, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την έρευνα δράσης, την ηγεσία και την αφοσίωση των πολιτών. Μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή κάθε ανθρώπου.

 

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Μαθήτριες δημιούργησαν βιβλιοθήκη στη Λωρίδα της Γάζας

 

 «Στη Γάζα, έχουμε χιλιάδες εφήβους με χιλιάδες ιδέες. Έμαθα ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και ότι μπορώ να αμφισβητώ και να κερδίσω. Απλά πρέπει να σκεφτώ, να σχεδιάσω, να υποστηρίξω», δήλωσε ο 15χρονος Haya Al Kurdi.

«Αυτή η εμπειρία με διδάσκει ότι μπορώ να είμαι αυτός που ονειρεύομαι να είμαι». Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επιτρέπεται σε περισσότερους νέους στη Γάζα να  μαθαίνουν και να έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το μυαλό τους και να εφαρμόσουν τις μεγάλες ιδέες τους στην πράξη.

Μερικές φορές στη Γάζα μπορούμε να είμαστε ικανοί να πούμε στους ανθρώπους τι να κάνουν και τι να μην κάνουν. Αλλά όταν δημιουργείται μια βιβλιοθήκη και δίνεται στους ανθρώπους η ευκαιρία να διαβάσουν δύο πλευρές ενός επιχειρήματος, έχουν την επιλογή να σκεφτούν και να κρίνουν. Η ανάγνωση είναι η βάση αυτής της επιλογής.

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα δικαιώματα του παιδιού!

 

 

tags:


tags: