Κάντε κάτι για τα παιδιά που κακοποιούνται

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πάρτε τηλέφωνο στο 11525 σήμερα όχι αύριο

Mε αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού σας υπενθυμίζουμε ότι καθημερινά κακοποιούνται χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως και χιλιάδες παιδικές ψυχές χρειάζονται την βοήθεια μας


Το φαινόμενο της θυματοποίησης των παιδιών περιγράφεται στην παγκόσμια ιστορία από τους μυθολογικούς χρόνους. Η ιστορία της παιδικής ηλικίας καταδεικνύει πλήθος παραδειγμάτων ακραίων μορφών κακομεταχείρισης παιδιών όλων των ηλικιών, από τους γονείς τους αλλά και από την ίδια την κοινωνία η οποία επέτρεπε την εκμετάλλευση των παιδιών μέσω, κυρίως, της σκληρής εργασίας.

Η κακοποίηση-παραμέληση των παιδιών αναγνωρίσθηκε, όμως, ως αυτοτελές φαινόμενο στα μέσα του 20ου αιώνα, αρχικά ως «σύνδρομο του κακοποιημένου παιδιού» στα πλαίσια της παιδιατρικής επιστήμης και αργότερα ως ένα ευρέως φάσματος παγκόσμιο πρόβλημα που διακυβεύει τη σωματική και ψυχική υγεία, την ανάπτυξη, ακόμα και τη ζωή των παιδιών-θυμάτων.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ (1979) και η παγκόσμια υιοθέτησή της, έχουν συμβάλλει όχι μόνο στην αναγνώριση ενός ιδιαίτερα σοβαρού και εκτεταμένου προβλήματος αλλά και σε μια διεθνή κινητοποίηση με τη μορφή μιας «ειρηνικής επανάστασης» για την αντιμετώπιση και την πρόληψή του.

Το 1999, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξε σε συγκεκριμένο ορισμό του φαινομένου της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών, τον οποίο και προέβαλλε μέσω μιας παγκόσμιας εκστρατείας. Ο ορισμός αυτός αναγνωρίζει το φαινόμενο της βίας ενάντια στα παιδιά ως ενός προβλήματος δημόσιας υγείας.

«Η κακοποίηση ή κακομεταχείριση του παιδιού περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής ή συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά τη ζωή και την ανάπτυξη του παιδιού, στο πλαίσιο μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης και δύναμης» (W.H.O.,1999).

Τα ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηριστικά του ορισμού αυτού αναφέρονται α) στο εύρος της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών, β) στην εν δυνάμει βλάβη-δηλαδή όχι μόνο στη συγκεκριμένη βλάβη που καταγράφεται τον παρόντα χρόνο, αλλά και σε αυτήν που προμηνύεται και γ) στην ποιότητα των σχέσεων μεταξύ ενήλικα και παιδιού

Αν κάτι υποπέσει στην αντίληψη σας καλέστε τώρα στο 11525 στην Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού ΕΛΙΖΑ.