Πώς θα μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές του Πάσχα;

Δημοσιεύθηκε στις

Το Πάσχα πέρασε, οι διακοπές του σχολείου, η ξεγνοιασιά και η χαλάρωση τελείωσαν και τα παιδιά δε λένε να μπουν σε πρόγραμμα.

Η ανεμελιά των διακοπών, το αργοπορημένο πρωινό ξύπνημα, οι βόλτες και το παιχνίδι μέχρι αργά το βράδυ θα πρέπει να δώσουν τη σειρά τους στο πρωινό ξύπνημα, στο διάβασμα και γενικότερα σε αυτό που λέμε σχολικό πρόγραμμα.


Για άλλα παιδιά αλλά και γονείς, η προσαρμογή αυτή γίνεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, για άλλες οικογένειες, όμως, η προσαρμογή αυτή μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως αργά η γρήγορα, εύκολα ή δυσκολότερα, ακόμα και οι μεγαλύτεροι... φαν των διακοπών θα προσαρμοστούν. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς, προκειμένου να βοηθήσουν να γίνει αυτή η προσαρμογή όσο το δυνατό πιο ομαλά.

To all4mama σάς δίνει μερικά χρήσιμα tips για να καταφέρετε ανώδυνα να επαναφέρετε τα παιδιά σας σε ρυθμούς καθημερινότητας:

Βάλτε πρόγραμμα ύπνου

Καλό είναι να είστε αυστηροί όσον αφορά το πρόγραμμα ύπνου. Σίγουρα, μέσα στις διακοπές τα παιδάκια σας θα ξενύχτησαν αρκετά, θα διατάραξαν τις ώρες του ύπνου τους και τώρα ίσως να ζορίζονται να πειθαρχήσουν. Δώστε τους το παράδειγμα και δείξτε τους ότι και εσείς αλλάζετε τις συνήθειες που αποκτήσατε μέσα στο Πάσχα, ώστε να μη θεωρήσει ότι τους βάζετε κάποιου είδους τιμωρία. Εξηγήστε τους ότι τώρα η τηλεόραση, το παιχνίδι και η υπερβολική χαλάρωση θα πρέπει να περιοριστούν.

 

Πώς θα μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές του Πάσχα;

 

Οργανώστε το δωμάτιο και το χώρο που μελετάει
 το παιδί

Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει στην όλη διαδικασία οργανώνοντας χωριστά τα παιχνίδια, τα ρούχα, τις αφίσες, τα διακοσμητικά από το χώρο που θα πρέπει να συγκεντρώνεται και να εργάζεται. Υπενθυμίστε του ότι τώρα μετά το σχολείο ακολουθεί η συστηματική μελέτη και όχι το ατέλειωτο παιχνίδι όπως έκανε στις γιορτές.

Θυμήστε του ότι θα βλέπει και πάλι καθημερινά 
τους φίλους του

Αν το παιδάκι σας δυσανασχετεί, αρνείται ή ζορίζεται να πάει στο σχολείο τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα, θυμήστε του ότι εκεί θα βρίσκονται και οι φίλοι του. Στο σχολείο θα μπορέσει να πει τα νέα με τους φίλους του, να μοιραστούν τις σκανταλιές που έκαναν κατά τη διάρκεια του Πάσχα, τις εμπειρίες τους με τις οικογένειές τους, αλλά θα έχουν και την ευκαιρία για πολύ παιχνίδι στα διαλείμματα.

 

Πώς θα μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές του Πάσχα;

 

Βάλτε STOP στα γλυκά και τις λιχουδιές

Μετά το Πάσχα, που όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν καταναλώσει κουλουράκια, τσουρέκια, γλυκά και κάθε είδους λιχουδιά, έρχεται η ώρα να μπείτε στον... ίσιο δρόμο. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα στο ψυγείο και στα ντουλάπια και εντάξτε στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας φρούτα, λαχανικά, ψάρια και όσπρια. Εντάξει, δεν είπαμε να αποκλείσετε παντελώς τα γλυκάκια... Μια φορά την εβδομάδα επιτρέπεται!

Όπως και να έχει σημασία έχει ένα πράγμα! Μην προκαλέσετε άγχος στα παιδιά. Δώστε τους την ευκαιρία να σας μιλήσουν για όσα τα αγχώνουν πιθανώς, για τους φόβους ή τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν. Μαζί θα βρείτε και θα λύσετε όλα τα θέματα.

 

Διαβάστε επίσης: 5 tips για να μην μας αντιμιλάει το παιδί μας

 

 

tags:






tags: