Εμβόλια: 10 tips για να πονάνε λιγότερο!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μήπως κάθε φορά που πάτε στον παιδίατρο για εμβόλιο το μικρό σου κλαίει, σπρώχνει και δεν θέλει με τίποτα να καθίσει ήρεμα στο ιατρείο; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα σου δώσει μερικά tips για να κάνεις το παιδί σου να μην πονάει τόσο αλλά και να του αποσπάς την προσοχή!

Τα εμβόλια σίγουρα είναι απαραίτητα και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Όμως πονάμε λίγο! Πώς θα απαλύνουμε τον πόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά; Θα σας δώσω μερικά tips και καλή επιτυχία...


1. Να είστε ειλικρινής και προετοιμάστε το παιδί λίγες ώρες πριν πάτε στον παιδίατρο. Εξηγήστε του τι ακριβώς θα γίνει, ότι είναι απαραίτητο να γίνει το εμβόλιο και θα το κάνει πιο υγιές και δυνατό να πολεμήσει τις ασθένειες.

2. Πείτε του φανταστικές ιστορίες, ότι ο φίλος του π.χ ο Γιάννης ή η Μαρία μάθατε ότι χθες πήγαν στον παιδίατρό τους και έκαναν το εμβόλιο και χαμογελούσαν και τώρα είναι δυνατοί.

3. Φτιάξτε παραμύθια με μικρόβια που αρρωσταίνουν τα παιδιά και ο καλός παιδίατρος τα νικάει με εμβόλια.

4. Πάρτε παιχνίδια, ιατρικά εργαλεία και παίξτε στο σπίτι τον παιδίατρο που κάνει εμβόλιο.

5. Πάρτε μαζί σας στον παιδίατρο το αγαπημένο του παιχνίδι ή βιβλίο.

6. Μπορείτε να το θηλάζετε κατά την διάρκεια του εμβολίου.

7. "Χρυσώστε του το χάπι", δηλαδή αν είναι μηνών και έχει πιπίλα βυθίστε τη σε μισό ποτήρι νερό όπου έχετε διαλύσει ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (ζαχαρόνερο) και δώστε του να την πιπιλίσει λίγα λεπτά πριν τον εμβολιασμό. Έχει αποδειχθεί ότι η ζάχαρη έχει αναλγητικές ιδιότητες. Προσοχή αυτό το κάνουμε μόνο όταν θέλουμε να ξεγελάσουμε τον πόνο στον εμβολιασμό.

8. Ζητήστε από τον παιδίατρο να βάλει τοπικό αναισθητικό στο σημείο που θα γίνει το εμβόλιο. Υπάρχει αναισθητικό σε gel, κρέμα ή σπρέι. Αυτό βοηθάει επειδή μουδιάζει λίγο την επιδερμίδα αλλά την στιγμή της έγχυσης του φαρμάκου το παιδί σίγουρα θα αισθανθεί ένα μικρό πόνο.

9. Την στιγμή που πλησιάζει να γίνει ο εμβολιασμός πείτε του το αγαπημένο του τραγούδι και δημιουργήστε κλίμα ενθουσιασμού και ευφορίας.

10. Μετά τον εμβολιασμό πείτε όλοι μαζί ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον παιδίατρο για να δείξετε ότι μόνο καλό έκανε στο παιδί σας και όλοι συμφωνείτε γι' αυτό.