Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Γιατί κάνει καλό στα παιδιά να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία σύμφωνα με την επιστήμη και πώς να τα πείσετε να το κάνουν;

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Παιδικού Βιβλίου, ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY). Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλον τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Για φέτος, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα Βιβλίου για Παιδιά και Νέους της Λιθουανίας, ενώ η αφίσα τυπώθηκε και διανέμεται με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Πατάκη. Ο εορτασμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

Το φετινό μήνυμα 

Το μήνυμα “Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε” και η αφίσα είναι έργα του Λιθουανού Kęstutis Kasparavičius, διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα. Τη μετάφραση επιμελήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

“Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης.

Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια το φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν…”

 

Οι έρευνες για το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την ανάγνωση των παιδικών βιβλίων, τα θετικά στοιχεία που προσφέρει στα παιδιά και το ρόλο των γονέων σε όλο αυτό.

 • Όσο περισσότερα βιβλία έχετε τόσο πιο έξυπνα θα γίνουν τα παιδιά 

Μια νέα μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα ανακάλυψε τα νοικοκυριά των χωρών που κατέχουν τα περισσότερα βιβλία. Οι ερευνητές λένε ότι όσο περισσότερα βιβλία έχετε και όσο μεγαλώνει αυτή η συλλογή, ακόμα και αν δεν τα διαβάσετε, βελτιώνονται κατά πολύ οι επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αν ένα παιδί στην ηλικία των 16 ετών έχει μεγάλο αριθμό βιβλίων στη βιβλιοθήκη του, τότε μπορεί να αναπτύξει εξαιρετικές δεξιότητες στα μαθηματικά και την πληροφορική.

Οι Εσθονοί βγήκαν πρώτοι, έχοντας κατά μέσο όρο 218 βιβλία ανά σπίτι. Η Νορβηγία ήρθε δεύτερη με κατά μέσο όρο 212 βιβλία ανά σπίτι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στην 11η θέση, με κατά μέσο όρο 114 βιβλία ανά σπίτι.

"Η ανάπτυξη των παιδιών ανάμεσα σε βιβλία προωθεί ένα θεμέλιο της «επιστημονικής κουλτούρας»", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης και  συγγραφέας Δρ Joanna Sikora.

 

 

 • Είναι πιο πιθανό τα παιδιά να διαβάσουν βιβλία, τα οποία επιλέγουν μόνα τους

1.752 γονείς και παιδιά έλαβαν μέρος σε αυτήν την έρευνα από την οποία προέκυψε ότι το 92% των ερωτηθέντων διαβάζει για αναψυχή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 32% το κάνει αυτό το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας.

Το επιβλητικό 88% των αγοριών και το 86% των κοριτσιών δήλωσαν ότι θα διάβαζαν περισσότερα βιβλία αν μπορούσαν να τα επιλέξουν μόνα τους.

"Ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της συχνότητας ανάγνωσης σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών είναι η ανάγνωση των βιβλίων από τους γονείς 5-7 ημέρες την εβδομάδα. Σε όλες τις ηλικίες, το 85% των παιδιών αγαπούν να διαβάζουν δυνατά και μεταξύ των παιδιών ηλικίας 6-11 ετών, οι γονείς των οποίων έχουν σταματήσει να διαβάζουν δυνατά, περισσότερο από το ήμισυ, το 57% δηλαδή, επιθυμούν να συνεχίσουν οι γονείς τους να τους διαβάζουν δυνατά", αναφέρει η έρευνα.

Οι γονείς είναι μόνο το μισό κομμάτι από το παζλ. Τα σχολεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των αναγνωστικών συνηθειών των μαθητών. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα σχολεία δεν κάνουν αρκετά για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία.

Η έρευνα επίσης διαπιστώνει ότι περισσότερα από τα τέσσερα στα δέκα παιδιά προτιμούν την ανάγνωση τυπωμένων βιβλίων παρά τα ebooks. Ευτυχώς, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων παιδιών διαβάζουν για ευχαρίστηση και πιστεύουν ότι «η ανάγνωση βιβλίων για διασκέδαση είναι πολύ σημαντική».

 

 

 • 20 λεπτά ανάγνωσης τη μέρα επηρεάζουν θετικά το παιδί

Ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, αν ένας μαθητής διαβάζει 20 λεπτά την ημέρα στο σπίτι, θα ακούσει 1,8 εκατομμύρια λέξεις ανά έτος. Θα έχει διαβάσει για 851 ώρες μέχρι την Στ' τάξη και πιθανότατα θα έχει καλύτερη βαθμολογία από το 90% των συνομηλίκων του στα διαγωνίσματα.

Αυτά είναι τα συναρπαστικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η ανάγνωση στα παιδιά:

 1. Βοηθά την ανάπτυξη του λεξιλογίου
 2. Προωθεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου
 3. Βοηθά στην κατανόηση ενός κόσμου έξω από τον δικό μας
 4. Δυναμώνει τους οικογενειακούς δεσμούς
 5. Παρέχει ατελείωτες δυνατότητες
 • Οι τρεις καλύτεροι τρόποι να διαβάσετε βιβλία στα παιδιά σας

Σύμφωνα με νέα έρευνα, όταν τα μικρά παιδιά συμμετέχουν στην ανάγνωση ενός βιβλίου, καθοδηγούμενη και υποστηριζόμενη από έναν ενήλικα, είναι πολύ πιθανό να γίνουν μακροπρόθεσμα καλύτεροι αναγνώστες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα εικονογραφημένα βιβλία. Οι ενήλικες μπορούν να ασχοληθούν με τα παιδιά, παρουσιάζοντάς τους φωτογραφίες και εικονογραφήσεις για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την ιστορία, ακόμη και αν δε γνωρίζουν όλες τις λέξεις.

 

Πώς μπορείτε να διαβάσετε με τα παιδιά σας;

 1. Μετατρέψτε την ανάγνωση του βιβλίου σε μία αλληλεπίδραση
 2. Επαναλάβετε ορισμένες λέξεις που δεν τις γνωρίζει το παιδί και εξηγήστε τη σημασία τους
 3. Διαβάστε και ξαναδιαβάστε τις αγαπημένες του ιστορίες

 

 

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Γιατί πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά μας εξωσχολικά βιβλία;

 

 

tags:


tags: