Πώς να επιλέξετε τον ιδανικό δάσκαλο για τα ιδιαίτερα του παιδιού σας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 Από τη Μαρία Ροδίτη

 Από το 1994 η 5η Οκτωβρίου γιορτάζεται – έπειτα από καθιέρωση της UNESCO- ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, τιμώντας εκείνους τους μαχόμενους ανθρώπους όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών.


Μια τέτοια μέρα σαν τη σημερινή είναι ιδανική αφορμή για να αναλογιστεί κανείς το έργο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι στέκονται πλάι στα παιδιά, τους δίνουν εφόδια να κατακτήσουν τη γνώση και να ανοίξουν μελλοντικά τα δικά τους φτερά! Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο για τη συμβολή ενός αληθινού δασκάλου  στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας, με αυτοπεποίθηση, στόχους, αξίες και πάθος για τη ζωή.

Στις σύγχρονες κοινωνίες, πέραν του δασκάλου στο σχολείο, συμβαίνει συχνά οι οικογένειες να επιλέγουν και δάσκαλο που θα διαβάζει το παιδί στο σπίτι, είτε συμπληρωματικά του σχολείου είτε εξ ολοκλήρου σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Πώς να επιλέξετε τον ιδανικό  δάσκαλο για τα ιδιαίτερα του παιδιού σας!

 

Με ποια κριτήρια, όμως, πρέπει μία μαμά ή ένας μπαμπάς να επιλέξει δάσκαλο για το σπίτι; Τι πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει για το ποιος είναι ο κατάλληλος;

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση που χτίζεται ανάμεσα στο δάσκαλο και το μαθητή είναι ιδιαίτερη και σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει όχι μόνο τη μάθηση, αλλά και όλη τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. «Το πώς πρέπει να προσεγγίσει ένας δάσκαλος το μαθητή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ηλικία του παιδιού: σε μικρότερες ηλικίες, θα πρέπει να επικρατεί το πρότυπο μιας γλυκιάς και συμπονετικής φιγούρας, η οποία θα πλησιάζει αρκετά τη μητρική και η οποία θα εμφυσήσει στο παιδί ασφάλεια, υποστήριξη κι εμπιστοσύνη. Σε αυτήν την πρώτη επαφή του μαθητή με το διάβασμα, ο δάσκαλος είναι αυτός, που με την υπομονή και την επιμονή του θα τον διδάξει από το μηδέν και θα τον βοηθήσει να οργανώσει το χώρο και το χρόνο του», δηλώνει στο all4mama η παιδοψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη. Την ίδια άποψη έχει και η εκπαιδευτικός Βασιλική Κίτσου, η οποία επισημαίνει: «Για να επιλέξει ένας γονέας το δάσκαλο του παιδιού του θα πρέπει να ελέγξει την επιστημονική κατάρτιση, την εργατικότητα και την παιδαγωγική συνείδηση (αγάπη για τα παιδιά, μεταδοτικότητα, παιδαγωγικές γνώσεις, συνεργασία με το παιδί). Πολύ σημαντικές είναι επίσης και οι συστάσεις που θα έχει ο εκάστοτε δάσκαλος».

«Σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο ρόλος του δασκάλου ξεφεύγει από τα στενά όρια του διδακτισμού και γίνεται συμβουλευτικός και συνεργατικός. Με το σεβασμό στα δικαιώματα και την προσωπικότητα του παιδιού, ο δάσκαλος θ’ αποτελέσει για το μαθητή του πρότυπο μίμησης», τονίζει η παιδοψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη.

Δεν είναι, επομένως, μόνο οι γνώσεις και η κατάρτισή του, αλλά η αισιοδοξία, το χιούμορ και η όρεξή του για δουλειά, που επηρεάζουν καθοριστικά τη στάση του παιδιού απέναντι στη μάθηση, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται στο μέγιστο οι υπάρχουσες δυνατότητες του παιδιού.

Στις πρώτες συναντήσεις με τον δάσκαλο του παιδιού είναι καλό να διασταυρώσετε ορισμένα στοιχεία. «Δεν ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε τον ίδιο το δάσκαλο κάποια στοιχεία. Κυρίως για τις σπουδές του, τις μεθόδους διδασκαλίας που χρησιμοποιεί και αν εργάζεται σε σχολείο. Ποτέ δεν καλούμε για μάθημα στο σπίτι τον δάσκαλο που έχει το παιδί μας στην τάξη ή οποιονδήποτε δάσκαλο του σχολείου στο οποίο φοιτά το παιδί μας», τονίζει στο all4mama η εκπαιδευτικός Βασιλική Κίτσου.

 

Πώς να επιλέξετε τον ιδανικό  δάσκαλο για τα ιδιαίτερα του παιδιού σας!

 

Βέβαια, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι γονείς ότι, για να φανεί η δουλειά που κάνει ένας δάσκαλος με το μαθητή του και το κατά πόσο αυτή είναι καλή, απαιτείται χρόνος.

«Άλλωστε οι πρώτες μέρες είναι αφιερωμένες από τον δάσκαλο και στο χτίσιμο της σχέσης με το παιδί. Επομένως (εκτός ακραίων περιπτώσεων), κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος από τις πρώτες μέρες για το πώς θα πάει η συνεργασία. Μια βιαστική αρνητική εκτίμηση ενδέχεται να αδικήσει τον δάσκαλο», συμβουλεύει η κυρία Σειραδάκη.

Κάθε άνθρωπος σίγουρα έχει τη δική του άποψη για το τι είναι «καλός δάσκαλος». Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια και βάσει αυτών επιλέγει τον κατάλληλο δάσκαλο του παιδιού του. Ωστόσο, σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι δάσκαλος είναι αυτός που επηρεάζει και καθοδηγεί τους μαθητές του.

Όπως έχει πει και ο συγγραφέας William Arthur Ward:

  • Ο μέτριος δάσκαλος λέει.
  • Ο καλός δάσκαλος εξηγεί.
  • Ο ανώτερος δάσκαλος αποδεικνύει.
  • Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει.

 

 

 

tags:






tags: